Winkel in Amsterdam Snelle levering Altijd actuele prijzen Veilig betalen Grootste assortiment
Toggle Nav

Wat betekenen de verschillende munt kwaliteiten, zoals UNC (ongecirculeerd) en Proof?

Gecirculeerd
Munten die van hand tot hand gaan lopen veel beschadigingen en slijtage op. Dit komt door de zachtheid van het edelmetaal en door externe factoren. Deze munten ogen vaak dof en hebben zichtbare krassen of deuken. Om deze reden worden ze als gecirculeerd (gebruikt) aangeboden.  

UNC (ongecirculeerd)
Iedere geslagen munt begint als een ongecirculeerde, ofwel UNC (uncirculated) munt. Nieuw geslagen munten hebben een glans die snel verdwijnt wanneer ze in omloop komen. Aanraking van handen zorgt er ook voor dat de glans afneemt. Een UNC munt vertoont bij voorkeur geen enkele spoor van slijtage. Toch kan een UNC munt kleine krassen of deuken vertonen. Deze worden vaak veroorzaakt door contact met andere munten tijdens het productieproces.

Proof
Deze slagtechniek wordt toegepast bij bijzondere munten. Bij deze techniek wordt de muntstempel gepolijst. De dieper gelegen delen van de stempel blijven ruw, hiermee blijft het reliëf behouden. Er ontstaat een mooi contrast tussen glimmende en matte delen van het ontwerp. Juist door deze fraaie en gedetailleerde afwerking is de munt zeer kwetsbaar. Om deze reden moeten proof munten zorgvuldig worden behandeld. Al tijdens productie worden de munten een voor een geslagen en met handschoenen vastgepakt. Ter bescherming worden proof munten in een capsule aangeboden. Door de speciale techniek en het arbeidsintensieve werk, is een proof munt altijd kostbaarder dan een munt van UNC kwaliteit. Dit wordt mede veroorzaakt door de lagere oplage. Om deze reden zijn proof munten vooral populair onder verzamelaars.