Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

1 Rand Zuid-Afrika gouden munt (diverse jaren)

De gouden 1 Rand wordt al sinds 1961 geslagen en inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 50 miljoen troy ounce aan gouden Zuid-Afrikaanse Rands in omloop. Een 1 Rand gouden munt, heeft een gehalte van 22 karaat ( 0,9167). De Rand was de eerste gouden munt van exact 1 troy ounce zuiver goud ter wereld.

Niet leverbaar

SKU
GMRAND1
Producent
  • Rand Refinery

Naast de 1 Rand, die in 1961 werd ingevoerd toen Zuid-Afrika een republiek werd, kennen we de Rand in muntgeld in de vorm: 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 Rand. 1 Rand is 100 cent. De Zuid-Afrikaanse rand verving het Zuid-Afrikaanse pond. Naast de gouden Rand munten, zijn er vijf bankbiljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand. De verhouding Zuid Afrikaanse Rand / Euro is ongeveer 10 staat tot 1. De Rand heeft de status van wettig betaalmiddel maar wordt als zodanig nooit gebruikt.

1 Rand
De Zuid-Afrikaans 1 Rand wordt sinds 14 februari 1961 geslagen. De 1 Rand munt verving het Zuid-Afrikaanse 1/2 Pond. De Rand is een product van het streven naar decimalisering van de Zuid-Afrikaanse munten. De Zuid-Afrikaanse Rand gouden munt heeft dezelfde afmetingen als de Britse ½ Souvereign, dat is  19,43 millimeter in diameter en 1,09 millimeter dik.

Zuid-Afrikaanse Rand versus Krugerrand
Gouden 1 Rand munten werden geslagen tot 1983, toen werden ze volledig vervangen door de kleinere Krugerrand munten, een proces dat begon in 1967. Met ingang van maart 2002, is de Zuid-Afrikaanse regering gestopt met het uitgeven van de 1 Rand en 2 Rand gouden munten. De 1 Rand gouden munten worden nog steeds beschouwd als wettig betaalmiddel, maar zijn ondertussen bijna allemaal door  beleggers en verzamelaars uit de omloop genomen om aan privécollecties te worden toegevoegd.

 

* De getoonde afbeelding is een voorbeeld, het geleverd product kan hiervan afwijken. Dit product is in circulatie geweest.
** Het aangegeven gewicht heeft uitsluitend betrekking op het gewicht van het edelmetaal. Het totale gewicht van het product kan hierdoor afwijken.
*** Getoonde prijzen zijn inclusief BTW (indien van toepassing).

Extra informatie
BTW0% tarief
FabrikantRand Refinery
HerkomstZuid Afrika
MetaalGoud
Zuiverheid916 / 22 karaat
Gewicht van edelmetaal3,66 gram
KwaliteitUNC (ongecirculeerd)
JaarDiverse
Nominale waardeZAR 1,-
Diameter (mm)19,4
Dikte (mm)1
VerpakkingPlastic
CertificaatNee
LevertijdNiet leverbaar

   Veelgestelde vragen en antwoorden


Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:1 Rand Zuid-Afrika gouden munt (diverse jaren)