Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Zilveren munten of zilverbaren kopen?

Wanneer het om fysiek zilver kopen gaat, heeft u de keuze uit verschillende producten. Voor wie nog niet zo diep in de materie zit, is het verschil tussen zilveren munten kopen en zilverbaren kopen misschien niet onmiddellijk duidelijk. In dit artikel leggen wij de mogelijkheden aan u voor.

 

Zilveren munten of zilverbaren kopenZilver kopen. BTW betalen?
Voor de particuliere koper, kunnen zilveren munten ten op zichte van zilverbaren een voordeliger keuze zijn. Waarom? Dit heeft te maken met de BTW. Zilver geniet namelijk niet van dezelfde belastingvoordelen als goud doordat dit metaal door de Nederlandse overheid wordt beschouwd als industriële grondstof in plaats van een belegging. Zilverbaren worden dus altijd belast met 21% BTW. In sommige gevallen kunt u zilveren munten en muntbaren kopen die niet vallen onder het hoge belastingtarief, maar worden verkocht onder de margeregeling. Deze regeling houdt in dat de verkoper slechts BTW dient af te dragen over zijn winstmarge. Voor particulieren kan dit dus in de aanschafprijs schelen. Sinds 2022, is het aanbod zilveren munten en muntbaren dat onder de margeregeling verkocht kan worden verkleind. U kunt in onze webshop per product zien welk tarief van toepassing is door te klikken op het tabje “Extra Informatie” of door op BTW te filteren in de zoekresultaten.

 

Particulier zilver kopen: munten of muntbaren
Wie kiest voor zilveren munten en muntbaren, geniet van een ruime keuze aan wereldberoemde zilveren munten zoals de Canadese Maple Leaf, Wiener Philharmoniker, American Eagle en de Australische Lunar serie. Deze munten worden in verschillende gewichten geslagen maar zijn voornamelijk verkrijgbaar als een 1 Troy Ounce (31,1 gram) wegende zilveren munt. Voor wie veel zilver wenst aan te kopen, zijn enkele muntenseries ook nog in een kilo-uitvoering, of zelfs een zeer indrukwekkende tien kilo-uitvoering verkrijgbaar. Daarnaast blijft het mogelijk om zilver in baarvorm aan te kopen wanneer u voor een muntbaar kiest. Dit is een zilverbaar met een nominale waarde welke bedrukt is met de officiële muntstempels van het land van herkomst.

 

Zilverbaren of munten kopenHet zakelijke voordeel van zilverbaren
Zilverbaren zijn voor bepaalde zakelijke kopers de meest gangbare optie. Bedrijven kunnen mogelijk de geheven 21% BTW voor zakelijke aangekochte zilverbaren terugvorderen. Goudpensioen biedt u een groot aanbod zilverbaren in een reeks maten tussen de 10 gram tot aan een gewicht van tientallen kilo's.

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.