Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Waarom gouden munten kopen?

 

Behalve goudbaren kunt u ook kiezen voor gouden munten kopen. Dit kan interessant zijn wanneer u een kleiner bedrag in goud wilt investeren of op zoek bent naar goud kopen met een mooi design. In onze webwinkel kunt u gouden munten in diverse eenheden kopen. Enorm populair is de Krugerrand uit Zuid-Afrika. Andere bekende beleggingsmunten zijn de Chinese Panda, Canadese Maple Leaf en Oostenrijkse Wiener Philharmoniker. Evenals goudbaren, bieden munten van goud u een uitstekende mogelijkheid om uw geld om te zetten in een tastbaar stukje zeldzaam edelmetaal.

per pagina
Pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-20 van 157

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-20 van 157

Van hoog naar laag sorteren

goud munten kopenGouden munten kopen in alle gewichten

De standaard voor beleggingskwaliteit gouden munten is een gewicht van een troy ounce, dit is gelijk aan 31,1 gram. Het is ook mogelijk kleinere of grotere beleggingsmunten te kopen. Zo kunt u denken aan de tiende (1/10), kwart (1/4), halve troy ounce (1/2 Oz goud kopen). Is u budget toereikend en wilt u echt iets bijzonders? Dan zijn er zelfs grotere gouden munten beschikbaar met een gewicht tot wel 1 kilo.


Kenmerken van gouden munten

Anders dan bij goudbaren, zijn de meeste gouden munten erkend als wettig betaalmiddel in het land van herkomst. Op de munt treft u daarom het land van uitgifte, jaar van uitgifte, zuiverheid, gewicht en in veel gevallen dus ook een nominale waarde.

Let wel op dat de nominale waarde gezien de huidige goudprijzen helemaal niet in verhouding staat tot de intrinsieke waarde van het goud. Zo heeft bijvoorbeeld de 1 Oz Gouden Wiener Philharmoniker kopen een nominale waarde van slechts 100 Euro, terwijl de reële goudwaarde van deze munt makkelijk vijftien keer zoveel kan bedragen. Het spreekt dus voor zich dat deze munten nooit voor het afrekenen van de dagelijkse boodschappen gebruikt zullen worden.

Overzicht van de verschillende goudgewichten

Zoals hierboven genoemd, worden gouden munten geslagen in de eenheid van troy ounce (Oz). In het volgende overzicht kunt u aflezen hoeveel gram goud de meest gangbare muntgewichten daadwerkelijk bevatten:

koop gouden munten

  • 1/25 Oz gouden munt – bevat 1,24 gram goud
  • 1/20 Oz gouden munt – bevat 1,55 gram goud
  • 1/10 Oz gouden munt – bevat 3,11 gram goud
  • 1/4 Oz gouden munt – bevat 7,77 gram goud
  • 1/2 Oz gouden munt – bevat 15,55 gram goud
  • 1 Oz gouden munt – bevat 31,1 gram goud
  • 2 Oz gouden munt – bevat 62,2 gram goud

 

Zuiverheid van gouden munten

Gouden munten worden in vele gevallen geslagen in 24-karaat goud, dit herkent u door de aanduiding  999 of 999.9 of zelfs 999.99. Toch zijn er ook beleggingsmunten verkrijgbaar die geslagen zijn in een lagere karaatgehalte, zoals de Krugerrand uit Zuid Afrika, deze munt wordt namelijk geslagen in 22-karaat (91,67% puur) goud.

Belangrijk bij het kopen van gouden munten is dat u deze uitsluitend bij een betrouwbaar edelmetaalbedrijf aankoopt, zo weet u zeker dat de herkomst en het goudgehalte van uw munt kloppend is.


Koop gouden munten met een wisselend ontwerp

Een aantal muntenseries wordt geslagen met een ontwerp dat jaarlijks verandert. Hierdoor zijn deze munten erg geliefd onder verzamelaars.

