Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Uw goud in eigen handen: fysiek, op papier kopen of in bewaring?

Wie de overweging maakt om goud te kopen staat voor belangrijke keuzes: fysiek aanschaffen als baar of munt, het kopen op papier of in opslag bij derden? Het verschil is niet voor iedereen meteen duidelijk, maar kan wel veel uitmaken voor uw toekomst. Wij leggen de voor- en nadelen van deze mogelijkheden graag aan u uit.

Goud op papier – Een belofte van goud

De handel in edelmetaal via internet wordt steeds populairder. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen om goud te kopen in vorm van futures of opties. Deze laatste twee zijn in feite contracten waarmee u overeenkomt om goud te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs en op een vooraf bepaalde tijd. Bij het verlopen van de overeenkomst kan het goud fysiek worden uitgeleverd, maar in de praktijk gebruiken velen dit als een manier om op de goudprijs te speculeren en worden de futures weer verkocht voor de leveringsdatum. Zo kunt u in goud beleggen zonder het ooit gezien te hebben. En dit is juist waar het risico in zit. Een future is weliswaar gekoppeld aan een belofte van fysiek goud, maar u als belegger heeft daar helemaal geen inzicht in. Een fysieke voorraad kan door de verkoper meerdere malen worden verkocht of elders als onderpand zijn gebruikt. Het is hierdoor niet ondenkbaar dat wanneer meerdere kopers uitlevering van het goud wel opeisen, de uitgever helemaal niet in staat is om hier gehoor aan te geven.

Goud in bewaring – Uw goud in andermans handen

Bij sommige goudhandelaren kunt u fysiek goud kopen om deze vervolgens op te slaan in de kluizen van deze bedrijven of bij hun opslagpartner. Voor velen klinkt dit als een geruststellende gedachte –geen zorgen over de veiligheid van uw aankoop. Maar dit gaat niet altijd zonder kopzorgen. Zo heeft u onder andere te maken met het betalen van opslagpercentages en uitleverkosten waar u ook nog eens BTW over afdraagt. En heeft u weleens afgevraagd wat er gebeurt mocht de opslagmaatschappij failliet gaan? Uw edelmetaal is in de meeste gevallen daar wel tegen verzekerd, maar het aflopen van een lange juridische weg is haast onvermijdelijk. En tot die tijd zit u zonder uw goud.

Fysiek kopen – Goud in eigen beheer

Bij ons kunt u uitsluitend goud, zilver en andere metalen in fysieke vorm kopen. Wij zijn namelijk van mening dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om zijn of haar vermogen zelf te beheren. Zo kunt u uw goudproduct in de veel gevallen dezelfde dag met u mee naar huis nemen en heeft u alle vrijheid om deze te verhandelen waar en wanneer u maar wilt. Als eigenaar én beheerder van uw goudaankopen hoeft u nooit bang te zijn dat u in de positie van schuldeiser komt te staan en heeft u geen enkele twijfel dat het goud wat u koopt er daadwerkelijk is. Wij zien het zo: wie van gokken houdt kan zich uitleven op de futures markt, maar wie echt bezig is met zijn financiële toekomst heeft zijn goud toch liever echt in eigen handen.


Lees ook deze artikelen voor meer informatie:

Goud kopen voor beginners
Waar bewaar ik mijn goud? 3 tips om uw edelmetaal thuis te bewaren

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.