Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Aangifte inkomstenbelasting 2019: uw goud en de Belastingdienst

Het is tijd om uw aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2019 in te dienen. Wie beleggingsgoud bezit, geeft dit aan in de aangifte inkomstenbelasting 2019.

Aangifte inkomstenbelasting 2019: edelmetaal als vermogen opgeven
Beleggingsedelmetaal in fysieke vorm wordt normaliter tot uw bezittingen gerekend. De waarde ervan noteert u als bezittingen in box 3: sparen en beleggen. U betaalt inkomstenbelasting over een deel van uw inkomen. Uw vermogen is de waarde van uw bezittingen na aftrek van uw schulden. Over een vast bedrag van uw vermogen hoeft u geen belasting te betalen – ook wel het heffingsvrij vermogen genoemd. In 2019 is dit heffingsvrij vermogen vastgesteld op: €30.360 zonder fiscale partner en €60.720 met fiscale partner (bron: Belastingdienst).

Inkomstenbelasting 2019: belasting betalen over beleggingsgoud
De waarde van uw vermogen op 1 januari van het jaar van aangifte – in dit geval 1 januari 2019 – min uw heffingsvrij vermogen wordt de ‘grondslag sparen en beleggen’ genoemd. Er worden drie schijven gebruikt om het fictief rendement te bereken. En het is over het berekende fictieve rendement dat u 30% inkomstenbelasting betaalt. Wilt u weten welke schijf voor u van toepassing is? Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht.

De waarde van uw goud in 2019
Om de waarde van uw goud en andere edelmetalen te bepalen kijkt u naar de slotkoersen op peildatum 1 januari 2019 en gebruikt deze om uw aangifte in te vullen. Hieronder staat een overzicht van de slotkoersen van goud, zilver, platina en palladium.

EDELMETAALNOTERINGEN 01-01-2019 (prijs per KG)

GOUD: 36.305
ZILVER: 434
PLATINA: 22.197
PALLADIUM: 35.827

Bron: LBMA

NB: Dit artikel is uitsluitend ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Deze informatie kan verouderd en hierdoor onjuist zijn. Raadpleeg altijd de juiste instanties voor de actuele wet- en regelgeving. Goudpensioen raadt u aan om u altijd te laten informeren door uw belastingconsulent.