Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Spaargeld

Spaargeld
Het opzij zetten van geld voor bepaalde of onbepaalde tijd wordt spaargeld genoemd. Vaak wordt gespaard met een bepaald doel zoals de aankoop van een woning, apparaat of een vakantie. Spaargeld is in Nederland belast. Dit betekent dat hier belasting over betaald wordt. Sparen en beleggen valt onder eigen vermogen in box 3.

Motief om te sparen
Met behulp van spaargeld wordt vermogen opgebouwd. Het geld wordt niet gebruikt voor dagelijkse goederen en diensten. Bij voldoende spaargeld wordt dit op een bepaalde manier geïnvesteerd, in andere gevallen wordt er doorgespaard. Spaargeld geeft een financiële reserve in moeilijke tijden. Met het sparen van geld ontstaat er meer zekerheid en nieuw inkomen.

Een ander motief om te sparen is de ontvangen spaarrente. Rond 1993 stond de spaarrente op meer dan 7%. In 2017 is dit gezakt tot een dieptepunt. Triodos verlaagde in het eerste kwartaal van 2017 de spaarrente naar 0%.

Spaargeld gemiddelde Nederlander
Nederlanders sparen gemiddeld €200 tot €250 per maand. Ruim 40% van alle huishoudens spaart te weinig. Bijna 15% van de bevolking spaart helemaal niet. Iets meer dan een kwart spaart een vast bedrag per maand, de rest spaart alleen wanneer hier ruimte voor is.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een koopwoning meer sparen. Dit geldt ook voor gezinnen zonder kinderen. Het spaargeld van mensen zonder kinderen en een koopwoning is het hoogst: meer dan €35000. Alleenstaanden met een huurwoning sparen het minst en hebben een gemiddeld saldo van €5000.

Het spaargeld beleggen
De meeste gezinnen sparen via een spaarrekening. Door de crisis zijn mensen voorzichtiger geworden met beleggingen waaronder aandelen. Een andere manier om spaargeld veilig te stellen is het investeren in goud of zilver. De voornaamste redenen om in goud te beleggen is bescherming tegen inflatie en als risicospreiding. Daarnaast wordt goud als vermogensverzekering gezien.

Spaargeld beleggen wordt interessant wanneer de spaarrentes laag staan. Zet hier een vermogensbelasting tegenover en sparen wordt minder interessant.

Toch blijken Nederlanders de grootste spaarders van Europa te zijn. Ruim 80% van het Nederlands vermogen zit in spaargeld. Iets meer dan een kwart van de bevolking investeert (een gedeelte van) het spaargeld in beleggingsproducten.

 • Onze spaarrente richting nul: wordt het straks betalen om te sparen?

  Begin jaren 90 was het nog normaal om rond de zes procent rente op je spaargeld te ontvangen, maar sindsdien is de spaarrente vrij constant steeds verder afgenomen. Inmiddels is het punt bereikt waarop de eerste Nederlandse bank, Triodos, de spaarrente zowaar tot nul procent heeft verlaagd. In Zwitserland hanteren banken zelfs al negatieve spaarrentes. Dat wil zeggen dat spaarders betalen om hun geld bij de bank te mogen stallen. Wat is er aan de hand? Waarom zijn spaarrentes nu zo laag, terwijl ze nog niet zo heel lang geleden veel hoger waren?

  Hoe spaarrentes worden bepaald In essentie, wordt de spaarrente, zoals elke prijs, bepaald door vraag en aanbod. In dit geval vraag naar en aanbod van spaargelden. Wanneer bijvoorbeeld een spaarrekening in populariteit toeneemt, dan stijgt het aanbod van spaargelden en dus daalt de spaarrente. De populariteit van spaarrekeningen is echter relatief constant. Zodoende worden schommelingen in spaarrentes vooral bepaald door veranderingen in de vraag naar spaargeld. Dit wil zeggen, hoe liever banken spaargelden ontvangen, des te hoger is de spaarrente. lees verder ...

 • Prinsjesdag 2016: eindelijk een meevaller?

