Zilveren munten of zilverbaren kopen?

Wanneer het om fysiek zilver kopen gaat, heeft u de keuze uit verschillende producten. Voor wie nog niet zo diep in de materie zit, is het verschil tussen zilveren munten kopen en zilverbaren kopen misschien niet onmiddellijk duidelijk. Toch kan het u vele euro’s schelen wanneer u voor het product kiest dat het beste bij uw financiële situatie aansluit. In dit artikel leggen wij de mogelijkheden aan u voor.

 

Zilveren munten of zilverbaren kopenZilver kopen. BTW betalen?
Voor de particuliere koper, is er eigenlijk slechts één voor de hand liggende keuze: zilveren munten. Waarom? Dit heeft te maken met de BTW. Zilver geniet namelijk niet van dezelfde belastingvoordelen als goud doordat dit metaal door de Nederlandse overheid wordt beschouwd als industriële grondstof in plaats van een belegging. Zilverbaren worden dus belast met 21% BTW. Uitgezonderd zijn de zilveren munten en muntbaren. Deze vallen niet onder het hoge belastingtarief, maar worden verkocht onder de margeregeling. Deze regeling houdt in dat de verkoper slechts BTW dient af te dragen over zijn winstmarge. Voor particulieren kan dit dus enorm in prijs schelen.

 

Particulier zilver kopen: munten of muntbaren
Zoals hierboven omschreven, vallen zilveren munten en muntbaren onder de gunstige margeregeling. Dit biedt u een ruime keuze aan wereldberoemde zilveren munten zoals de Canadese Maple Leaf, Wiener Philharmoniker, American Eagle en de Australische Lunar serie. Deze munten worden in verschillende gewichten geslagen maar zijn voornamelijk verkrijgbaar als een 1 Troy Ounce (31,1 gram) wegende zilveren munt. Voor wie veel zilver wenst aan te kopen, zijn enkele muntenseries ook nog in een kilo-uitvoering, of zelfs een zeer indrukwekkende tien kilo-uitvoering verkrijgbaar. Daarnaast blijft het als particulier mogelijk om voordelig zilver in baarvorm aan te kopen wanneer u voor een muntbaar kiest. Dit is een zilverbaar met een nominale waarde welke bedrukt is met de officiële muntstempels van het land van herkomst.

 

Zilverbaren of munten kopenHet zakelijke voordeel van zilverbaren
Zilverbaren zijn voor zakelijke kopers de meest gangbare optie. Bedrijven kunnen mogelijk de geheven 21% BTW voor zakelijke aangekochte zilverbaren terugvorderen. Goudpensioen biedt u een groot aanbod zilverbaren in een reeks maten tussen de 10 gram tot aan een gewicht van 31 kilo.

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.