Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Platina

17 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

17 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

Platina is  één van de zeldzaamste elementen in de aarde. Door het hoge smeltpunt van platina wordt dit edelmetaal veel gebruikt voor industriële doeleinden. Zo wordt platina o.a. toegepast in  katalysatoren, olie raffinage en vliegtuigbouw.

Platina: waardevol en zeldzaam
Platina wordt vooral  gewonnen in Zuid-Afrika en Rusland. De winningskosten van platina zijn lager dan die van goud omdat veel platina-aders zich dicht onder het  oppervlakte van de aarde  bevinden. Platina heeft een zeer fel grijs witte kleur. Hierdoor is het ook heel geschikt om sieraden uit te vervaardigen.

Een van de voordelen van de winning van platina is de aanzienlijke bij-oogst van de zeldzame metalen palladium, rhodium, ruthenium en nikkel. Palladium is een dochteredelmetaal van platina.

Platina is zeer zeldzaam, zelfs zeldzamer dan goud. Alle platina gedolven tot op heden past in een doorsnee huiskamer! De vele belangrijke toepassingen van platina en het feit dat het metaal uiterst zeldzaam is, maken dit edelmetaal tot het  duurste en meest waardevolle van alle edele metalen.

De geschiedenis van platina
Platina mag dan tegenwoordig het meest waardevolle van alle edelmetaal zijn, dit was echter niet altijd zo. Toen het werd ontdekt door de Spaanse veroveraars in de 17de eeuw tijdens het  goud zoeken in Colombia, werd platina teruggegooid in de rivier, omdat het in hun ogen waardeloos was. De naam is afgeleid het Spaanse  ‘platina del Pinto’, wat letterlijk betekent ‘het kleine zilver van de Pinto rivier.’

In tegenstelling tot goud en zilver, die gemakkelijk in een relatief zuivere toestand kunnen worden geïsoleerd, vereisen platina metalen een uiterst complexe chemische verwerking. Omdat deze technieken niet beschikbaar waren tot het begin van de 19e eeuw, bleef de  identificatie en winning van platina duizenden jaren achter op de zilver en goud winning. Het hoge smeltpunt van dit edel metaal beperkte haar toepassingen, tot onderzoekers uit  Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Rusland een methode uitvonden om platina te verwerken tot nuttige toepassingen.

Met het gebruik van platina in sieraden begon men rond 1900, maar deze toepassing werd al snel ingehaald door industrieel gebruik. Door de lange levensduur en hoge mate van betrouwbaarheid werd platina, vanwege de weerstand tegen erosie  en hitte, gebruikt in bougies voor gevechtsvliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van katalysator tot juwelen
Er wordt geschat dat 1/5 van alles wat we gebruiken hetzij platina bevat, of dat er platina wordt gebruikt  bij de  vervaardiging ervan. Van alle bekende moderne toepassingen van platina, wordt het grootste deel van de jaarlijkse productie  verbruikt door twee dominante categorieën: katalysatoren en juwelen. Samen verbruiken deze 2 toepassingen meer dan 70% van het wereldwijde aanbod aan platina.

Het bekendst is natuurlijk het gebruik van platina in de katalysator die deel uitmaakt van het uitlaatsysteem van de auto. In plaats van dodelijk koolmonoxide, koolwaterstof en stikstofoxide, zet deze katalysator de schadelijke stoffen om in het onschadelijke kooldioxide en water. Platinum is dus een essentiële milieu-metaal dat wordt gebruikt in katalysatoren van miljoenen auto's over de hele wereld om schadelijke uitstoot te verminderen. In China is de auto-industrie aan een grote opmars bezig en worden de milieueisen steeds strenger.

Platina katalysatoren worden ook gebruikt in olieraffinaderijen. Platina katalysatoren spelen een cruciale rol in het extraheren van benzine uit ruwe olie. Verder wordt het gebruikt in elektronische schakelingen en hightech laboratorium apparatuur, Lcd-schermen en harde schijven. Platina versterkt de magnetische legering waardoor gegevens kunnen worden opgeslagen op veel hogere dichtheden.

Platina: vraag en aanbod
De vraag naar platina wordt alleen maar groter terwijl het aanbod achterblijft. In tijden van crisis, inflatie en geldontwaarding, hebben veel  mensen de behoefte om hun vermogen om te zetten in fysiek edelmetaal. Het kopen van platina, zoals platina baren en platina munten, zijn een goede manier om een  investering in platina te maken. Platinum Maple Leafs worden geproduceerd door Canada's Royal Canadian Mint en Platinum Koala's door de Australische Perth Mint.