Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Uw goud in eigen handen: fysiek, op papier kopen of in bewaring?

Wie de overweging maakt om goud te kopen, staat voor belangrijke keuzes: fysiek aanschaffen als goudbaar of munt, het kopen op papier of in opslag bij derden? Het verschil is niet voor iedereen meteen duidelijk, maar kan wel veel uitmaken voor uw toekomst. Wij leggen de voor- en nadelen van deze mogelijkheden graag aan u uit.

Goud beleggen

Goud, het glanzende edelmetaal dat historisch gezien zijn waarde behoudt, blijft een veilige belegging voor beleggers die waardebehoud nastreven. Als een vrijwel nihil risico-instrument, biedt goud beleggers bescherming tegen inflatie en monetaire gebeurtenissen.

Historische waarde van goud

Goud, een waardevol edelmetaal dat al eeuwenlang de mensheid fascineert, vertegenwoordigt een veilige haven voor beleggers. Historisch gezien heeft fysiek goud zich bewezen als een essentiële belegging tijdens bijvoorbeeld een crisis, waarbij het waarde behoudt terwijl andere financiële instrumenten vaak in waarde dalen.

Beleggen in goud kan een verstandige keuze zijn, omdat het op verschillende manieren kan worden gedaan. Sommige beleggers kiezen voor gouden munten of gouden sieraden, terwijl anderen investeren in goud via beleggingsfondsen of goudbaren. Het aantal gram goud dat wordt aangehouden, kan variëren afhankelijk van de beleggersinformatie en de beleggingsdoelen.

Goud als beleggingen

Goudbeleggingen bieden betere spreiding in een portefeuille, waardoor het risico van failliet gaan vrijwel nihil wordt. Beleggers kunnen naast goud ook in andere edelmetalen, zoals zilver, investeren om hun portefeuille verder te diversifiëren.

Een stijgende goudprijs kan een gunstig effect hebben op de waarde van de belegging, terwijl inflatie de koopkracht van de euro of Amerikaanse dollar kan aantasten, waardoor goud in waarde stijgt. Centrale banken hebben vaak goudreserves om hun vermogen te beschermen en de waarde van hun valuta te ondersteunen.

Het beleggen in goud vereist echter een goed begrip van bepaalde macro-economische factoren en financiële markten.

Beleggen in goud?

Beleggers moeten zich bewust zijn van de volatiliteit van de goudprijs, maar voor degenen die verstandig beleggen, kan goud een waardevolle aanvulling zijn op hun beleggingsportefeuille. Of het nu gaat om fysiek goud, gouden munten of andere hefboomproducten, goud blijft een solide investering met potentie voor groei en waardebehoud in de toekomst.

In goud beleggen

Goud beleggen is een investering in een natuurlijk stabiel edelmetaal, dat een essentiële rol speelt in beleggingsportefeuilles. Als waardevaste belegging onderscheidt goud zich van andere valuta en traditionele beleggingsklassen, waardoor beleggers betere spreiding kunnen bereiken. Beleggers kunnen fysiek goud kopen in de vorm van gouden munten, goudstaven of goudbaren, die als onderliggende waarde dienen voor de investering.

Goud aandelen kopen?

Goud aandelen kopen is een andere optie voor beleggers die willen profiteren van goudbeleggingen zonder fysiek goud te bezitten. Dit omvat het investeren in aandelen van goudmijnen en andere bedrijven actief in de goudindustrie. Beleggers kunnen op deze manier profiteren van de waardestijging van goud en tegelijkertijd een dividend ontvangen.

Investeren in goud

In goud investeren kan op verschillende manieren worden gedaan. Sommige beleggers kiezen ervoor om fysiek goud te kopen, zoals gouden munten of goudbaren. Dit biedt een stabiele en liquide belegging, omdat goud zijn waarde behoudt en zich vaak anders gedraagt dan andere activa. En andere beleggers kiezen voor goud op papier of goud in bewaring. Wij zullen de drie manieren nader toelichten.

Goud op papier – Een belofte van goud

De handel in edelmetaal via internet wordt steeds populairder. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen om goud te kopen in de vorm van futures of opties. Deze laatste twee zijn in feite contracten waarmee u overeenkomt om goud te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs en op een vooraf bepaalde tijd. Bij het verlopen van de overeenkomst kan het goud fysiek worden uitgeleverd, maar in de praktijk gebruiken velen dit als een manier om op de goudprijs te speculeren en worden de futures weer verkocht voor de leveringsdatum. Zo kunt u in goud beleggen zonder het ooit gezien te hebben. En dit is juist waar het risico in zit. Een future is weliswaar gekoppeld aan een belofte van fysiek goud, maar u als belegger heeft daar helemaal geen inzicht in. Een fysieke voorraad kan door de verkoper meerdere malen worden verkocht of elders als onderpand zijn gebruikt. Het is hierdoor niet ondenkbaar dat wanneer meerdere kopers uitlevering van het goud wel opeisen, de uitgever helemaal niet in staat is om hier gehoor aan te geven.

