Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Goud kopen voor beginners

Economische onrust spoort veel mensen aan om een deel van hun kapitaal om te zetten in tastbaar goud. In veel gevallen gaat dit om een eerste aankoop. Hierbij is de zorg van de meeste nieuwe kopers hoe zij de beste prijs per gram kunnen aankopen. Een logische zorg natuurlijk, want het zijn wel uw hard verdiende centen die u uitgeeft. Bij Goudpensioen begrijpen wij dat alle kopers willen weten waar ze aan toe zijn. Zo delen wij graag onze kennis en raden wij vooral beginnende goudkopers aan om aandacht te schenken aan de volgende zaken.

Goedkoop goud kopen kan op verschillende manieren

Voor beginners: fysiek goud kopen kan op verschillende manieren. Overweeg gouden munten of een goudstaaf. Dit is puur goud in handen krijgen. In plaats van goud aandelen kopen, investeert u het in daadwerkelijk edelmetaal. De goudprijs stijgt vaak in economische crisis, wat de waarde van uw investering kan beschermen. Kies een betrouwbare leverancier, zoals Goudpensioen, voor uw gekochte goud. Goud is een waardevolle belegging met koopkracht over jaren heen.

Goud is al duizenden jaren een symbool van rijkdom en stabiliteit. Veel vermogende spaarders en centrale banken hebben een voorliefde voor dit edelmetaal vanwege zijn intrinsieke waarde.

Goud symbolisch

Goud is al duizenden jaren een symbool van rijkdom en stabiliteit. Veel vermogende spaarders en centrale banken hebben een voorliefde voor dit edelmetaal vanwege zijn intrinsieke waarde.

Goud kopen: waar beginnen?

Voordat u begint met het kopen van goud, is het essentieel om uzelf goed te informeren. Leer over de actuele goudprijs en verschillende formaten waarin goud beschikbaar is, zoals gram goud en troy ounce.

Fysiek goud versus online goud

U kunt goud zowel fysiek als online kopen. Fysiek goud, zoals gouden munten en goudbaren, biedt tastbare voordelen. Online goud, daarentegen, kan handig zijn maar vereist aandacht voor verborgen kosten.

Gouden munten en goudbaren

Gouden munten, zoals de populaire gouden Krugerrand en de Maple Leaf, zijn gewilde keuzes voor beleggers. Goudbaren, in verschillende formaten, zijn ook beschikbaar en bieden lage premies.

Veiligheid eerst: echt goud kopen

Veiligheid is van het grootste belang wanneer u goud koopt. Zorg ervoor dat u goud koopt bij erkende producenten en leveranciers met een goede leveringsstatus (Good Delivery Status) van LBMA (London Bullion Market Association).

Beleggen in goud: waarom en hoe?

Goud wordt vaak beschouwd als een interessant alternatief voor traditionele investeringen tijdens financiële crisisperioden. Het behoudt zijn waarde wanneer andere activa dat niet doen.

Als u fysiek goud koopt te omslachtig vindt, overweeg dan het kopen van goud via Exchange Traded Funds (ETF's). Deze vertegenwoordigen goud zonder dat u fysiek goud bezit.

Voor vermogende spaarders is maandelijks goud een slimme manier om uw portefeuille te diversifiëren en goud geleidelijk op te bouwen.

Goud een duurzaam bezit

Of u nu kiest voor gouden munten, goudbaren, fysiek goud, of online goud, het bezitten van goud biedt financiële stabiliteit en zekerheid. Beleggen in goud is een manier om uw vermogen te beschermen en te laten groeien. Vergeet niet dat de goudprijs kan fluctueren, maar de waarde van goud blijft door de eeuwen heen standhouden.

Goudprijs: spot versus fysiek

Een veelgestelde vraag is waarom de prijs van fysiek goud verschilt met de spotprijs – oftewel de prijs die u betaalt voor uw goudbaar of gouden munt komt nooit overeen met de goudkoers. Niet gek, want de spotprijs (prijs op papier) houdt alleen rekening met de goudwaarde van het product – er komt veel meer bij kijken wanneer het goud ook fysiek uitgeleverd moet worden. Zo kunt u onder andere denken aan de productiekosten, het mondiale transport en de verzekering. Daarnaast zijn sommige producten zeldzamer dan anderen – denk aan munten die beperkt zijn geslagen of producten met een verzamelwaarde. Al deze factoren ziet u terug in de prijs van het stuk goud wat u koopt. Een vuistregel voor beginners: hoe dichter bij de spotprijs, hoe minder zeldzaam het product of hoe lager de productiekosten.