Soms gaat het om een tijdgebonden serie, denk hierbij aan The Queen’s Beasts van The Royal Mint, bestaande uit een reeks van tien munten met een uniek design.

Een andere muntenreeks die al jaren wereldwijd goed verkoopt is de Lunar Series van The Perth Mint. De munten uit deze serie worden uitgegeven in een tijdsbestek van twaalf jaar waarin elke munt een dier uit het Chinese dierenriem eert.

Uncirculated versus Proof

Wanneer u gouden munten koopt, kunt u naast een keuze maken voor serie, gewicht en jaartal, ook kiezen voor de kwaliteit van uw munt. Voor beleggingsmunten komt dat vaak neer op de volgende twee opties: UNC (uncirculated) kwaliteit of Proof. Het verschil zit in productietechniek en zeldzaamheid. In onze webshop kunt u in de productspecificaties de kwaliteit van uw gekozen munt bekijken.  

 

UNC gouden munten
Verreweg de meeste munten die geslagen worden vallen onder de categorie UNC. Dit is een afkorting van “uncirculated” en betekent dat het om ongecirculeerde munten gaat. Deze munten zijn dus nieuw en rechtstreeks van de smelter afkomstig. Goed om te weten: indien een munt als gecirculeerd wordt aangeboden, dan gaat het om een gebruikte munt die mogelijk zichtbare krassen of deuken bevat. Bij UNC munten kunt u in sommige gevallen wel zeer kleine schoonheidsfoutjes aantreffen die tijdens productie zijn ontstaan, maar de munt zelf oogt nog altijd schitterend en onaangeraakt.


Gouden proof munten
Proofgeslagen gouden munten garanderen een uitmuntende conditie. Deze munten worden op speciale wijze geslagen. Hierbij wordt de muntstempel gepolijst zodat iedere munt een uiterst gedetailleerde uitstraling heeft. De dieper gelegen delen van de muntstempel blijven ruw om het reliëf te behouden en er ontstaat een mooi contrast tussen glimmende en matte delen van het ontwerp. Bovendien worden deze munten tijdens productie met de grootste zorg behandeld en ter bescherming in een bijbehorende capsule aangeboden. Deze speciale en arbeidsintensieve productietechniek gekoppeld met een gelimiteerde oplage maakt proofmunten zeer kostbaar en daarbij ook zeer gewild onder verzamelaars.

 

Uw gouden munten beschermen

Net als bij goudbaren kopen, is muntgoud is zeer kwetsbaar. Dit komt doordat het edelmetaal in pure vorm zeer zacht is en hierdoor extra vatbaar voor krassen en deuken. Wilt u verzekerd zijn van de beste bescherming voor uw gouden munten, zorg dan u deze op de juist wijze bewaart. Wanneer uw gouden munten bij Goudpensioen koopt, ontvangt u deze in een munthoes of muntcapsule ter bescherming. Munthuizen verpakken hun munten per stuk (in een capsule) of per tube die, afhankelijk van het type munt, gevuld worden met een stuk of tien munten. Deze bieden allemaal goed bescherming tegen krassen, stof en vocht. U kunt deze producten bij ons ook los kopen, zie hiervoor de categorie gouden munt accessoires. Tot slot, let er ook op dat u uw munten niet in het zonlicht bewaart en raak de munten zo min mogelijk met uw blote handen aan.

 

Online muntgoud kopen

Bij Goudpensioen kunt u 24 uur per dag online uw muntgoud kopen. Bekijk direct alle gouden munten uit ons assortiment en kies het product dat precies bij u wensen past. U kunt bij ons ook zilveren munten kopen. Uw bestelling wordt door ons met de grootste zorg in behandeling genomen. Bovendien doen wij er alles aan om uw producten zo spoedig mogelijk te leveren; gouden munten die wij uit voorraad leveren, worden snel en secuur naar uw adres verzonden of kunnen persoonlijk worden opgehaald in onze winkel.