Goud in bewaring – Uw goud in andermans handen

Bij sommige goudhandelaren kunt u fysiek goud kopen om dit vervolgens op te slaan in de kluizen van deze bedrijven of bij hun opslagpartner. Voor velen klinkt dit als een geruststellende gedachte – geen zorgen over de veiligheid van uw aankoop. Maar dit gaat niet altijd zonder kopzorgen. Zo heeft u onder andere te maken met het betalen van opslagpercentages en uitleverkosten waar u ook nog eens BTW over afdraagt. En heeft u weleens afgevraagd wat er gebeurt mocht de opslagmaatschappij failliet gaan? Uw edelmetaal is in de meeste gevallen daar wel tegen verzekerd, maar het aflopen van een lange juridische weg is haast onvermijdelijk. En tot die tijd zit u zonder uw goud.

Fysiek kopen – Goud in eigen beheer

Bij ons kunt u uitsluitend goud, zilver en andere metalen in fysieke vorm kopen. Wij zijn namelijk van mening dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om zijn of haar vermogen zelf te beheren. Zo kunt u uw goudproduct in veel gevallen dezelfde dag met u mee naar huis nemen en heeft u alle vrijheid om deze te verhandelen waar en wanneer u maar wilt. Als eigenaar en beheerder van uw goudaankopen hoeft u nooit bang te zijn dat u in de positie van schuldeiser komt te staan en heeft u geen enkele twijfel dat het goud dat u koopt er daadwerkelijk is. Wij zien het zo: wie van gokken houdt kan zich uitleven op de futuresmarkt, maar wie echt bezig is met zijn financiële toekomst heeft zijn goud toch liever echt in eigen handen.

Is beleggen in goud verstandig?

Goud is over het algemeen waardevast gebleken. Dit geldt voor fysiek goud en niet voor aandelen in goudmijnen. Als u in goud investeert, kiest u voor een investering voor de lange termijn. Houd er rekening mee dat ongeacht de historie van de goudprijs, de goudprijs altijd kan veranderen. We geven u geen zekerheidsgarantie dat het verstandig is om in goud te beleggen.

Goud beleggen: investeren voor de lange termijn

Goud beleggen voor de lange termijn is een strategie die door veel beleggers wordt omarmd. Beleggen in goud biedt talloze voordelen en kan dienen als een veilige belegging voor het diversifiëren van uw portfolio.

Een goudbelegging onderscheidt zich ook door het feit dat het geen rente uitkeert, zoals bijvoorbeeld aandelen met dividenden doen. De waarde van goud is direct gerelateerd aan de goudprijs en de vraag en aanbod op de markt. Als de goudprijs stijgt, stijgt ook de waarde van uw belegging.

Een ander belangrijk voordeel van beleggen in goud is dat het kan dienen als bescherming tegen inflatie. In tijden van economische onzekerheid behoudt goud vaak zijn koopkracht, waardoor uw vermogen beter beschermd blijft.

Het is echter van cruciaal belang om als belegger goed geïnformeerd te zijn voordat u gaat beleggen in goud. Het vergt essentiële beleggersinformatie en een goed begrip van de marktomstandigheden om weloverwogen beslissingen te nemen. De goudhoeveelheid kan bijvoorbeeld stijgen, maar dit betekent niet automatisch dat de goudprijs ook zal stijgen.

Investeren in andere edelmetalen

Het effect van goud vertegenwoordigt vaak stabiliteit in een portefeuille, vooral in tijden van economische onzekerheid. Het is essentieel voor elke belegger om verstandig te beleggen en hun risico's te diversifiëren. Naast beleggen in goud, overwegen sommige beleggers ook zilver te beleggen als een alternatieve investering in edelmetalen. Zilver heeft zijn eigen unieke kenmerken en kan ook als een veilige haven fungeren.

Een troy ounce is een gebruikelijke maateenheid voor edelmetalen, waaronder goud en zilver. Het bepalen van de juiste hoeveelheid goud of zilver om te beleggen, is afhankelijk van de beleggingsdoelen van elke belegger.

In het verleden hebben goud en zilver zich bewezen als een van de best presterende beleggingen in tijden van economische onzekerheid. De natuurlijk stabiele eigenschappen van deze edelmetalen maken ze aantrekkelijk voor elke serieuze belegger.


Lees ook deze artikelen voor meer informatie:

Goud kopen voor beginners
Waar bewaar ik mijn goud? 3 tips om uw edelmetaal thuis te bewaren

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.