Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Hoe ontstaat zilver?

De oorsprong van zilver is iets waar veel mensen benieuwd naar zijn. Zilver wordt namelijk sinds de oudheid beschouwd als edelmetaal. Bovendien is het in de loop van onze geschiedenis door meer mensen ter wereld als ruilmiddel (betaalmiddel) gebruikt dan welk ander metaal dan ook. Maar hoe ontstaat zilver? Of nauwkeuriger geformuleerd: hoe is zilver ooit ontstaan? Zilver is via een natuurlijk proces in de aarde ontstaan. Het is bijna altijd zo dat zilver gevonden wordt in de vorm van erts tezamen met minder zeldzame metalen als lood, koper en zink. Volgens historici is het aannemelijk dat men zilver voor het eerst in klompvorm heeft ontdekt zo’n 4000 jaar voor Christus.

Waarom is zilver kostbaar?

Net als goud, ligt zilver niet voor het oprapen. De zeldzaamheid van zilver maakt dit edelmetaal waardevol en redelijk waardevast. Dit is ook waarom lange tijd zilver en goud gekoppeld werden aan valuta, ook na de invoering van papiergeld. Vandaag de dag is onder hetzelfde principe fysiek goud kopen en fysiek zilver kopen een manier geworden om uw vermogen veilig te stellen. Zoals eerder gezegd is zilver al eeuwen gebruikt als betaalmiddel. Niet alleen bij het Romeinse Rijk, maar ook Lodewijk XIV staat bekend om het inzetten van zilver ter financiering van oorlog. Wat dat laatste betreft is er om die reden bijna geen zilveren voorwerp uit 14e eeuw Frankrijk te vinden door het bevel van de koning om al het zilver te laten omsmelten om zo de Spaanse Successieoorlog te bekostigen.

Kwetsbaarheid van zilver

Zilver is minder edel dan goud en platina, dat wil zeggen dat het kan oxideren na verloop van de tijd, uw zilver wordt dan bruin of zwart. Dit wordt veroorzaakt door contact met waterstofsulfide, een gas dat overal in de lucht aanwezig is. Edelmetalen kenmerken zich namelijk doordat ze niet of alleen in zeer lichte mate oxideren. Bij zilver komt lichte oxidatie voor maar dit is iets natuurlijks en bovendien niet schadelijk voor uw zilver. Zilveren gebruiksvoorwerpen kunnen weer glanzend worden gemaakt door ze op te poetsen. Dit is echter niet aan te raden bij zilveren munt omdat het poetsen de puur zilveren munten kan beschadigen. U kunt uw munten het beste in een tube, capsule or hoesje buiten de zon bewaren en ze zo min mogelijk aan raken met uw blote vingers. Naast oxidatie zijn zilveren beleggingsmunten gevoelig voor zogenaamde melkvlekken die kunnen ontstaan tijdens productie. Meer over dit fenomeen leest u dit blogartikel.

Zilver in de wereld van vandaag

Men schat dat de huidige wereldreserve aan dit bijzondere edelmetaal ongeveer 400.000 ton bevat. Echter, moeten we rekening houden dat het winnen van zilver uit de mijnen over zo’n twintig jaar niet meer rendabel is. Dan kunnen we alleen nog gebruik maken van al het bestaande zilver, bijvoorbeeld in de vorm van zilverbaren en juwelen en hergebruik vanuit de industrie.

Wilt u ook zelf een stukje fysiek zilver bezitten? Bekijk dan ons groot assortiment aan munten en baren gemaakt van zuiver zilver.

 

NB: Dit artikel is ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.