Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Waarom fysiek goud kopen?

Wilt u zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de bescherming van uw vermogen? Door fysiek goud te kopen, heeft u echt, tastbaar goud, letterlijk in eigen handen. Het bezitten van fysiek goud is voor velen een geruststellende gedachte. Dit gaat ver terug in de geschiedenis.

Over goud kopen

Goud heeft altijd al een fascinerend en waardevol element vertegenwoordigd, niet alleen vanwege zijn schittering en pracht, maar ook vanwege zijn financiële betekenis. Vandaag de dag blijft goud een essentieel onderdeel van het beleggingslandschap. Of u nu nieuw bent in de wereld van beleggen of een ervaren belegger, het is van cruciaal belang om te begrijpen waarom fysiek goud kopen een verstandige keuze kan zijn. In deze uitgebreide gids nemen we u mee door de redenen waarom goud een goede belegging is en waarom fysiek goud een unieke rol speelt binnen de financiële wereld.

Waarom zou u in goud beleggen?

Het is geen geheim dat goud historisch gezien tot de best presterende beleggingen heeft behoord. Als we de goudprijs van de afgelopen decennia bekijken, zien we een gestage stijging die maar weinig andere beleggingen kunnen evenaren. Maar wat maakt goud zo speciaal als het gaat om beleggen?

 • Goud vertegenwoordigt waarde

  Goud wordt altijd beschouwd als een veilige haven voor vermogen. Het heeft de unieke eigenschap om zijn waarde te behouden, zelfs in tijden van economische onzekerheid en inflatie.

 • Negatieve correlatie met andere beleggingen

  Goud gedraagt zich vaak in tegenstelling tot andere activa, zoals aandelen en obligaties. Dit betekent dat wanneer andere investeringen dalen, goud vaak stijgt, waardoor het een effectieve diversificatiestrategie is.

 • Bescherming tegen inflatie

  Goud fungeert als een inflatiehedge. In tijden van geldontwaarding behoudt goud vaak zijn koopkracht en kan het zelfs in waarde stijgen.

Fysiek goud vs. andere beleggingsvormen

Er zijn verschillende manieren om in goud te investeren, waaronder fysiek goud, gouden munten, gouden sieraden, en financiële instrumenten zoals Exchange Traded Funds (ETF's). Laten we eens kijken naar waarom fysiek goud kopen een verstandige keuze kan zijn.

Fysiek goud: echt goud in uw bezit

Fysiek goud, zoals gouden munten en fysieke goudstaven, geeft u letterlijk een tastbare investering. Dit geeft u een gevoel van controle en veiligheid.

Volledig eigendom en geen tegenpartij risico

Bij fysiek goud bent u de eigenaar van het edelmetaal zonder enige tussenkomst van financiële instellingen. Er is geen tegenpartijrisico, in tegenstelling tot sommige andere beleggingsvormen.

Is fysiek goud kopen een goed idee?

Nu we hebben vastgesteld dat fysiek goud een waardevolle belegging kan zijn, laten we enkele specifieke redenen verkennen waarom fysiek goud kopen een verstandige keuze kan zijn:

 • Liquiditeit en Verkoopbaarheid

Fysiek goud is gemakkelijk te verhandelen en om te zetten in contant geld wanneer dat nodig is. Dit maakt het een liquide belegging.

 • Opslag opties en veiligheid

Bij fysiek goud kunt u kiezen waar u het bewaart. Dit kan in een beveiligde kluis zijn of zelfs in een bank. Dit geeft u gemoedsrust over de veiligheid van uw investering.

Goud als bescherming tegen monetaire gebeurtenissen

In de wereld van beleggen zijn er bepaalde macro-economische gebeurtenissen die de waarde van goud kunnen beïnvloeden. Laten we enkele van deze gebeurtenissen onderzoeken.

Invloed van centrale banken

Centrale banken spelen een cruciale rol in het beïnvloeden van de goudprijs. Ze kunnen goud kopen of verkopen om hun reserves te beheren.

Inflatie en hoge schulden

Tijden van hoge inflatie en buitensporige schulden maken goud aantrekkelijk omdat het waarde behoudt, zelfs als papieren valuta's in waarde dalen.

