Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Troy ounce

Wat is een troy ounce?
Een troy ounce wordt voor edelmetalen gebruikt als gewichtsmaat. 1 troy ounce is exact 31,1034768 gram. De troy ounce zelf is de eenheid voor de waarde van edelmetalen. Hiervoor wordt ook wel de afkorting Oz gebruikt. In het internationale geldverkeer wordt er ook gebruik gemaakt van de troy ounce. Zo kan een troy ounce goud worden ingezet tegen de euro of de dollar. De naam troy is afgeleid van de Franse stad Troyes waar vroeger gewerkt werd met troy-gewichten. In het verleden was dit een belangrijke handelsstad in Frankrijk.

De geschiedenis van de troy ounce
Deze gewichtseenheid wordt gebruikt voor edelmetalen zoals goud, zilver en platinum. Het is een gewichtseenheid van de  Britse imperial measure systemen is ingevoerd in 1824. In de middeleeuwen en de Romeinse tijd werden deze gewichtseenheden veel gebruikt. De troy ounce is vandaag de dag in gebruik gebleven om het gewicht en de prijs van goud, zilver, platinum, buskruit en edelstenen te bepalen. Vooral bij beleggingsmunten wordt er gebruik gemaakt van troy ounce. Diverse zilveren en gouden munten hebben een netto goud gehalte aan edelmetaal welke wordt uitgedrukt in troy ounces.

Populaire munten van 1 troy ounce
Er zijn een aantal populaire munten in omloop die precies 1 troy ounce aan zuiver goud of zilver bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld de Maple Leaf, American Eagle en Wiener Philharmoniker munten. Het grote voordeel hiervan is dat de prijs goed bepaald kan worden. Dit heeft te maken met het feit dat ze allen 1 troy ounce aan edelmetaal bevatten en dit zonder omrekenen vergeleken kan worden met de huidige koersen. De waarde van de edelmetalen wordt bepaald op de markten van de internationale grondstoffen. Het systeem van de troy ounce wordt veel toegepast in de Verenigde Staten, Canada, Engeland en Europa.

Geschikt voor internationale transacties
Een troy ounce geldt als standaardmaat voor de edelmetaalhandel. Daarom is het ook bij uitstek te gebruiken voor internationale transacties. Zo is de 1 troy ounce goudbaar is één van de meest verkochte formaten. Deze goudbaren zijn geslagen in puur goud en kunnen daarnaast verhandeld worden zonder dat er BTW betaald hoeft te worden. Omdat goudkoersen altijd in troy ounce worden uitgedrukt, zijn de waarde van goudbaren gemakkelijk te bepalen op de internationale markt.

 • Recordprijs palladium gaat goud voorbij

  Palladium is een edelmetaal dat normaal gesproken misschien niet direct in het oog springt, maar de afgelopen maanden heeft het ondubbelzinnig de spotlight gegrepen. Na een indrukwekkende rally van enkele maanden tikte de palladiumprijs zelfs even de grens van 1400 dollar per troy ounce aan en is het edelmetaal inmiddels meer waard dan goud. Waar komt deze plotselinge stijging vandaan?

  Toepassingen van palladium Hoewel het niet ongebruikelijk is dat palladium wordt gebruikt in sieraden, zijn toepassingen vooral industrieel van aard. Zo kun je palladium bijvoorbeeld terugvinden in veel electronica en kan het gebruikt worden in legeringen. Primair wordt palladium echter gebruikt in de automobielindustrie, in zogeheten driewegkatalysatoren. Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem dat ertoe dient om giftige en schadelijke gassen zo veel mogelijk uit de uitlaatgassen te verwijderen. Meer dan 80 procent van alle palladium wordt hiervoor gebruikt. lees verder ...

 • China stopt als eerste met Troy Ounces

  Voor het jaar 2016 kunnen wij een nieuwe Chinese Panda gouden en zilveren munt verwachten. Niet alleen voorzien van een nieuw ontwerp, maar geslagen in een gewicht van 30 gram in plaats van de gebruikelijke 1 Troy Ounce (31,1 gram) versie. Hiermee lijkt het alsof China de Troy Ounce gewichtseenheid definitief de rug toe keert.

