Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Spotprijs

Spotprijs
Met spotprijs wordt de dagprijs bedoeld. De spotprijs is van toepassing bij de beurshandel. Zo worden de prijzen voor goud en zilver gebaseerd op de dagelijkse spotprijs. Voor edelmetalen wordt de prijs in dollar per Troy ounce weergegeven. Daarnaast worden de prijzen in euro’s weergegeven. Afhankelijk van de wisselkoers tussen euro en dollar zijn er grote verschillen tussen deze spotprijzen te zien.

Ontstaan van de spotprijs
De term spotprijs is afkomstig van de Engelse uitdrukking ‘on de spot’. Dit is de prijs waartegen grondstoffen, dus ook goud en zilver, direct geleverd kunnen worden. Een andere benaming voor spotprijs is goudkoers of wereldgoudprijs. In 1919 werd voor het eerst een goudprijs vastgesteld ten behoeve van verschillende partijen op de grote markt. Dit was de Londen Fixing, een prijs die tegenwoordig als richtprijs is aanvaard. Vanaf 1968 kwam de PM fixing tot stand, een goudprijs voor de Amerikaanse handel.

Totstandkoming spotprijs
De spotprijs wordt dagelijks vastgesteld. Dit gebeurt door de bied- en laatprijzen van grote internationale banken vast te leggen. De prijzen op de termijnmarkt waaronder futures zijn leidend voor het vaststellen van de spotprijs. De koers van het termijncontract dat het actiefst tegen het einde van de looptijd ligt, is bepalend. Het gaat hierbij om termijncontracten in goud. Uit het verleden blijkt dat de actuele goudprijs en de waarde van termijncontracten in goud dicht bij elkaar liggen.


Prijs van goud en zilver
De prijs van goud en andere edelmetalen is altijd gekoppeld aan de spotprijs. Handelaren gebruiken de spotprijs voor de aan- en verkoop van edelmetalen. Hier bovenop wordt een opslagpercentage gehanteerd. Het opslagpercentage bedraagt enkele procenten, afhankelijk van het edelmetaal. Ook de hoeveelheid netto goud speelt hier een rol in. Consumenten die goud en zilver verkopen krijgen altijd een lager bedrag dan de spotprijs. Dit heeft te maken met het koersrisico van de inkoper. Wanneer deze goud inkoopt is de kans aanwezig dat bij verkoop de koers is gedaald. Dit gebeurde in april 2013. De goudkoers zakte binnen drie dagen met ruim 20%. Ook het smelten en analyseren van het goudgehalte kost tijd en geld. Inkopers kunnen daarom nooit de actuele spotprijs bieden.

 • Wissel goud in voor geld – direct en zonder afspraak op kantoor

  Heeft u oud goud in uw bezit? Sieraden die ergens in een la liggen, wellicht kapot of uit de mode geraakt. Misschien heeft u enkele gouden munten uit een erfenis verkregen. Of wilt u een oude ring of ketting inleveren zodat u iets kunt kopen waar u echt wat aan hebt. Een goudwissel is zo geregeld. Ontvang direct contanten voor uw (oude) sieraden, munten en goudbaren.

  Wat levert oud goud op? Dat is afhankelijk van het soort goud dat u inlevert. Sieraden worden namelijk gemaakt van een lagere gehalte goud dan gouden munten of baren. Zo zijn de meeste gouden sieraden gemaakt van 14- of 18-karaats goud. Wanneer u uw sieraden inwisselt voor geld, ontvangt u een prijs per gram wat dan sterker afwijkt van de spotprijs voor goud. Puur gouden voorwerpen, zoals goudbaren en munten, leveren meer op omdat deze gemaakt zijn van de hoogste zuiverheid goud, namelijk 24-karaat. De prijs van het goud is onderhevig aan koersschommelingen en wordt daarom vastgezet op het moment dat u uw goud komt inwisselen. lees verder ...

 • Politieke onrust doet de goudprijs stijgen

  Goud is traditioneel een veilige haven voor investeerders, zodat het edelmetaal het extra goed doet bij heftige politieke onrust. Niet voor niets werd tijdens het uitbreken van de Arabische lente meerdere malen het record voor de hoogste goudprijs ooit verbroken, culminerend in een goudprijs van $ 1.917,90 per ons op 23 augustus 2011 – tot op de dag van vandaag de hoogste goudprijs aller tijden. Volgens menig analist staan we nu aan de vooravond van opnieuw ongekende politieke onrust die zich bovendien niet beperkt tot het Midden-Oosten, maar ook onder meer Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Noord- en Zuid-Korea raakt. Wat is er aan de hand en hoe gaat dit de goudprijs beïnvloeden?

  Buitenlandbeleid van de VS In zijn verkiezingscampagne beloofde Donald Trump dat de Verenigde Staten zich internationaal terughoudend zou opstellen. Oorspronkelijk leek hij zich aan deze verkiezingsbelofte te houden. Geheel onverwacht bracht de Amerikaanse president hier echter op 7 april verandering in met het bombardement van een Syrische luchtmachtbasis. Hoewel Trump hierna beweerde dat dit een eenmalige reactie was op (vermeend) gebruik van chemische wapens door de Syrische president Assad, zijn analisten niet gerustgesteld. Op 13 april zette Trump vervolgens de grootste niet-nucleaire bom aller tijden in ('the Mother of All Bombs') om een Afghaans tunnelnetwerk van de Islamitische Staat te vernietigen. Medio april is Trump bovendien op ongekend felle wijze de (tot nog toe alleen verbale) strijd aangegaan met Noord-Korea. Wat analisten het meest verontrust, zijn niet eens zozeer de losse besluiten van de Amerikaanse president, maar het totale gebrek aan lijn in zijn buitenlandbeleid, de eenvoud waarmee Trump met weinig aanleiding drastische besluiten neemt en de scherpe toon die de Amerikaanse president hanteert tegenover eveneens onvoorspelbare regimes zoals het Noord-Koreaanse. De vrees is dat hierdoor zomaar een conflict volledig kan escaleren. lees verder ...