Fysiek goud vs. andere edelmetalen

Goud is niet het enige edelmetaal waarin u kunt investeren. Hoe onderscheidt goud zich van andere edelmetalen, zoals zilver?

Fysiek goud vs. fysiek zilver

Hoewel zilver ook waardevol is, heeft goud een speciale status als opslag van waarde. Fysiek goud wordt vaak gezien als een nog stabielere belegging dan zilver.

Beleggen in fysiek goud: waar te beginnen?

Als u besluit om in fysiek goud te investeren, zijn er bepaalde stappen die u moet volgen om op een veilige manier te beleggen.

Fysiek goud kopen is zekerheid!

Na de diverse drama's met omvallende banken kiezen veel mensen ervoor om zelf de controle te nemen over hun vermogen en om niet langer uitsluitend afhankelijk te zijn van een bank. Uw vermogen op uw spaarrekening biedt tegenwoordig niet langer dezelfde zekerheid als vroeger, fysiek goud doet dat wel. Zo kunt u fysiek goud kopen ook als een aankoop van zekerheid zien. Wat wel zo een prettig gevoel geeft!

Veel verkochte goudproducten

Als u overweegt om fysiek goud in handen te nemen, heeft Goudpensioen een uitgebreid assortiment waaruit u kunt kiezen. Umicore goudbaren, gouden Maple Leaf munten en gouden Krugerrand munten behoren tot de meest verkochte goudproducten. Dit komt omdat deze goudproducten wereldwijd bekend zijn. Hierboven ziet u een afbeelding van een gouden combibar (goudbaar). Op deze afbeelding ziet u 2 x 50 gram puur goudbaren. Deze baren kunnen in kleine stukjes van 1 gram worden afgebroken, waardoor u 100 x 1 gram goudbaartjes krijgt. Deze baartjes worden vervaardigd van 99,99% puur goud, ook wel 24 karaat goud genoemd. Fysiek goud kopen in kleinere stukken is dus mogelijk. De combibar is een van de meest populaire goudproducten bij Goudpensioen. Klik op de afbeelding om direct naar het goudproduct te gaan.

Fysiek goud kopen, een veilig idee

Het bezitten van fysiek goud vormt een veilige haven in economisch turbulente tijden. Edelmetalen presteren doorgaans beter dan aandelen tijdens financiële crises en valutadevaluaties. Bankencrises, overheidstekorten en de snelle waardevermindering van veel valuta hebben negatieve effecten op de aandelenmarkt. Veel investeerders zoeken daarom hun toevlucht in de veiligheid van fysieke edelmetalen. In deze financieel onzekere tijden heeft u met fysiek goud tenminste de zekerheid dat u daadwerkelijk tastbaar geld in handen heeft. Terwijl aandelen in waarde kunnen dalen en valuta steeds minder waard worden, behoudt goud altijd zijn universele waarde. Goud kopen lijkt dus geen slecht idee.

Lange termijn investering

In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen of cryptocurrency, wordt goud meestal gekocht met het oog op de toekomst. Hoewel de goudprijs soms fluctueert, loont het over het algemeen niet om uw goudbaar binnen een week of twee weer te verkopen. De meeste goudkopers beschouwen de aankoop van fysiek edelmetaal als een langetermijninvestering en als een manier om de controle over hun vermogen te behouden. Daarom kiezen velen ervoor om een diverse edelmetaalportefeuille op te bouwen, bestaande uit fysieke goudproducten in verschillende gewichten. Het is ook mogelijk om verschillende edelmetalen te combineren, zoals goud en zilver, om te profiteren van de toekomstige perspectieven van beide metalen.

Goudbaren kopen of gouden munten kopen?

Fysiek goud is verkrijgbaar in de vorm van gouden munten of goudbaren. Gouden munten kopen is ideaal voor kleinere investeringen, terwijl het kopen van goudbaren vaak een veilige keuze is voor grotere bedragen. Wereldwijd zijn gouden munten van 1 troy ounce (31,103 gram) goud de meest gebruikelijke manier om in fysiek goud te investeren. Bekende gouden munten zijn bijvoorbeeld de Canadian Maple Leaf, de American Eagle en de Mexicaanse Libertad. Deze munten zijn wereldwijd bekend en gemakkelijk verhandelbaar. Voor de aankoop van grotere hoeveelheden fysiek goud zijn goudbaren zeer geschikt. Bij de aankoop van gouden munten of goudbaren als belegging hoeft u geen BTW te betalen. Hier ziet u bijvoorbeeld Umicore goudbaren van 10 gram per stuk, vervaardigd uit 99,99% puur goud. Deze Umicore goudbaren behoren tot de meest verkochte producten bij Goudpensioen. Merken als Heraeus en Perth Mint zijn ook beschikbare opties.

