Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Britannia

11 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

11 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

The Royal Mint

De gouden Britannia munt komt uit Groot-Brittannië en werd voor het eerst geslagen in 1987. Hierdoor is deze gouden munt de eerste Europese gouden beleggingsmunt. Deze gouden munt wordt geslagen in de volgende eenheden: 1/10, 1/4, 1/2 en 1 troy ounce. Tussen 1987 en 1989 werd de gouden Britannia geslagen in de legering van goud en koper, hierdoor was de munt enigszins roodkleurig. Na 1990 en tot heden wordt deze munt geslagen in een legering van goud en zilver. De Britannia is een uitgave van de Britse Royal Mint.

Een gouden Britannia
Tot en met 2012 werd de gouden Britannia munt geslagen met een zuiverheid van 22 karaat (916,7/1000). Vanaf 2013 is de Britannia een zuiver munt geworden en wordt geproduceerd van 24 karaat goud, oftewel goud met een gehalte van 999,9/1000. Vanaf heden zien wij ook dat de uitdrukking  999.9 Fine Gold op de voorkant van de munt wordt vermeld. Door het verschil in zuiverheid is er ook verschil in formaat. Dit betekent dat alle Britannia’s geslagen tot en met 2012 een kleiner formaat hebben dan de huidige Britannia gouden munten.

Een Britse munt
De Royal Mint heeft deze gouden munt ontworpen als een eerbetoon aan Britannia, een vrouwelijke personificatie van Groot-Brittannië uit Romeinse tijden. Zij wordt hier afgebeeld zoals de Romeinen haar hebben voorgesteld, compleet met  helm en schild, naar een ontwerp van Britse beeldhouwer, Philip Nathan. Op de achterzijde is het officieel portret van koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië, de vierde in zijn reeks, waarop een koningin op leeftijd afgebeeld wordt. Deze twee elementen zorgen er voor dat de Britannia een oer-Britse munt genoemd kan worden.