Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Vermogen

Vermogen
Het economisch vermogen is de totale waarde van alle bezittingen. Hier worden de schulden vanaf getrokken, waardoor er een netto vermogen ontstaat. Vermogen slaat op een rechtspersoonlijkheid of juridische persoonlijkheid. Het vermogen van bedrijven heet eigen vermogen.

In veel gevallen bestaat het vermogen uit geld. Dit is vaak spaargeld of tegoeden op lopende rekeningen. Ook aandelen en obligaties vallen onder het vermogen.

De eigen woning
Een belangrijk onderdeel van vermogen is de eigen woning. De waarde van de woning minus de openstaande hypotheekschuld is het netto vermogen. Minder vaak wordt stilgestaan bij meubilair, apparatuur en overige bezittingen. Toch behoren ook deze tot het normale vermogen. Onder vermogen vallen ook voertuigen, sieraden, antiek en kunst. Daarnaast kunnen sommige verzamelingen erg kostbaar zijn en tot het vermogen behoren.

Vermogensbelasting
In Nederland wordt over het vermogen vermogensbelasting geheven. Dit gebeurt middels de vermogensrendementsheffing in box 3. Er wordt onder andere belasting over spaargeld en eigen woning gegeven. In Nederland telt het vermogen mee in de berekening van recht op uitkering of recht op toeslagen.

Vermogen laten groeien
Het vermogen kan groeien door spaargeld of het investeren in edelmetalen. Ook het handelen in aandelen of obligaties kan voor een groeiend vermogen zorgen. Investeringen en beleggingen kunnen het vermogen ook laten dalen.

De gemiddelde Nederlander heeft een gemiddeld spaarvermogen van €28000. Hier staat tegenover dat ruim 25% meer dan €39000 aan spaargeld heeft. Nog eens 25% heeft minder dan €1000 aan spaargeld. Er zijn ruim 4 miljoen eigen woningen in Nederland. Ruim een kwart hiervan stond in 2017 onder water. Dit betekent een negatief vermogen voor de woningeigenaar. Van een negatief vermogen wordt ook gesproken wanneer de schulden hoger zijn dan het vermogen.

Eigen vermogen
Het bezit van een onderneming wordt gefinancierd vanuit het eigen vermogen. Het vermogen van een bedrijf kan ook negatief zijn. Dit ontstaat door verlies op verkoop van goederen of het aanbieden van diensten. Minder vaak ontstaat een negatief vermogen als gevolg van een boekingsfout. Daarnaast kan de oorzaak liggen in afschrijvingen in een jaar waarin verlies is gemaakt. Door het maken van winst kan het eigen vermogen weer groeien.

 • Aangifte inkomstenbelasting 2018: goud aangeven bij de Belastingdienst

  Het is weer zover: vanaf deze maand kunt u uw aangifte inkomstenbelasting indienen. Wanneer u beleggingsgoud bezit, geeft u dit aan in de aangifte inkomstenbelasting 2018. Wanneer u goud en zilver bezit geeft u dit op als vermogen in Box 3. Om u op weg te helpen, nemen wij in dit artikel de belangrijkste zaken met u door.

  Aangifte inkomstenbelasting 2018: goud als vermogen opgeven Edelmetalen die u in fysieke vorm koopt worden normaliter tot uw bezittingen gerekend. Dit kan fysiek goud zijn, maar bijvoorbeeld ook zilver, platina en palladium in de vorm van munten en/of baren. De waarde van deze edelmetalen noteert u als bezittingen in box 3: sparen en beleggen. U betaalt inkomstenbelasting over een deel van uw inkomen. Uw vermogen is de waarde van uw bezittingen na aftrek van uw schulden. Over een vast bedrag van uw vermogen hoeft u geen belasting te betalen – ook wel het heffingsvrij vermogen genoemd. In 2018 is dit heffingsvrij vermogen vastgesteld op: €30.000 zonder fiscale partner en €60.000 met fiscale partner (bron: Belastingdienst). lees verder ...