Fysiek goud bewaren

Het kan een beetje ongemakkelijk voelen om zoveel waardevol goud in uw huis te hebben. Toch vinden de meeste goudinvesteerders het prettig om direct toegang te hebben tot hun fysieke goud. Daarom wordt meestal gekozen voor een veilige plek thuis. Goud neemt weinig ruimte in beslag en kan bijna overal worden verstopt. Het is echter belangrijk om een niet-voor-de-hand-liggende locatie te kiezen, waar inbrekers niet snel zullen zoeken of moeilijk kunnen bereiken. Bovendien is het cruciaal dat alleen u weet dat u goud in huis heeft. Vermijd het bespreken van dit onderwerp met familie of vrienden, want je weet nooit wie meeluistert of per ongeluk informatie doorgeeft aan derden. Als alternatief kunt u overwegen om uw goud in een gehuurde (bank)kluis te bewaren, maar wees er zeker van dat u snel toegang heeft tot uw goud als er veranderingen zijn in uw persoonlijke situatie of als de faciliteit zelf in moeilijkheden verkeert.

Uw goud is altijd inwisselbaar

Nog een zekerheid: fysiek goud kunt u overal ter wereld weer inleveren bij een goudhandelaar. Dit maakt het net zo makkelijk als het kopen en verkopen van ontastbare beleggingen. In ruil voor uw tastbaar goud, ontvangt u uitbetaling in geld. De prijs zou gebaseerd moeten zijn op de goudspotprijs. U maakt hierin altijd zelf de overweging of het voor u een geschikte tijd is om uw edelmetaal te verkopen of niet. In de meeste gevallen ontvangt u de beste inkoopprijs voor uw goud wanneer u het product weer verkoopt aan het adres waar het goud is aangeschaft. Bij Goudpensioen kunt u dus rekenen op onze terugkoopgarantie en een aantrekkelijke inkoopprijs. Kijk voor meer informatie op onze pagina over de inkoop van edelmetalen.

Goud kopen

Het aankopen van fysiek goud doet u niet dagelijks. Daarom informeert Goudpensioen u deskundig over de aanschaf van fysiek goud. Afgestemd op uw persoonlijke wensen en mogelijkheden kunt u bij ons informatie vinden met betrekking tot de mogelijkheden voor het beschermen van uw vermogen.

Hoe fysiek goud kopen

Fysiek zilver kopen

Voor degenen die overwegen om zilver fysiek aan te schaffen, is Goudpensioen ook de juiste keuze. Dit kan zowel in de vorm van zilveren munten als zilverbaren. Lees meer over het fysiek zilver kopen op onze website. Bij ons vindt u een uitgebreide collectie bekende zilveren beleggingsmunten, zoals de Maple Leaf, Krugerrand en American Eagle, evenals zilverbaren.

Goud kopen bij Goudpensioen

In een wereld van financiële onzekerheid en volatiliteit blijft goud een waardevolle en stabiele belegging. Het biedt bescherming tegen inflatie, diversificatie van uw portfolio en een tastbare vorm van vermogensbehoud. Fysiek goud kopen geeft u de ultieme controle over uw investering, zonder afhankelijk te zijn van financiële instellingen. Of u nu een ervaren belegger bent of net begint, overweeg om goud op te nemen als een waardevol onderdeel van uw beleggingsstrategie. Goud investeren is meer dan alleen een investering; het is een bewezen manier om uw financiële toekomst te beschermen en te versterken. Bij Goudpensioen koopt u gemakkelijk goud.

Voordat u gaat beleggen, is het essentieel om grondig onderzoek te doen en de essentiële beleggersinformatie te begrijpen. Onthoud altijd dat beleggen risico's met zich meebrengt en dat prestaties uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige resultaten. Het is raadzaam om advies in te winnen bij financiële professionals voordat u belangrijke beleggingsbeslissingen neemt.