  De nieuwe Chinese Panda 2016 munten Waarom deze verandering juist nu wordt doorgevoerd, wordt (nog) niet door de Chinese Mint verklaard. Wel is duidelijk dat de Troy Ounce vervangen wordt door grammen. Zo zal de gouden Chinese Panda 2016 verkrijgbaar zijn in de volgende gewichten: 1 gram, 3 gram, 8 gram, 15 gram, 30 gram, 50 gram, 100 gram, 150 gram en 1 kilo. In het zilver zijn 30 gram, 150 gram en 1 kilo edities verkrijgbaar. lees verder ...

 • Goudprijs update: Onrust in Noord-Irak doet goud weer stijgen

  Een kleine vier weken geleden berichtten wij over de dalende goudprijs. Maar zoals de geschiedenis vaak heeft bewezen, kan goud ook zomaar weer een andere koers varen. Sinds vorige week blijkt dit het geval te zijn en zo heeft de spotprijs weer zijn hoogste waarde weten te bereiken van de afgelopen twee maanden: terug naar rond de 1315 dollar per troy ounce. Deze stijging lijkt verband te houden met de toenemende onrust in Irak en de gestegen olieprijzen.

  Irak wordt op economisch gebied al enkele jaren beschouwd als een belangrijk olieland. De huidige strijd in het land, heeft al effect op de beschikbaarheid en prijs van de gewonnen olie. De laatste weken hebben strijders van de aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroep ISIS verschillende Iraakse steden strategisch ingenomen. Zo hebben deze soennitische extremisten vorige week aangekondigd de grootste olieraffinaderij van Irak te hebben veroverd. Deze is gevestigd in de Noord-Iraakse stad Baji en levert één derde van alle Iraakse olie voor binnenlands gebruik. lees verder ...

 • Zilver: treedt het 'kleine broertje van goud' uit de schaduw?

  Gaat zilver een gouden toekomst tegemoet? Tot nu toe wordt zilver vaak gezien als ‘leuk voor de kleine man, het betaalbare alternatief voor iedereen die in financieel onzekere tijden zijn bezit veilig wil stellen, maar goud te duur vindt.’ Daar komt misschien al heel snel verandering in. Zilver dreigt als grondstof helemaal op te raken, terwijl de vraag explosief gaat stijgen. Het goede nieuws: de waarde, de dagprijs van zilver, stijgt dan heel hard mee.

  Er zijn een paar ontwikkelingen die zilver nu zo geliefd maken. Ten eerste is een dikke 70% van de vraag naar zilver te danken aan de eigenschappen van het kostbare edelmetaal, die het zo geschikt maken voor praktische, industriële toepassingen. In zonnepanelen bijvoorbeeld. Of in medische toepassingen, om infecties te voorkomen. De vraag naar zal alleen maar blijven stijgen. Mogelijk zelfs met gemiddeld 6 % per jaar. Daar komt bij dat grote inkopers als China en India de aandacht steeds meer verleggen van goud naar zilver. India boycot goud zelfs, probeert particuliere kopers van goud te frustreren met allerlei dure heffingen. De Indiërs reageren massaal: de import van zilver steeg in het tweede kwartaal van 2013 met een ongelooflijke 258% ten opzichte van 2012. lees verder ...

 • Net de goudprijs weer steeg . . . zakt hij ook weer. En nu?

  De goudprijs ging half september razendsnel omhoog, maar ook weer even omlaag.

  Na een flinke periode van herstel, waren er ineens ook weer een paar dagen waarop de actuele dagprijs van goud - op het oog zomaar ineens - weer wat lager werd. Moeten we nu schrikken? Goed om te weten: hoe kon de goudprijs eind vorige week ineens zo omhoog gaan? lees verder ...

Artikelen 1 tot 5 van 6 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2