Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Gouden Britannia munt kopen

 

De gouden Britannia munten representeren niet alleen een stukje verfijnde investering in goud, maar vertellen ook een rijk verhaal vol geschiedenis, kunst en nationale trots. Dit soort muntgoud kopen is een toonbeeld van het vakmanschap van The Royal Mint, de eerbiedwaardige Britse Munt, en vormt een brug tussen het historische verleden van Groot-Brittannië en de moderne tijd.

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren

De geboorte van een icoon: introductie van de gouden Britannia

Deze Britse gouden munt werd voor het eerst geslagen in 1987. Hierdoor is de gouden Britannia de eerste Europese gouden beleggingsmunt. De Britannia is een uitgave van de Britse Royal Mint. Deze gouden munt wordt geslagen in de volgende eenheden: 1/10, 1/4, 1/2 en 1 troy ounce goud kopen. Tussen 1987 en 1989 werd de gouden Britannia geslagen in de legering van goud en koper, hierdoor was de munt enigszins roodkleurig. Na 1990 en werd deze munt geslagen in een legering van goud en zilver.

Een evolutie in ontwerp en zuiverheid

Wie er voor kiest om een gouden Britannia te kopen, bemachtigt tegenwoordig een munt geslagen in puur goud. Tot en met 2012 werd de gouden Britannia munten geslagen met een zuiverheid van 22 karaat (916,7/1000), maar vanaf 2013 wordt de Britannia geproduceerd in 24 karaat goud, oftewel goud kopen met een gehalte van 999,9/1000. Vanaf heden zien wij ook dat de uitdrukking  999.9 Fine Gold op de voorkant van de munt wordt vermeld. Deze overstap naar puur goud maakte de Britannia munten niet alleen aantrekkelijker voor investeerders, maar benadrukte ook de toewijding van de munt aan kwaliteit en uitmuntendheid. Het gevolg van deze verandering in zuiverheid was een lichte aanpassing in de afmetingen van de munten, waardoor munten geslagen voor 2012 net iets anders van formaat zijn dan hun recentere tegenhangers.

Een ode aan Britannia: Het ontwerp van de munt

De gouden Britannia munt is een eerbetoon aan de vrouwelijke personificatie van Groot-Brittannië, een figuur die zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd. Op de munt wordt Britannia afgebeeld in de vorm zoals de Romeinen haar zagen: majestueus, met helm en schild, een ontwerp dat voortkomt uit het creatieve brein van de Britse beeldhouwer Philip Nathan. Deze voorstelling is niet alleen een knipoog naar de rijke geschiedenis van het land, maar symboliseert ook de onverzettelijkheid en de geest van Groot-Brittannië.

Aan de andere kant van de munt vinden we een portret van het Britse staatshoofd, een traditie die de diepe wortels van de monarchie en haar rol in de Britse samenleving onderstreept. Deze twee elementen samen maken de Britannia onmiskenbaar Brits, een munt die zowel de rijke geschiedenis als de hedendaagse kracht van het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt.

De populariteit van de gouden Britannia

De gouden Britannia munten hebben een speciale plek verworven in de harten van zowel verzamelaars als investeerders. Hun aantrekkelijkheid ligt niet alleen in hun financiële waarde als beleggingsgoud, maar ook in hun esthetische en historische waarde. Naast de gouden varianten, biedt The Royal Mint ook veel opties als het om zilveren munten kopen gaat.

De Royal Mint: bewaker van Britse muntslag

De productie van de gouden Britannia munten is in handen van The Royal Mint, een instituut met een geschiedenis die meer dan 1100 jaar teruggaat. Deze instelling staat niet alleen bekend om haar vakmanschap en innovatie in de muntslag, maar speelt ook een cruciale rol in de economische en culturele geschiedenis van Groot-Brittannië. The Royal Mint heeft zich door de eeuwen heen aangepast en geëvolueerd, maar heeft altijd de kernwaarden van kwaliteit, betrouwbaarheid en ontwerpexcellentie behouden. Het is deze toewijding die ervoor zorgt dat munten zoals de Britannia niet alleen financiële waarde dragen, maar ook een rijke culturele en historische betekenis hebben.

Innovatie en traditie hand in hand

In de loop der jaren heeft The Royal Mint een fijne balans gevonden tussen het handhaven van traditionele muntslagtechnieken en het omarmen van innovatie. Dit zorgt ervoor dat elke munt die ze produceren, zoals de gouden Britannia, een kunstwerk op zich is. Het vermogen van The Royal Mint om te innoveren binnen de grenzen van hun rijke erfgoed heeft hen een vooraanstaande positie in de wereld van de muntslag gegeven. Bent u benieuwd naar andere Britse munten? Bekijk dan ook eens de categorie Queen’s Beasts gouden munten kopen.

Een investering in schoonheid

Veel beleggers kiezen voor de Britannia vanwege de zuiverheid van het goud en de wereldwijde erkenning van The Royal Mint. Het bezitten van een Britannia munt is niet alleen een investering in edelmetaal, maar ook een bezit van een stukje Britse geschiedenis en kunst. De verfijnde details en het vakmanschap maken elke munt uniek, een eigenschap die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid ervan.

Gouden Britannia Queen Elizabeth II en King Charles III edities

Tot en met 2023, werd de Gouden Britannia munt gekenmerkt door de beeltenis van Queen Elizabeth II op de voorzijde. Dit portret van de koningin, in verschillende versies door de jaren heen, onderstreepte haar lange en gedenkwaardige regeerperiode. Het ontwerp van de achterzijde bevatte vaak Britannia, de vrouwelijke personificatie van Groot-Brittannië, die staat voor de waarden en tradities van het land.

Een historisch moment voor de Gouden Britannia serie en The Royal Mint kwam in 2023, toen na het overlijden van Queen Elizabeth II, de munten voor het eerst werden geslagen met het portret van Koning Charles III. Deze overgang markeert een nieuw tijdperk voor de Britse monarchie en de Britannia muntserie. Het symboliseert een naadloze voortzetting van de Britse monarchie en haar eeuwenoude tradities, terwijl het ook een fris nieuw hoofdstuk begint voor verzamelaars en investeerders van deze iconische munten. Deze historische wijziging in de muntserie heeft een diepe symbolische waarde en versterkt de blijvende erfenis van de Britannia munten als een tijdloos eerbetoon aan het Verenigd Koninkrijk en zijn monarchie.

 

Ook interessant voor verzamelaars

Voor verzamelaars biedt de Britannia munt een rijkdom aan variatie en geschiedenis. De veranderingen in ontwerp, legeringen en zuiverheid door de jaren heen bieden een boeiend verhaal, perfect voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de evolutie van munten en hun plaats binnen de Britse cultuur. Het verzamelen van verschillende jaargangen of speciale edities kan een levenslange passie worden, elke munt met zijn eigen verhaal en achtergrond.