Goudproducten: flexibiliteit versus de beste prijs

Wie onze Goudpensioen webshop doorloopt, zal zien dat hoe groter het gewicht van het goud, hoe goedkoper het goud in verhouding is. Zo is het voordeliger wanneer u bijvoorbeeld voor een 250 gram goudbaar kiest dan wanneer u hetzelfde gewicht aankoopt in kleinere goudbaren. Zo kan het kopen van een grotere baar enkele honderden euro’s schelen. Maar dit is slechts de helft van het verhaal. Vooral beginnende goudkopers staan er niet vaak bij stil, maar het kopen van grote gewichten is niet altijd even praktisch. Want een baar van 250 gram kan niet op een later tijdstip verdeeld worden. Dit betekent dat u bij een toekomstige verkoop dan ook gelijk dat gewicht weer inlevert. Zo zijn kleinere baren of munten misschien duurder in aanschaf, maar u betaalt dan wel voor een stuk flexibiliteit – een mogelijkheid om uw goud te verdelen en te verhandelen zoals u dat wilt.

Goudproducten: baren versus munten

Maar wat te kiezen? De tweede vraag die beginnende goudkopers stellen is of het beter is om te kiezen voor een goudbaar of een gouden munt. Hier bestaat geen eenduidig antwoord op, want beide producten bieden u als koper andere mogelijkheden. Wilt u weten wat deze mogelijkheden zijn? Eerder hebben wij het artikel “Gouden munten of goudbaren kopen?” aan dit onderwerp gewijd.

Goud kopen en verkopen: nu en in de toekomst

Wie voor goud kiest, doet dit vaak als een lange termijn investering. Hier houdt u ook rekening mee ten tijde van uw aankoop. Zo is het belangrijk om goed na te denken over uw wensen voor de toekomst. In welke omstandigheden denkt u uw goud weer in te wisselen? Hoeveel goud denkt u te willen inleveren? Aan wie denkt u uw goudproducten te verkopen? Zodra u antwoord heeft op deze vragen, kunt u een weloverwogen keuze maken voor producten die het beste aansluiten bij uw situatie. De hoeveelheid goud die u later kunt inleveren, hangt altijd samen met de verdeling die u maakt bij het aankopen (kiest u voor flexibiliteit of de beste prijs?) Aan wie u uw goud denkt te verkopen, kan eveneens meespelen in uw keuze – goudinkopers zijn geïnteresseerd in herkenbare producten die weer doorverkocht kunnen worden, terwijl speciale editie producten weer interessant zijn voor verzamelaars. Vaak loont het om uw goudproduct weer in te leveren bij het bedrijf van aankoop. Zo kunt u bij Goudpensioen altijd rekenen op een 100% terugkoop garantie voor het goud dat u bij ons bij aankoopt.

Risico's bij het kopen van goud

Investeerders moeten zich bewust zijn van de risico's die gepaard gaan met het kopen van goud, ondanks de voordelen die het kan bieden, zoals het beschermen van de koopkracht. Deze risico's zijn vergelijkbaar met die van andere beleggingsproducten.

Het prijsrisico is niet het enige risico waarmee u rekening moet houden bij het beleggen in goud. Andere relevante factoren zijn onder meer het wisselkoersrisico en veranderingen in wet- en regelgeving. Bovendien moet u rekening houden met opslagkosten als u fysiek goud koopt. Het veilig opslaan en verzekeren van uw goud kan extra kosten met zich meebrengen, maar minimaliseert ook andere risico's, zoals diefstal.

Meer weten? Stel ons uw vragen!

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het kopen van goud of andere edelmetalen? Aarzel niet om het ons te vragen. Maak gebruik van onze chatservice of neem contact met ons op.

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.