 • 2016 was het jaar van goud – de goudprijs bleef stijgen

  In tegenstelling tot voorgaande jaren steeg de goudprijs in 2016 aanzienlijk. Voor het eerst in drie jaar tijd eindigde goud het jaar met 8,6% winst. Dit werd ongetwijfeld mee bepaald door de veranderende economische en politieke realiteit. De laatste evoluties op dit vlak doet men dan ook vermoeden dat de goudprijs in 2017 dezelfde stijgende lijn zal aanhouden.

  Goud, de traditionele zekerheid Goud biedt in principe de zekerheid zijn waarde minstens te houden en wordt dan ook al eeuwenlang beschouwd als de absolute verzekering tegen inflatie of ander verlies. Het mag dan ook geen wonder heten dat goud vooral aan populariteit wint op kantelmomenten in de economische geschiedenis. De laatste jaren werd en wordt deze reflex in hoge mate versterkt door de nieuwe Europese bankregels, die bepalen dat in extreme crisissen het geld dat bij een bepaalde bank werd ondergebracht, gebruikt mag worden om die bank te redden. Dit betekent concreet dat, zelfs onder strikt toezicht en binnen de heersende regelgeving, uw vroeger absoluut gegarandeerde bescherming van minimaal 100.000 euro per rekening en per bank, niet langer zo absoluut is al ze lijkt. lees verder ...

 • Wat weten de bankiers nou?! Onenigheid over de goudprijs...

  “De goudzeepbel gaat binnenkort knappen.” Zo luidde het bericht van Han Dieperink, Chief Investment Officer bij Rabobank vorige week. Toch lijken de bankiers en grondstoffenanalisten van ’s werelds andere grote banken het niet helemaal met hem eens. Een aantal van hen verwacht zelfs een doorstijging van de goudprijs richting de 1500 US dollar.

  Vaker mis Het is overigens niet voor het eerst dat een bank als Rabobank zich negatief opstelt tegenover goud als belegging. Al sinds 2012 spreekt Rabobank van een “zeepbel” en gaat uit van een koersdoel voor het edelmetaal wat onder de 500 US dollar per troy ounce ligt. Ook ABN AMRO voorspelde aan het begin van dit jaar nog daling van goud naar een bodemprijs van rond de 800 dollar. Toch laat de verwachte daling op zich wachten waardoor de bank hun koersdoel nu naar een “aannemelijker” 1300 dollar per troy ounce heeft moeten bijstellen. lees verder ...

 • Goudprijs fors gestegen

  De koers van goud is begin 2016 spectaculair gestegen. In de laatste week van januari steeg de goudprijs naar het hoogste punt in acht maanden tijd – net boven de $1.200 per Troy ounce. Al in het begin van het jaar is er vrees ontstaan voor een wereldwijde economische recessie. Eerst waren er twijfels over de aanhoudende groei van de Chinese economie en vervolgens vielen ook de Amerikaanse groeicijfers niet echt mee. Beleggers in aandelen zochten de uitgang en al gauw is goud dan een alternatief. Dat goud met name in moeilijke tijden wordt aangewend als de meest zekere manier om risico te mijden is ook eenvoudig verklaarbaar. Jaarlijks wordt er nog goud aan de aarde onttrokken, maar die hoeveelheid is vaak kleiner dan de wereldwijde vraag. Daarnaast is het exploreren van goud momenteel een kostbare aangelegenheid, omdat de voorraden eenvoudig winbaar goud al zijn ontgonnen, en naar goud is op de meest onherbergzame plaatsen al gezocht, nog meer dan naar olie. De realiteit is dan ook dat goud schaars is en zal blijven.

  Goud biedt rust Het is een simpele economische wet dat in onzekere tijden beleggers rust zoeken in goud. Sinds de oudheid zijn mensen geboeid door goud. Dat is ook logisch, tenslotte is het een edelmetaal dat niet oxideert en schaars is. Het heeft echter ook een kleur die wordt geassocieerd met de zon. Meer dan andere zeldzame metalen wordt het dus al sinds mensenheugenis gebruikt voor sieraden en siervoorwerpen. Het kunnen tonen van goud geeft daarnaast ook status aan de bezitter ervan. Vanwege het feit dat dit edelmetaal een grote waarde heeft en behoudt, is het ook zeer geschikt als ruil- of betaalmiddel. Ook in deze moderne tijd waarin wij eigenlijk voornamelijk omgaan met virtueel geld, worden we nog steeds gefascineerd door goud. Als de Nederlandse overheid voor haar bezit aan goud op een andere veilige plaats zoekt, is dat nieuws dat alle media melden. Een bezit van 189 ton van dit kostbaar metaal dat aan ons als gemeenschap toebehoort is, blijft een duizelingwekkende gedachte. lees verder ...

5 artikel(en)