Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Oplage

Oplage
De oplage in munten wordt ook wel aangeduid met het Engelse mintage. Dit is het aantal geslagen munten of het slagaantal. De oplagecijfers voor Nederlandse Europese munten wordt vrijgegeven via de Koninklijke Nederlandse munt. Het gaat hierbij om Nederlandse circulatiemunten, muntsets, herdenkingsmunten en speciale dukaten. Begin van het nieuwe jaar is de oplage van het vorig jaar in te zien. De oplagecijfers zoals die door Koninklijke Nederlandse munt worden uitgegeven gaan terug tot het jaar 1999.

Oplagecijfers in 1999
De euromunt werd op 1 januari 2002 officieel ingevoerd. Vanaf 1999 werd begonnen met de productie van de Nederlandse euromunten. De Nederlandse euromunt is voorzien van het jaartal waarin ze geslagen zijn. Dit noemen we ook wel het uitgiftejaar. In 1999 kende de euromunt een oplage van 779 miljoen stuks. Het grootste gedeelte hiervan bestond uit vijf eurocent munten, met een oplage van 213 miljoen stuks. In dat jaar werden ook nog gulden muntsets 1999 geslagen, met een totale oplage van 15.0000 sets.

Oplage bijzondere munten
De oplage en uitgifte van munten, dukaten, herdenkingsmunten en andere munten is altijd beperkt. Zo had de Oranje set uit 2016 een oplage van maximaal 75.000, terwijl de world Money Fair set een oplage van slechts 500 stuks had.

Zilveren en gouden dukaten zijn populaire verzamel- en handelsmunten. De dubbele gouden dukaat uit 2016 heeft een oplage van slechts 845 stuks. In 2015 had deze een oplage van 801 stuks. Daarnaast worden er zilveren dukaten Limburg en Noord-Brabant uitgegeven. Dit is een handelsmunt die al meer dan 350 jaar is opgenomen in de Nederlandse muntwet.

Het belang van oplagecijfers
Bij de uitgifte van munten spelen oplagecijfers een belangrijke rol. Een munt met een lage oplage is zeldzamer, waardoor de waarde in de toekomst mogelijk hoger ligt. Populaire munten zijn gemakkelijker verhandelbaar. De oplagecijfers van de Koninklijke Nederlandse munt betreffen niet alleen de euromunt, dukaten en herdenkingsmunten maar ook penningen, speciale uitgiften en uitgifte in coincard of munthouder. Daarnaast betreffen de cijfers de oplage van overzeese uitgiften zoals Suriname, Aruba Curaçao en Sint-Maarten.