Goud kopen en belasting betalen
Een belangrijke vraag bij het kopen van goud en zilver is of deze aankopen opgegeven moeten worden aan de belastingdienst. Omdat fysiek goud en zilver als beleggingen worden beschouwd, dient u deze edelmetalen op te geven als vermogen in belasting Box 3. Uw vermogen wordt bepaald door uw bezittingen bij elkaar op te tellen en daarvan uw schulden af te trekken. De waarde van deze bezittingen en schulden wordt elk jaar vastgesteld op 1 januari. Zaken als spaartegoeden en een tweede huis worden tot uw bezittingen gerekend, maar ook contant geld en fysiek beleggingsgoud- en zilver tellen mee.
De waarde van uw edelmetaal op de peildatum
In uw aangifte inkomstenbelasting dient u aan te geven wat de waarde van uw beleggingsgoud en -zilver was op peildatum 1 januari van het jaar van de aangifte. Om dit te doen, noteert u het bedrag van de slotkoers op deze peildatum. De edelmetaalslotkoersen kunt u online vinden en worden jaarlijks ook op de site van Goudpensioen gepubliceerd.
Goud en het heffingsvrij vermogen
Over een vast bedrag van uw vermogen hoeft u geen belasting te betalen. Dit heet het heffingsvrij vermogen – deze kunt u terugvinden op de website van de Belastingdienst. Vervolgens is bepaalt u de ‘grondslag sparen en beleggen’ – dat is het deel van uw vermogen waarover u inkomstenbelasting moet betalen. Dit doet u door u de totale waarde van uw vermogen op 1 januari van het jaar van aangifte te verminderen met uw heffingsvrij vermogen.
Wilt u precies weten hoe het met uw vermogen zit? Dan raden wij u aan om uw situatie door te nemen met een belastingconsulent.
NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving. Goudpensioen raadt u aan om altijd te informeren bij een belastingconsulent.