Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Gouden munten of goudbaren kopen?

Fysiek goud is verkrijgbaar in de vorm van een gouden munt of baar. Regelmatig staan onze klanten voor de keuze: is het beter om gouden munten of goudbaren te kopen? Om tot een weloverwogen besluit te komen, leggen wij hier de productmogelijkheden aan u voor.

 

goudbaren of munten kopenFysiek goud kopen: let op de F-V-V!
Bij het kopen van fysiek goud is het verstandig om op de F-V-V te letten: Flexibiliteit, Verhandelbaarheid en een eventuele Verzamelwaarde van de producten die u koopt. Met flexibiliteit wordt er bedoeld dat het gewicht van het aangekochte goud op een praktische manier is verspreid, dat wil zeggen: wie 250 gram goud koopt, heeft meer flexibiliteit wanneer dit gewicht bijvoorbeeld verdeeld wordt over tientallen munten of over twee goudbaren van 100 gram en één baar van 50 gram, dan wanneer dit gewicht in een enkele goudbaar is verwerkt – bij een toekomstige verkoop hoeft u met zo'n spreiding niet gelijk al uw goud in te wisselen. Verhandelbaarheid wordt bepaald door de afkomst van het product: bij goudbaren let u er op dat deze worden geproduceerd door een London Bullion Market Association (LBMA) erkende smelter en voor gouden munten is het van belang dat deze afkomstig zijn van een gevestigd munthuis. Zo koopt u een product dat wereldwijd verhandelbaar blijft en geen toekomstige inspectiekosten oplevert. Ten slotte kan het zijn dat de aanschafprijs van het product mede bepaald wordt door een verzamelwaarde die bijvoorbeeld af kan hangen van de oplage waarin het wordt uitgegeven.

 

Goudbaren kopen in alle gewichten: makkelijk op te bergen en lage premies
Goudbaren zijn verkrijgbaar in een reeks maten tussen de 1 gram en 12,5 kilo. Baren zijn vooral aantrekkelijk omdat deze de laagste premies hebben. Hoe groter de baar is die u kiest, des te lager de premie is die u over het goud betaalt. Dit maakt het verzamelen van goudbaren een efficiënte aankoop voor mensen die goud in grotere gewichten wensen aan te kopen. Daarnaast hebben goudbaren een formaat die zich het beste leent om te worden opgeborgen. Afhankelijk van het merk, wordt uw goudbaar geleverd met een certificaat die de gegevens van uw baar vermeldt. Een certificaat wordt door de producent vaak als extraatje uitgegeven en is geen vereiste als het gaat om een toekomstige verkoop. Zolang uw baar afkomstig is van een LBMA erkende smelter kunt u deze te allen tijde moeiteloos wereldwijd verhandelen.

 

Gouden munten kopen: wereldwijd erkende flexibiliteit
De Canadese Maple Leaf, Australische Kangoeroe en Zuid-Afrikaanse Krugerrand, zijn slechts enkele voorbeelden van bekende munten die internationaal worden verhandeld op de fysieke goudmarkt. In tegenstelling tot goudbaren, zijn gouden munten over het algemeen uitsluitend in kleinere gewichten verkrijgbaar. Het meest voorkomende gewicht zijn munten die geslagen worden in 1 Troy Ounce (31,1 gram). Voor veel mensen is dit een ideaal gewicht én formaat om goud aan te kopen en te verhandelen. Zo kan men direct en zonder om te rekenen de goudwaarde van zijn munt bepalen aan de hand van de spotprijs die eveneens in Troy Ounces wordt uitgedrukt. Het is tevens mogelijk om kleinere munten aan uw collectie toe te voegen in de gewichten van 1/20, 1/10, 1/4 en 1/2 Troy Ounce. Vanwege de productiekosten liggen de premies van gouden munten weliswaar hoger dan goudbaren, maar voor populaire beleggingsmunten als de gouden Troy Ounce Maple Leaf is deze premie vaak niet aanzienlijk hoger dan voor goudbaren in hetzelfde gewicht. Er bestaan ook muntenseries die in een beperkte oplage worden geslagen. Een voorbeeld hiervan zijn de Lunar Series II of Lunar Series III munten die uitgegeven worden door Perth Mint in Australië. Omdat deze munten jaarlijks met een uniek ontwerp en in een beperkte oplage op de markt verschijnen, betaalt u als koper een hogere premie. Echter, doordat deze munten ook als verzamelobject worden verhandeld, rekenen veel kopers op een toekomstige stijging in waarde.

 

gouden munten of baren kopenConclusie: gouden munten of baren kiezen?
Of u goudbaren of gouden munten koopt, hangt dus af van uw persoonlijke voorkeuren en wensen. U hoeft overigens niet uitsluitend te kiezen voor het een of het ander: voor veel van onze kopers is het juist interessant om een diverse verzameling op te bouwen die bestaat uit zowel goudbaren als gouden munten. Bekijk gerust ons assortiment en aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer uitleg.


NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.