Waarom zilveren munten kopen?
Zilveren munten kopen is voor iedereen weggelegd. Vooral nieuwe beleggers vinden zilver vaak een aantrekkelijke optie vanwege de prijs – vandaag de dag komt deze niet eens in de buurt van de goudprijs, alhoewel de koersschommelingen vaak elkaar wel lijken te volgen. Bovendien worden zilveren munten nog steeds verkocht onder de margeregeling. Dit houdt in dat u als koper geen BTW betaalt over uw aankoop en is daarom voor velen een doorslaggevende factor voor het verkiezen voor zilveren munten boven zilverbaren (zilverbaren vallen namelijk wel onder het hoge BTW-tarief). Daarnaast zijn de vele opties aan muntsoorten ideaal voor kopers die ook het ontwerp van de zilveren munten weten te waarderen. In dit artikel leggen wij de basis uit van zilveren munten kopen en werpen wij een blik op de verschillende mogelijkheden.
Zilveren munten kopen: soorten en gewichten
Wie voor het eerst zilveren munten koopt, merkt het direct: de keuze aan zilveren munten is enorm. Bijna elk internationaal munthuis heeft zijn eigen muntlijn op de markt gebracht. Wat direct opvalt is dat deze munten vrijwel allemaal in een gewicht vanaf 1 Troy Ounce, 31,1 gram, worden geslagen. Uitzondering zijn er altijd, zo worden er ook kleinere halve Troy Ounce (15,55 gram) en 3/4 Troy Ounce (23,32 gram) munten door enkele munthuizen aangeboden. Ook zijn er de Chinese Panda munten die vanaf het jaar 2016 in een gewicht van 30 gram worden geproduceerd (wellicht dat dit andere producenten zal aansporen tot het produceren van zilveren munten in dit ‘nieuw’ gewicht). Maar omdat zilver juist zo’n toegankelijk edelmetaal is, is het voor kopers juist mogelijk om ook grotere gewichten van zilveren munten te kopen: 2 troy ounce, 5 troy ounce, 1 kilo, zelfs de enorme 10 kilo zilveren munten behoren tot de opties. Wie voor de meer standaardmaten kiest, kan zijn munten in de meeste gevallen aanschaffen in tubes of zelfs monsterboxen (bewaardozen met opbergruimte voor honderden zilveren munten).
Zilveren munten kopen: zuiverheid van het zilver
Veel beginnende zilverkopers vragen zich af of zuiverheid een rol speelt bij het kopen van zilveren munten. Munten die geslagen worden voor beleggings- of verzameldoeleinden zijn uitsluitend gemaakt van zuiver zilver. Dit wordt aangeduid door .999 (99,9% zuiver zilver) of .9999 (99,99% zuiver zilver). Of dit miniem verschil van belang is? Niet echt. Beide soorten zilveren munten worden beschouwd als zuivere zilverproducten en dit kleine beetje extra zuiverheid is niet van invloed op de waarde van uw munt. Wel zien wij dat in de laatste jaren veel producenten een overstap maken van .999 zuiverheid naar .9999 puur zilveren munten om zo de puurst mogelijke munten te kunnen aanbieden.
Zilveren munten kopen: beleggings- of verzamelmunten?
Maple Leaf? Koala? Lunar Series zilveren munten kopen? Wat is het verschil in deze muntsoorten? Zilveren munten vallen eigenlijk in twee categorieën: beleggingsmunten en munten met een eventuele verzamelwaarde. Beleggingsmunten koopt u puur als een investering in zilver. Munten als de Maple Leaf, American Eagle en Wiener Philharmoniker zijn populaire zilveren beleggingsmunten en worden wereldwijd verhandeld. Dit zijn munten die in ongelimiteerde oplage worden geslagen waardoor de premies op deze munten laag blijven. U koopt in dit geval de ‘goedkoopste’ zilveren munten op de markt. Anderzijds kunt u kiezen om zilveren munten te kopen die juist wel in een gelimiteerde oplage worden geproduceerd. Vaak zijn dit munten met een bijzonder ontwerp of die deel uitmaken van een verzamelserie. Enkele voorbeelden van dit soort munten zijn de Lunar Series, Rwanda Wildlife en Kookaburra zilveren munten. Men kiest voor deze munten met het oog op een toekomstige waardestijging door de ‘schaarste’ van deze munten.
Zie ook onze andere gerelateerde artikelen:
Zilveren munten of zilver baren kopen
Bijzondere verzamelmunten ook op aanvraag verkrijgbaar
NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.