Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

De Krugerrand kopen

 

Wie aan Zuid-Afrikaans goud denkt, komt vaak als eerste uit op de wereldbekende Krugerrand en Rand munten. De Krugerrand gouden munt kopen is voor veel mensen een manier om in fysiek goud te investeren. Deze gouden munt kent een lange geschiedenis en was ooit ‘s werelds best verkochte beleggingsmunt. Vooral in Amerika was de Krugerrand bijna niet aan te slepen. Het succes van deze munt heeft ook andere landen aangespoord om hun eigen gouden munten op de markt te brengen, zo verscheen er in 1979 in Canada de eerste Maple Leaf , die wij vandaag de dag kennen als een zeer populaire gouden munt.

 

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

7 producten

Van hoog naar laag sorteren

Geschiedenis van de Krugerrand

Oorsprong en motivatie

Gelanceerd in 1967 door de Zuid-Afrikaanse munt (South African Mint) in samenwerking met Rand Refinery, was de Krugerrand een strategische zet om Zuid-Afrikaans goud kopen te stimuleren en particuliere beleggers een directe blootstelling aan goud te bieden. Deze innovatie markeerde het begin van munt goud kopen als een toegankelijke optie voor persoonlijke investeringen in goud.

Internationale acceptatie en uitdagingen

Het is opmerkelijk dat de populariteit van de Krugerrand groeide snel in de jaren '70 en '80, ondanks politieke tegenwind en economische sancties tegen Zuid-Afrika vanwege zijn apartheidspolitiek. In deze periode domineerde de Krugerrand de mondiale goudmarkt, maar internationale sancties in de jaren tachtig beperkten tijdelijk de export naar veel westerse landen, wat de Zuid-Afrikaanse economie aanzienlijk beïnvloedde.

Wereldwijde invloed en populariteit

In de jaren na zijn introductie, werd de Krugerrand 's werelds best verkochte gouden beleggingsmunt, met name in de Verenigde Staten, waar het een belangrijk middel was voor particulieren om in goud te investeren. Het succes van de Krugerrand inspireerde vele andere landen, zoals Canada met zijn Gouden Maple Leaf kopen in 1979, om vergelijkbare gouden munten te introduceren.

Het ontwerp van de Krugerrand

Voorzijde: een eerbetoon aan Paul Kruger

De voorzijde van de Krugerrand toont een portret van Paul Kruger, de vijfde president van de Zuid-Afrikaanse Republiek en een figuur die staat voor weerstand tegen Britse overheersing en voor Zuid-Afrikaans nationalisme. Zijn beeltenis symboliseert niet alleen de nationale trots en historie maar benadrukt ook de belangrijke rol die Zuid-Afrika speelt in de wereldwijde goudmarkt.

Achterzijde: de Springbok

Aan de achterzijde van de munt is een springbok afgebeeld, een dier dat synoniem staat voor de Afrikaanse wildernis en de natuurlijke rijkdom van het continent. Dit ontwerp van Coert Steynberg versterkt de identiteit van de munt als een Zuid-Afrikaans icoon.

Legering en zuiverheid

De Krugerrand is gemaakt met een diameter van 32.77 mm en een dikte van 2.84 mm en staat bekend om zijn duurzaamheid. Die duurzaamheid wordt bereikt door de legering van goud met een kleine hoeveelheid koper, wat resulteert in een kenmerkende rood-gouden kleur. Deze legering van 91,67% goud en 8,33% koper (een mengsel bekend als crown gold) zorgt ervoor dat de munt beter bestand is tegen krassen en deuken in vergelijking met munten van zuiverder goud. Zodoende heeft de Krugerrand een zuiverheid van 22 karaat waardoor het een ideale munt is voor zowel verzamelaars als beleggers.

Welke soorten Gouden Krugerrand munten zijn er?

De Krugerrand munten zijn beschikbaar in verschillende maten en denominaties, die elk een bepaalde hoeveelheid goud bevatten. Elk van deze munten behoudt de kenmerkende elementen van de originele Krugerrand, zoals het portret van Paul Kruger en de afbeelding van de springbok, en ze zijn allemaal gemaakt van de traditionele legering van 22 karaat goud. Deze verschillende maten bieden flexibiliteit voor beleggers en verzamelaars om te investeren in goud naar eigen vermogen en behoefte. Dit maakt de Krugerrand toegankelijk voor een breed scala aan investeerders, van kleine spaarders tot grote goudbeleggers. Hier zijn de belangrijkste soorten Krugerrand munten die beschikbaar zijn:

1 Troy Ounce Gouden Krugerrand

Dit is de originele en meest populaire versie van de Krugerrand. Zoals eerder besproken, bevat deze munt precies 1 troy ounce goud, wat overeenkomt met ongeveer 31,1 gram.

1/2 Troy Ounce Gouden Krugerrand

Voor beleggers die op zoek zijn naar een iets kleiner en betaalbaarder alternatief, biedt de 1/2 ounce Krugerrand ongeveer 15,55 gram goud.

1/4 Troy Ounce Gouden Krugerrand

Deze munt bevat ongeveer 7,77 gram goud en is een goede keuze voor diegenen die willen beginnen met investeren in goud of hun investeringen willen diversifiëren.

1/10 Troy Ounce Gouden Krugerrand

Met ongeveer 3,11 gram goud, is deze 1/10 Oz goud kopen kleinere versie van de Krugerrand ideaal voor kleine investeerders of als geschenk.

Naast de standaard gouden Krugerrands biedt de South African Mint ook speciale uitvoeringen van deze beroemde munt, waaronder de proof versies. U kunt ook een zilveren Krugerrand kopen.

Waardebepaling en verhandelbaarheid

De wereldwijde standaardisatie van de Krugerrand heeft geleid tot een universele erkenning onder goudkopers en financiële instellingen, waardoor deze munt bijzonder liquide en gemakkelijk verhandelbaar is op de wereldmarkt. Bovendien kent deze munt geen nominale waarde, iets wat niet vaak voorkomt onder gouden munten.

Rand Refinery: het hart van de Krugerrand productie

De Krugerrand wordt geproduceerd door de Rand Refinery, een van de meest gerenommeerde raffinaderijen ter wereld, gelegen in Germiston, Zuid-Afrika. De raffinaderij werd opgericht in 1920 en is een cruciaal onderdeel van Zuid-Afrika’s goudindustrie. Als een van de grootste goudraffinaderijen ter wereld, zet Rand Refinery de standaard voor zuiverheid en verwerkingskwaliteit, met een capaciteit om jaarlijks meer dan 600 ton goud te verfijnen.

Innovatie en technologische vooruitgang

Rand Refinery heeft een lange geschiedenis van innovatie in de behandeling en raffinage van edelmetalen. De raffinaderij gebruikt geavanceerde technologieën om goud te raffineren tot een zuiverheid van 99,999%, wat de basis vormt voor de productie van de Krugerrand.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Rand Refinery is ook toegewijd aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf heeft initiatieven lopen voor waterhergebruik, afvalbeheer en energie-efficiëntie, waardoor het een van de meest milieuvriendelijke raffinaderijen in de wereld is.

Direct de Krugerrand kopen

Gouden Krugerrand munten blijven populair en gewild onder goudkopers en beleggers. Deze gouden munt is daarom goed te verhandelen over de hele wereld en zet Zuid-Afrika op de kaart als toonaangevend goudproducent. Wilt u een gouden Krugerrand munt kopen? Bestel deze munt direct online of kom een keer langs in onze winkel.