  Optimisme troef bij de presentatie van de Miljoenennota afgelopen Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander mocht een positieve troonrede voorlezen. "Nederland heeft de financieel-economische crisis achter zich gelaten." Na jaren van bezuinigingen wordt er in de laatste miljoenennota van het kabinet Rutte 2 flink uitgedeeld.

  Kabinet Rutte 2 deelt eindelijk wat cadeautjes uit Er gaat extra geld naar de zorg, het onderwijs, defensie en veiligheid en justitie. Maar wat betekenen de maatregelen voor de gewone man? De belangrijkste financiële punten uit de Miljoenennota op een rij. lees verder ...

 • Negatieve rente: Betalen om te sparen

  U hoort het wel eens vaker, meestal uit de mond van nostalgische individuen met een overdosis heimwee naar “hun” tijd. Wanneer we het echter over spaargeld en de rente daarop hebben, blijkt deze uitspraak plots wel heel erg waar te zijn. Vroeger was het inderdaad beter, of minstens eenvoudiger. Een doorsnee mens werkte niet alleen om zijn financiële noden van het moment te vervullen maar streefde er ook naar een spaarpotje aan te leggen. Door bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag te sparen lukte het de meeste mensen wel om op termijn een substantiële reserve aan te leggen. De rente die de bank daar nog een keertje bovenop gooide als bedankje voor het vertrouwen, en die op een bepaald ogenblik tot 9% bedroeg, kon het gespaarde bedrag in de loop der jaren flink laten aangroeien. En toen kwam de bankencrisis.

  Spaarrente: Hoe het veranderde De kredietcrisis begon met het stagneren en later in elkaar storten van de Amerikaanse huizenmarkt. Door de waardedaling van de huizen daalde immers ook de waarde van die obligaties die bestonden uit een korf gebundelde hypotheken. Deze daling bracht in recordtempo een aantal banken die hun reserves en/of werkkapitaal belegden in deze obligaties in die mate in de problemen dat er gedurende een tijd grote onzekerheid ontstond rond de vraag welke banken zouden overleven en welke niet. De kredietcrisis leidde dan ook al snel tot een algemene vertrouwenscrisis. Vanzelfsprekend stonden banken in een dergelijk klimaat ook niet te springen om elkaar geld te lenen. Zo verkleinden zowel het eigen kapitaal van de banken als de winsten die gemaakt werden op dat kapitaal en door het beheer van beleggingen van klanten. De eerstvolgende logische stap was bijgevolg de uitgaven verkleinen, en hoe kan dat, vanuit bankperspectief gezien, beter dan door de uitgekeerde rentes te verlagen. lees verder ...

 • Nog steeds geen Europees depositogarantiestelsel

  Het veelbesproken Europees depositogarantiestelsel lijkt nog altijd ver weg. Nadat het langverwachte plan eind november werd gepresenteerd door de Europese Commissie, heeft de Tweede Kamer het vorige week alweer verworpen. Ook het kabinet is kritisch, en daarin staat Nederland niet alleen. Aangezien het hier slechts om een voorstel gaat, is het aannemelijk dat de daadwerkelijke realisatie van een dergelijk stelsel nog jaren op zich zal laten wachten.

  Wat is het huidige voorstel? Het voorgestelde depositostelsel van de Europese Commissie heet officieel het European Deposit Insurance Scheme, ook wel afgekort tot EDIS. Het is een garantiefonds voor deposito’s: geld dat bij een bank in bewaring is gegeven, in het dagelijks taalgebruik spaargeld. Het stelsel moet garanderen dat spaarders van Europese banken en in alle aangesloten Europese landen verzekerd zijn van hun spaargeld tot 100.000 euro als een bank failliet gaat. Alles daarboven is de spaarder dan in principe kwijt – althans, dat wordt niet uitgekeerd uit het depositogarantiefonds en zal dus moeten komen uit het overblijfsel van de omgevallen bank, net zoals bij een normaal faillissement. Het stelsel is dus ook bedoeld voor particuliere spaarders en kleine ondernemingen. lees verder ...

4 artikel(en)