Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Investering

Investering
Bij een investering is er sprake van een uitgave of opoffering die in de toekomst opbrengsten genereert. Hierbij gaat het om geld, tijd of personeel. In de volksmond wordt met een investering een uitgave in geld bedoeld, dit kan zowel bedrijfsmatig of particulier zijn. Hierbij wordt er een verschil gemaakt tussen investeren en het maken van kosten. Van kosten is er sprake wanneer het doel direct behaald wordt. Het aankopen van meubilair is een doel op zich, en valt hiermee onder de kosten. Het bedrijfsmatig aankopen van hardware is een investering, omdat hier op de lange termijn winst uit wordt behaald.

Investering ten behoeve van uitbreiding of vervanging
Bedrijven krijgen te maken met twee verschillende vormen van investering. De eerste is die ten behoeve van uitbreiding. Door uit te breiden wordt de productiecapaciteit verhoogt. Het kan gaan om de aankoop van een nieuw bedrijfspand of extra machines. Wanneer machines onderhevig zijn aan slijtage en vervangen moeten worden, dan spreken we van een vervangingsinvestering.

De aanschaf van grondstoffen vallen niet onder investering maar onder kosten, omdat de grondstoffen direct of vrij snel na aanschaf gebruikt worden. Veel bedrijfsinvesteringen krijgen te maken met afschrijvingskosten en onderhoudskosten.

Investering door middel van beleggen
Hoewel dit veel overeenkomsten heeft, is er wel een verschil tussen een investering of belegging. Een investeerder steekt geld in een bedrijf dat niet aan hemzelf toebehoort. Hiertegenover staat een deel van de winst. Bij beleggen wordt er ook geïnvesteerd in een bedrijf, maar is deze investering gemakkelijk te verhandelen. Hierbij gaat het om aandelen, valuta of aandelenopties.

Andere vormen van investeren
Het kopen van een woning is een investering voor de lange termijn. In de meeste gevallen staat hier een hypothecaire lening van 30 jaar tegenover. Wanneer deze lening volledig is afgelost, heeft de woning een hogere vrije waarde.

Naast beleggingen en koopwoningen wordt er ook veel geïnvesteerd in edelmetalen. Dit zijn goud, zilver, iridium en andere edelmetalen. Ook investeren in edelstenen waaronder diamant of bergkristal vallen hieronder. Deze investeringen beschermen tegen verlies van vermogen en tegen inflatie. Edelmetalen en edelstenen behouden grotendeels hun waarde. Om deze reden slaan banken hun vermogen in de vorm van goud op in kluizen. Het grote verschil met papieren geld is dat edelmetalen en edelstenen relatief zeldzaam en moeilijk te verkrijgen zijn: geld kan onbeperkt bijgedrukt of bijgemaakt worden.

 • Recordprijs palladium gaat goud voorbij

  Palladium is een edelmetaal dat normaal gesproken misschien niet direct in het oog springt, maar de afgelopen maanden heeft het ondubbelzinnig de spotlight gegrepen. Na een indrukwekkende rally van enkele maanden tikte de palladiumprijs zelfs even de grens van 1400 dollar per troy ounce aan en is het edelmetaal inmiddels meer waard dan goud. Waar komt deze plotselinge stijging vandaan?

  Toepassingen van palladium Hoewel het niet ongebruikelijk is dat palladium wordt gebruikt in sieraden, zijn toepassingen vooral industrieel van aard. Zo kun je palladium bijvoorbeeld terugvinden in veel electronica en kan het gebruikt worden in legeringen. Primair wordt palladium echter gebruikt in de automobielindustrie, in zogeheten driewegkatalysatoren. Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem dat ertoe dient om giftige en schadelijke gassen zo veel mogelijk uit de uitlaatgassen te verwijderen. Meer dan 80 procent van alle palladium wordt hiervoor gebruikt. lees verder ...

