Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM   Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING   Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN   Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN   Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

1 Rand Zuid-Afrika gouden munt (diverse jaren)

De gouden 1 Rand wordt al sinds 1961 geslagen en inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 50 miljoen troy ounce aan gouden Zuid-Afrikaanse Rands in omloop. Een 1 Rand gouden munt, heeft een gehalte van 22 karaat ( 0,9167). De Rand was de eerste gouden munt van exact 1 troy ounce zuiver goud ter wereld.

Niet leverbaar

SKU
GMRAND1

Naast de 1 Rand, die in 1961 werd ingevoerd toen Zuid-Afrika een republiek werd, kennen we de Rand in muntgeld in de vorm: 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 Rand. 1 Rand is 100 cent. De Zuid-Afrikaanse rand verving het Zuid-Afrikaanse pond. Naast de gouden Rand munten, zijn er vijf bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand. De verhouding Zuid Afrikaanse Rand / Euro is ongeveer 10 staat tot 1. De Rand heeft de status van wettig betaalmiddel maar wordt als zodanig nooit gebruikt.

1 Rand
De Zuid-Afrikaans 1 Rand wordt sinds 14 februari 1961 geslagen. De 1 Rand munt verving het Zuid-Afrikaanse 1/2 Pond. De Rand is een product van het streven naar decimalisering van de Zuid-Afrikaanse munten. De Zuid-Afrikaanse Rand gouden munt heeft dezelfde afmetingen als de Britse ½ Souvereign, dat is  19,43 millimeter in diameter en 1,09 millimeter dik.

Zuid-Afrikaanse Rand versus Krugerrand
Gouden 1 Rand munten werden geslagen tot 1983, toen werden ze volledig vervangen door de kleinere Krugerrand munten, een proces dat begon in 1967. Met ingang van maart 2002, is de Zuid-Afrikaanse regering gestopt met het uitgeven van de 1 Rand en 2 Rand gouden munten. De 1 Rand gouden munten worden nog steeds beschouwd als wettig betaalmiddel, maar zijn ondertussen bijna allemaal door  beleggers en verzamelaars uit de omloop genomen om aan privécollecties te worden toegevoegd.

 

* De getoonde afbeelding is een voorbeeld, het geleverd product kan hiervan afwijken. Dit product is in circulatie geweest.
** Het aangegeven gewicht heeft uitsluitend betrekking op het gewicht van het edelmetaal. Het totale gewicht van het product kan hierdoor afwijken.
*** Getoonde prijzen zijn inclusief BTW (indien van toepassing).

Extra informatie
FabrikantRand Refinery
HerkomstZuid Afrika
MetaalGoud
Zuiverheid916 / 22 karaat
Gewicht van edelmetaal3,66 gram
KwaliteitUNC (ongecirculeerd)
JaarDiverse
Nominale waardeZAR 1,-
Diameter (mm)19,4
Dikte (mm)1
VerpakkingPlastic
CertificaatNee
LevertijdNiet leverbaar

   Veelgestelde vragen en antwoorden


Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:1 Rand Zuid-Afrika gouden munt (diverse jaren)