Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

De beste manier om voor uw gouden en zilveren munten te zorgen

Niet iedereen die gouden en zilveren munten koopt, doet dat uitsluitend voor de waarde van het edelmetaal. Veel kopers zijn vooral liefhebbers van de bijzondere series en ontwerpen van de munten die op de markt verkrijgbaar zijn. En terecht, gouden en zilveren munten zijn mooie verzamelobjecten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw munten goed bewaard blijven? Hier zijn een vijftal tips…

 1. Zo min mogelijk aanraken
  Hoe aantrekkelijk het ook is om uw munten in de hand te nemen om ze te bewonderen, dit wordt niet aanbevolen. Het niet aanraken van uw munten voorkomt niet alleen lelijke vingerafdrukken, maar zorgt er ook voor dat vet en andere stoffen geen kans krijgen om de munt te beschadigen. Oppakken met de vingers mag, maar zorg dat u alleen de rand van de munt aanraakt. U kunt ook overwegen om katoenen handschoenen te gebruiken.
 2. Goud en zilver apart houden
  Losse gouden en zilveren munten kunnen beter gescheiden van elkaar worden bewaard. De munten kunnen elkaar beschadigen en de metalen kunnen op elkaar afgeven. Dus wie overweegt om een halfvolle tube zilveren munten aan te vullen met gouden varianten, kan dit beter niet doen. Een halfvolle tube kan het beste aangevuld worden met wat zacht verpakkingsmateriaal om de munten op hun plek te houden.
 3. Stofvrij bewaren
  Om uw munten vrij te houden van stof en vingerafdrukken, kunnen deze het beste individueel bewaard worden in een munthoesje of muntcapsule van kunststof. Bij Goudpensioen ontvangt u daarom altijd uw munt in een hoesje, originele capsule, of afhankelijk van het aantal stuks, in een originele tube.
 4. Vermijd zonlicht en vocht
  Edelmetaal is zeer gevoelig voor licht, temperatuur en vochtigheid. Om verkleuring en beschadiging te voorkomen dienen gouden en zilveren munten buiten het zonlicht te worden gehouden, het liefst in een donkere en droge ruimte.
 5. Niet schoonmaken!
  Tijdens productie van munten kunnen er vlekjes of krasjes op de oppervlakte ontstaan. Vaak zijn deze niet storend en zullen ze de waarde van de munt niet verminderen. Het kan ook voorkomen dat na een tijdje er melkvlekken op uw zilveren munten zichtbaar worden. In beide gevallen is het sterk af te raden om aan de slag te gaan met schoonmaakmiddel of poetswerk; de kans is groot dat u de munt zichtbaar beschadigt. Wie naar een zuiver en onbevlekte munt verlangt, kiest het beste voor proofgeslagen munten – deze zijn op een andere wijze vervaardigd en worden stuk voor stuk gecontroleerd om een fraaie afwerking te garanderen.

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.