Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Uncirculated

Uncirculated
Bij verzamelmunten is er sprake van circulatiemunten of uncirculated. Iedere geslagen munt begint als een uncirculated munt. Zodra deze in de handelsstromen komt, spreken we van een circulatiemunt. Een beschadiging op de munt maakt van een uncirculated munt nog geen circulatiemunt.

Sporen van omloop
Om te bepalen of er sprake is van uncirculated wordt er gekeken naar sporen van omloop. Nieuwe munten hebben een glans die snel verdwijnt wanneer ze in omloop komen. Aanraking van handen zorgt er ook voor dat de glans verminderd. Een uncirculated munt vertoont bij voorkeur geen enkele spoor van slijtage. Toch kan een uncirculated munt kleine krassen of deuken vertonen. Dit wordt vaak veroorzaakt door contact met andere munten.

De muntkwaliteit
Een pas geslagen munt heeft de muntkwaliteit Fleur de Coin, afgekort met FDC. Dit is de best mogelijke kwaliteit voor uncirculated munten. Na het slaan van de munt komt deze in contact met andere munten. Op dat moment ontstaan er kleine krasjes of beschadigingen, nog in het munthuis zelf. De kleine beschadigingen zorgen ervoor dat de kwaliteit van FDC naar UMC verandert. Op dat moment spreken we wel nog van uncirculated oftewel ongecirculeerde munt.

Beoordeling uncirculated
Om de kwaliteit van ongecirculeerde munten weer te geven wordt er gebruik gemaakt van een beoordeling tussen MS 60 en MS 70. MS 60 staat voor een ongecirculeerde munt met beschadiging. Deze munten vertonen geen gebruikssporen maar kunnen wel licht beschadigd zijn door contact met andere mensen. De glans is vaak iets doffer. MS 65 staat voor joyce uncirculated. Deze munten zijn van een bovengemiddelde kwaliteit. Enkele krasjes als gevolg van contact met andere mensen wordt toegestaan. De beste kwaliteit is de MS 70 of perfect uncirculated munt. Deze munten vertonen helemaal geen slijtage of krasjes.

Ongeacht de kwaliteitsbeoordeling gaat het hierbij altijd om ongecirculeerde munten, die dus niet in omloop zijn. Toch zijn deze munten vrijgegeven voor het publiek. Een voorbeeld van ongecirculeerde munten zijn de herdenkingsmunt of de gouden munt. Ook de proof munt is uncirculated.