Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Koop platinagroep metalen


Naast goud en zilver, bestaan er ook ander edele metalen zoals platina, palladium en rhodium. Deze zijn bekend als platinagroep metalen omdat ze in het periodiek systeem geclusterd zijn en tijdens het delven vaak samen worden gevonden. Anatomisch, fysisch en chemisch zijn ze dus vergelijkbaar. Daarnaast zijn deze metalen zeer gewild en vertegenwoordigen dus een relatief hoge economische waarde. Ontdek meer over platinagroep metalen, zoals platina kopen bij Goudpensioen.

per pagina
Pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-20 van 23

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-20 van 23

Van hoog naar laag sorteren

Er zijn zes platinagroep metalen

Ook bekend als PGM’s, platinagroep metalen zijn allemaal overgangsmetalen en komen in beperkte hoeveelheden voor op aarde. De zes PGM’s zijn als volgt te onderscheiden:

Platina

Wordt vertegenwoordigd door het symbool Pt en atoomnummer 78. De naam van dit chemische element komt uit het Spaans en is afgeleid van de vertaling voor “klein zilver”. Een belangrijke kenmerk van platina is dat het behoort tot de meest zeldzame elementen die in de aardkorst te vinden zijn. Zo zeldaam dat er jaarlijks maar enkele honderd ton van wordt gedolven. Platina reageert niet met zuurstof uit de lucht. Het wordt het vaakst gebruikt in sieradenproductie en in apparatuur die tegen hoge temperaturen bestand moeten zijn. Voor beleggers behoort fysiek platina kopen ook tot de opties.


Palladium

Heeft het symbool Pd en atoomnummer 46. Het is zilverwit van kleur en lijkt in scheikundig opzicht op platina. Palladium werd zo’n tweehonderd jaar geleden ontdekt en vermoedelijk vernoemd naar de toen pas ontdekte planetoïde Pallas. Palladium kopen wordt steeds populairder en dit edelmetaal wordt voornamelijk gewonnen in Rusland, Canada, de VS en Zuid-Afrika. Daarnaast is het net als andere PGM’s een recyclbaar metaaal. Dit betekent dat het ook uit schroot gewonnen kan worden. Doordat palladium hittebestendig is en bestand tegen snelle corrosie wordt dit edelmetaal voornamelijk gebruikt voor het maken van voertuigkatalysatoren. Ook wordt palladium gebruikt om witgoud te maken.


Rhodium

Net als palladium, werd rhodium in de 19e eeuw ontdekt door Engelsman William Hyde Wollaston toen deze chemicus bezig was ruw platina-erts te onderzoeken. Rhodium is bekend onder het symbool Rh en heeft atoomnummer 45. Ook is dit edelmetaal zilverwit van kleur en maakt rhodium kopen een opmars. Zijn naam is een afgeleide van het Griekse woord voor roos. Het wordt gedolven in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Rusland. Bovendien is rhodium het zeldzaamste edelmetaal op aarde: per jaar wordt er slechts 30.000 kilo rhodium geproduceerd.


Ruthenium

Is zilverwit en heeft het symbool Ru en atoomnummer 44. De naam is afkomstig van het Latijnse woord voor Rusland. In kleine hoeveelheden wordt ruthenium toegepast om titanium, palladium of platina hard en slijtvast te maken. Een eigenschap van dit edelmetaal is dat het pas oxideert bij zeer hoge temperaturen. Net als rhodium, is ruthenium heel erg zeldzaam en het winnen ervan is een ingewikkeld proces. Zo moet het eerst een poeder vormen dat vervolgens door argonbooglassen samengesmolten kan worden tot een stuk metaal.


Iridium

Het scheikundig element iridium is samen met osmium ontdekt en staat bekend onder het symbool Ir en atoomnummer 77. Omdat er tijdens het oplossen van platina-erts in koningswater vele kleuren zichtbaar werden, kreeg het metaal een naam die is afgeleid van godin van de regenboog, Iris. Iridium is op aarde terechtgekomen tijdens een meteoorcrash aan het eind van de prehistorie. Hierdoor is een dun laagje als restant achtergebleven. Ook iridium wordt gebruikt in legeringen om materialen harder te maken.


Osmium

Is het scheikundig element met de hoogste dichtheid met het symbool Os en atoomnummer 76. Osmium is een naam afgeleid van het Griekse woord voor stank. Dit verwijst naar de onprettige en overweldigende geur van osmium(VIII)oxide. In de natuur komt osmium voor in de legering bekend als iridiosmium. Het metaal wordt eigenlijk niet in zuivere staat gebruikt, maar in legeringen om slijtvastigheid te bieden.

 

Waarom platinagroep metalen kopen?

Misschien niet zo voor de hand liggend als goud of zilver kopen, platinagroep metalen kopen biedt u de mogelijkheid om een stuk zeldzaam edelmetaal te bezitten. Zowel de zeldzaamheid als de (industriële) toepassingen van deze metalen maken het interessant om uw portefeuille mee uit te breiden. Op de beurs zijn de prijzen van deze metalen zijn aan schommelingen onderhevig en worden onder andere beïnvloed door vraag en aanbod. Wanneer de prijzen voor platinagroep metalen stijgen, worden producten als platinabaren kopen, palladium munten etc, meer waard. U kunt dus kiezen om deze items op zo’n moment te verkopen of om ze te bewaren als investering voor later. De actuele verkoopprijzen ziet u op de productpagina’s in onze webwinkel.


Beleggingskwaliteit platina, palladium, rhodium…

Wilt u een deel van uw vermogen omzetten naar metalen uit de platinagroep? Dan kunt u deze makkelijk en veilig online aanschaffen, afhankelijk van het edelmetaal, kunt u kiezen uit een aanbod baren en munten. De eigenschappen van deze producten komen overeen met de bekende edelmetalen goud en zilver, dat wil zeggen: deze baren en munten worden geproduceerd in zeer zuivere vorm door een gerenommeerd producent en geperst tot een handzaam stukje metaal, vaak met een certificaat en serienummer. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk per edelmetaal welke producten momenteel beschikbaar zijn. Houd ook de platinaprijs en palladiumprijs in de gaten.