Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Waarom zijn er melkvlekken op mijn zilveren Maple Leaf munten?

Als koper van de enorm populaire Maple Leaf munten bent u ze misschien al tegengekomen: de melkkleurige vlekken die aanwezig zijn op sommige zilveren Maple Leaf munten. Wij krijgen regelmatig de vraag waar deze melkvlekken vandaan komen en of zij mogelijk invloed hebben op de waarde van de aangekochte munten. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie over dit verschijnsel voor u op een rij gezet.

Wat is een melkvlek?
Een melkvlek is een witte vlek die zichtbaar wordt op een zilveren munt. De naam duidt op het feit dat deze vlek eruit ziet als opgedroogde melk. Zo’n vlek ontstaat al op een munt tijdens zijn productie wanneer er een zeer kleine hoeveelheid natriumtetraboraat op de munt achterblijft. De grootte van deze vlek kan variëren, maar het is en blijft een zichtbare schoonheidsfout.

Hoe vaak komt een melkvlek op een Maple Leaf voor?
Bevlekte munten komen al voor sinds de eerst zilveren Maple Leaf in 1988 werd geslagen. Hoe groot de kans is dat u een melkvlek op uw Maple Leaf aantreft, valt niet te zeggen – Royal Canadian Mint laat namelijk niets los over de schaal van deze afwijking. De melkvlekken blijven overigens uitsluitend beperkt tot de uncirculated munten. Wie naar een zuiver en onbevlekte munt verlangt, kiest het beste voor proofgeslagen munten – deze zijn op een andere wijze vervaardigd en worden stuk voor stuk gecontroleerd om een fraaie afwerking te garanderen.

Zijn melkvlekken op de Maple Leaf te verwijderen?
Maple Leaf bezitters over de hele wereld hebben al van alles uitgeprobeerd – van citroensap tot tandpasta – in de hoop de melkvlek te verhelpen. Het mocht echter niet baten zonder schade aan te brengen op de munten. Er is dus momenteel geen middel gevonden tegen deze vlekken.

Heeft een melkvlek invloed op de waarde van mijn zilveren munt?
Zoals gezegd is een melkvlek een schoonheidsfout die af en toe voor komt op de uncirculated zilveren munten. Gezien het feit dat Maple Leaf munten worden verkocht voor hun gewicht aan zilver en verder geen toegevoegde verzamelwaarde kennen, heeft de aanwezigheid van melkvlekken geen invloed op de waarde van uw munt. Uw munten blijven dus evengoed verhandelbaar op basis van het gewicht aan zilver. Het is echter altijd aan te raden om uw munten in de originele tube of in een munthoesje te bewaren om ze te beschermen tegen vuil en beschadiging.

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.