 • Wanneer komt het pensioenakkoord?

  Het pensioenakkoord. We horen al een tijdje dat het er binnenkort aankomt: een ingrijpende pensioenhervorming. Voor Prinsjesdag was de prognose, want dan zouden werkgevers, vakbonden en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken er uit moeten zijn. Maar men wacht er nog steeds op.

  Wat is het pensioenakkoord? Wij hebben het in Nederland het goed geregeld met ons pensioen, zo is het Nederlandse pensioenstelsel momenteel een van de beste ter wereld. Maar om dit ook in de toekomst zo te behouden is volgens het kabinet vernieuwing aan de orde. Om deze vernieuwing te verwezenlijken moeten de sociale partners en het kabinet eerst onderhandelen om een akkoord bereiken wat de inhoudelijke veranderingen betreft. lees verder ...

 • Dit zeggen de analisten: goud blijft waarschijnlijk doorstijgen

  Goud is en blijft een certitude. Van klimaatveranderingen en politieke verontrusting tot macro-economische beleidsvraagstukken en aanslagen, goud blijft voor veel mensen een gevoel van veiligheid weerspiegelen in tijden van onzekerheid. Tegelijkertijd doen deze geopolitieke gebeurtenissen rechtstreeks en onrechtstreeks de vraag naar goud veranderen. Volgens de analisten ligt goud op schema om volgend jaar het niveau van 1.270 dollar per troy ounce te behalen.

  Onzekerheid als drijfveer Het laatste jaar was een perfect voorbeeld van geopolitieke onrust. Trump die benoemd werd tot president, terreurgroep IS die genadeloos toesloeg door middel van aanslagen en subtropische stormen en orkanen die vele eilanden verwoesten rond het Amerikaans continent. lees verder ...

 • Onze spaarrente richting nul: wordt het straks betalen om te sparen?

  Begin jaren 90 was het nog normaal om rond de zes procent rente op je spaargeld te ontvangen, maar sindsdien is de spaarrente vrij constant steeds verder afgenomen. Inmiddels is het punt bereikt waarop de eerste Nederlandse bank, Triodos, de spaarrente zowaar tot nul procent heeft verlaagd. In Zwitserland hanteren banken zelfs al negatieve spaarrentes. Dat wil zeggen dat spaarders betalen om hun geld bij de bank te mogen stallen. Wat is er aan de hand? Waarom zijn spaarrentes nu zo laag, terwijl ze nog niet zo heel lang geleden veel hoger waren?

  Hoe spaarrentes worden bepaald In essentie, wordt de spaarrente, zoals elke prijs, bepaald door vraag en aanbod. In dit geval vraag naar en aanbod van spaargelden. Wanneer bijvoorbeeld een spaarrekening in populariteit toeneemt, dan stijgt het aanbod van spaargelden en dus daalt de spaarrente. De populariteit van spaarrekeningen is echter relatief constant. Zodoende worden schommelingen in spaarrentes vooral bepaald door veranderingen in de vraag naar spaargeld. Dit wil zeggen, hoe liever banken spaargelden ontvangen, des te hoger is de spaarrente. lees verder ...

 • Prinsjesdag 2016: eindelijk een meevaller?

  Optimisme troef bij de presentatie van de Miljoenennota afgelopen Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander mocht een positieve troonrede voorlezen. "Nederland heeft de financieel-economische crisis achter zich gelaten." Na jaren van bezuinigingen wordt er in de laatste miljoenennota van het kabinet Rutte 2 flink uitgedeeld.

  Kabinet Rutte 2 deelt eindelijk wat cadeautjes uit Er gaat extra geld naar de zorg, het onderwijs, defensie en veiligheid en justitie. Maar wat betekenen de maatregelen voor de gewone man? De belangrijkste financiële punten uit de Miljoenennota op een rij. lees verder ...

Artikelen 1 tot 5 van 7 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2