Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Anoniem Goud Kopen

Het kopen van edelmetaal doet u niet iedere dag. Het is dan ook heel begrijpelijk dat u vragen heeft over het aanschaffen van beleggingsgoud (en –zilver). Een veelvoorkomende vraag is hoe het zit met de regels omtrent het anoniem kopen van goud. Bij Goudpensioen vinden wij het belangrijk dat onze klanten volledig op de hoogte zijn van deze voorschriften en de wetgeving. In dit artikel gaan wij in op de regels en geven wij uitleg over hoe u anoniem goud kunt kopen bij Goudpensioen.

 

Goudhandel en de FIU-Nederland
Het verkoop van edelmetaal is voor de wet geen alledaagse handel. Net als handelaren van sieraden, antiquiteiten en voertuigen, staan goudhandelaren onder toezicht van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Deze organisatie heeft als taak om ongebruikelijke transacties te analyseren om te kunnen beoordelen of ze in verband gebracht kunnen worden met misdrijven of terrorisme. Handelaren zijn verplicht om de regelgeving van FIU-Nederland na te leven door onder andere ongebruikelijke transacties aan hen te melden.

 

Anoniem goud kopen volgens de Europese wetgeving
Sinds 2008 is de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorisme (WWFT) van kracht. De WWFT omvat nieuwe Europese wetgeving en is een samenvoeging van de Wet identificatie bij dienstverlening (WID) en de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet MOT). De WWFT zegt hiermee hoe een handelaar dient op te treden bij contante betalingen en wanneer deze handelaar verplicht is om cliëntenonderzoek uit te voeren. Volgens de wet moet er een registratie (cliëntenonderzoek) en eventueel een melding gemaakt worden van een ongebruikelijke transactie wanneer een klant meer dan € 10.000,- in contanten voor zijn aankopen betaalt. Wanneer een handelaar het vermoeden heeft dat een transactie verband houdt met witwassen of terrorisme is de handelaar altijd verplicht om dit te melden aan FIU-Nederland.

 

Anoniem goud kopen en de Belastingdienst
Als goudhandelaar staat Goudpensioen onder toezicht van FIU-Nederland en verlopen alle contante transacties volgens de bovengenoemde wetgeving. Daarnaast moeten wij aan de administratieve verplichtingen van de Belastingdienst voldoen. Wie in beleggingsgoud handelt, dient documenten te bewaren over de identiteit van elke klant die voor meer dan € 10.000,- (cumulatief) edelmetaal aankoopt – ongeacht op welke wijze er voor betaald wordt (volgens de wetgeving van het jaar 2021). Deze gegevens worden niet aan de Belastingsdienst doorgegeven, maar worden vijf jaar lang in de administratie van de goudhandelaar bewaard. Bij een eventuele controle, moeten wij dus in staat zijn om deze gegevens te kunnen overhandigen.

 

Anoniem goud kopen bij Goudpensioen
In achtneming van de wet- en regelgeving van zowel de FIU-Nederland en de Belastingdienst, hanteren wij bij Goudpensioen de volgende voorwaarden:

  • Bij Goudpensioen kunt u contant anoniem goud kopen tot € 5.000,-
    U kunt bij ons in de winkel tot € 5.000,- contant afrekenen. Wij vragen u dan niet om u te legitimeren als er geen vermoeden aanwezig is dat de transactie verband houdt met witwassen of terrorismefinanciering. Voor bedragen boven de € 10.000,- dienen wij een kopie van uw identiteitsbewijs in onze administratie op te nemen.

  • Bij bestellingen boven de € 10.000,- cumulatief zijn wij verplicht een kopie van uw identiteitsbewijs in onze administratie op te nemen.
    Wanneer u voor € 10.000,- of meer beleggingsedelmetaal koopt, vragen wij altijd om uw legitimatie. Bij een bestelling via onze webshop, ontvangt u een verzoek om een scan of kopie van uw identiteitsbewijs naar ons toe te sturen. Zodra wij deze gegevens van u hebben ontvangen, wordt uw bestelling afgerond. De grens van € 10.000,- is cumulatief. Dat wil zeggen dat wij het totaalbedrag van al uw bestellingen binnen een periode bij elkaar optellen. Wanneer deze grens is bereikt, wordt u verzocht om u te legitimeren.

  • Wij behouden altijd het recht om naar uw legitimatie te vragen.
    Bij een ongebruikelijke transactie zijn wij volgens de WWFT verplicht om een melding te maken bij FIU-Nederland. Dit geldt ook voor contante betalingen ongeacht het bedrag. Wanneer een handelaar een vermoeden heeft dat een transactie onder de WWFT valt, moet deze altijd worden gemeld. Een verkoper zou een ongebruikelijke transactie kunnen vermoeden wanneer een klant een groot bedrag met kleine bankbiljetten wenst te betalen of wanneer de transactie gespreid wordt over enkele bezoeken of personen. Voor u en onze veiligheid behouden wij daarom altijd het recht om naar uw identiteitsbewijs te vragen en om een verkoop te weigeren.

 

Tot slot, enkele voorbeelden van onze voorwaarden en de registratieplicht in de praktijk:

VOORBEELD 1
U koopt voor € 9.500,- aan beleggingsgoud. Bij uw volgende bestelling wilt u goud voor een bedrag van € 7.000,- aankopen. Bij uw tweede aankoop zijn wij verplicht om een legitimatiebewijs van u te vragen. Een kopie van uw identiteitsbewijs wordt dan 5 jaar lang bewaard in de administratie van Goudpensioen. Bij aankopen van boven de € 10.000,- cumulatief is de registratieplicht dus altijd van kracht.

VOORBEELD 2

U komt naar de winkel om anoniem voor € 5.000,- beleggingsgoud contant aan te kopen. De volgende week wilt u weer voor hetzelfde bedrag contant een aankoop bij ons doen. Bij uw tweede bezoek is het niet meer mogelijk om contant te betalen voor uw bestelling. Deze kunt u per pin of bankoverboeking voldoen. U kunt dus eenmalig per periode voor € 5.000,- anoniem goud kopen bij ons.

 

Goudpensioen houdt zich strikt aan de WWFT en aan de registratieplicht van de Belastingdienst. Er wordt in géén enkel geval uitzondering gemaakt.

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving.