Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Goud kopen voor beginners

Economische onrust spoort veel mensen aan om een deel van hun kapitaal om te zetten in tastbaar goud. In veel gevallen gaat dit om een eerste aankoop. Hierbij is de zorg van de meeste nieuwe kopers hoe zij de beste prijs per gram kunnen aankopen. Een logische zorg natuurlijk, want het zijn wel uw hard verdiende centen die u uitgeeft. Bij Goudpensioen begrijpen wij dat alle kopers willen weten waar ze aan toe zijn. Zo delen wij graag onze kennis en raden wij vooral beginnende goudkopers aan om aandacht te schenken aan de volgende zaken.

 

Goudprijs: spot vs. fysiek
Een veel gestelde vraag is waarom de prijs van fysiek goud verschilt met de spotprijs – oftewel de prijs die u betaalt voor uw goudbaar of gouden munt komt nooit overeen met de goudkoers. Niet gek, want de spotprijs (prijs op papier) houdt alleen rekening met de goudwaarde van het product – er komt veel meer bij kijken wanneer het goud ook fysiek uitgeleverd moet worden. Zo kunt u onder andere denken aan de productiekosten, het mondiale transport en de verzekering. Daarnaast zijn sommige producten zeldzamer dan anderen – denk aan munten die beperkt zijn geslagen of producten met een verzamelwaarde. Al deze factoren ziet u terug in de prijs van het stukje goud wat u koopt. Een vuistregel voor beginners: hoe dichter bij de spotprijs, hoe minder zeldzaam het product of hoe lager de productiekosten.

 

Goudproducten: flexibiliteit vs. de beste prijs
Wie onze Goudpensioen webshop doorloopt, zal zien dat hoe groter het gewicht van het goud, hoe goedkoper het goud in verhouding is. Zo is het voordeliger wanneer u bijvoorbeeld voor een 250 gram goudbaar kiest dan wanneer u hetzelfde gewicht aankoopt in kleinere goudbaren. Zo kan het kopen van een grotere baar enkele honderd euro’s schelen. Maar dit is slechts de helft van het verhaal. Vooral beginnende goudkopers staan er niet vaak bij stil, maar het kopen van grote gewichten is niet altijd even praktisch. Want een baar van 250 gram kan niet op een latere tijdstip verdeeld worden. Dit betekent dat u bij een toekomstige verkoop dan ook gelijk dat gewicht weer inlevert. Zo zijn kleinere baren of munten misschien duurder in aanschaf, maar u betaalt dan wel voor een stuk flexibiliteit – een mogelijkheid om uw goud te verdelen en te verhandelen zoals u dat wilt.

 

Goudproducten: baren vs. munten
Maar wat te kiezen? De tweede vraag die beginnende goudkopers stellen is of het beter is om te kiezen voor een goudbaar of een gouden munt. Hier bestaat geen eenduidig antwoord op, want beide producten bieden u als koper andere mogelijkheden. Wilt u weten wat deze mogelijkheden zijn? Eerder hebben wij het artikel “Gouden munten of goudbaren kopen?” aan dit onderwerp gewijd.

 

Goud kopen en verkopen: nu en in de toekomst
Wie voor goud kiest, doet dit vaak als een lange termijn investering. Hier houdt u ook rekening mee ten tijde van uw aankoop. Zo is het belangrijk om goed na te denken over uw wensen voor de toekomst. In welke omstandigheden denkt u uw goud weer in te wisselen? Hoeveel goud denkt u te willen inleveren? Aan wie denkt u uw goudproducten te verkopen? Zodra u antwoord heeft op deze vragen, kunt u een weloverwogen keuze maken voor producten die het beste aansluiten bij uw situatie. De hoeveelheid goud die u later kunt inleveren, hangt altijd samen met de verdeling die u maakt bij het aankopen (kiest u voor flexibiliteit of de beste prijs?) Aan wie u uw goud denkt te verkopen, kan eveneens meespelen in uw keuze – goudinkopers zijn geïnteresseerd in herkenbare producten die weer doorverkocht kunnen worden, terwijl speciale editie producten weer interessant zijn voor verzamelaars. Vaak loont het om uw goudproduct weer in te leveren bij het bedrijf van aankoop. Zo kunt u bij Goudpensioen altijd rekenen op een 100% terugkoop garantie voor het goud dat u bij ons bij aankoopt.

 

Meer weten? Stel ons uw vragen!
Heeft u vragen of wilt u meer weten of het kopen van goud of andere edelmetalen? Aarzel niet om het ons te vragen. Maak gebruik van onze chatservice of neem contact met ons op.

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.