 • Dit zeggen de analisten: goud blijft waarschijnlijk doorstijgen

  Goud is en blijft een certitude. Van klimaatveranderingen en politieke verontrusting tot macro-economische beleidsvraagstukken en aanslagen, goud blijft voor veel mensen een gevoel van veiligheid weerspiegelen in tijden van onzekerheid. Tegelijkertijd doen deze geopolitieke gebeurtenissen rechtstreeks en onrechtstreeks de vraag naar goud veranderen. Volgens de analisten ligt goud op schema om volgend jaar het niveau van 1.270 dollar per troy ounce te behalen.

  Onzekerheid als drijfveer Het laatste jaar was een perfect voorbeeld van geopolitieke onrust. Trump die benoemd werd tot president, terreurgroep IS die genadeloos toesloeg door middel van aanslagen en subtropische stormen en orkanen die vele eilanden verwoesten rond het Amerikaans continent. lees verder ...

 • Het nieuwe goud? De bitcoin bubbel uitgelegd

  Één bitcoin is op dit moment van schrijven net zoveel waard als 2659 Amerikaanse Dollar (omgerekend zo'n 2385 Euro). Dat is een groot bedrag voor een paar regels code. Het doet ook de vraag rijzen of dit wel een realistische prijs is. Of zal de bitcoin uiteindelijk een hype blijken die vroeg of laat ten onder zal gaan?

  Die andere digitale hype Het is misschien een beetje vreemde vergelijking, maar in de jaren `90 was er ook een hype. Die heette het internet. Een nieuw fenomeen dat stormenderhand de hele wereld dreigde te veranderen en dat uiteindelijk ook zou doen. Zeker in Amerika begon vrijwel iedereen een bedrijfje dat iets met internet deed. Beleggers waren er dol op en de koersen stegen tot ongekende hoogte. Totdat… iemand er achter kwam dat je helemaal geen geld kon verdienen met internet. De internet bubbel klapte als een zeepbel uiteen en liet een spoor van gedupeerde bedrijven en beleggers achter. lees verder ...

 • Palladium wordt steeds interessanter

  Hoewel goud het eerste is waar we aan denken bij het verwerven van rijkdom, zijn er nog andere materialen die het vermelden waard zijn. Eén daarvan is ongetwijfeld palladium, dat een steeds meer toonaangevende rol gaat spelen zowel als belegging als industriegrondstof. Het volgende overzicht geeft meer informatie over hoe kostbaar palladium precies is, en wordt eveneens de vergelijking gemaakt met zijn evenknie, het goud.

  De prijs van palladium zit in de lift Volgens Palladium futures bereikte het palladium in 2014 een recordhoogte, en beleggers staakten dan ook een (bijna)record bedrag in ETP's (exchange traded products) van het metaal. De ETP's van palladium bereiken nu een ongelooflijke tegenwaarde van 86 metrische ton - wat neerkomt op ongeveer 2,29 miljard dollar. Dit werd bevestigd door Bloomberg, en daar houdt het nieuws niet bij op. De prijzen stegen in 2014 met 16% sinds mijnwerkers uit Zuid-Afrika gingen staken. Na Rusland is Zuid-Afrika immers de grootste producent van palladium wereldwijd. lees verder ...

 • Wat weten de bankiers nou?! Onenigheid over de goudprijs...

  “De goudzeepbel gaat binnenkort knappen.” Zo luidde het bericht van Han Dieperink, Chief Investment Officer bij Rabobank vorige week. Toch lijken de bankiers en grondstoffenanalisten van ’s werelds andere grote banken het niet helemaal met hem eens. Een aantal van hen verwacht zelfs een doorstijging van de goudprijs richting de 1500 US dollar.

  Vaker mis Het is overigens niet voor het eerst dat een bank als Rabobank zich negatief opstelt tegenover goud als belegging. Al sinds 2012 spreekt Rabobank van een “zeepbel” en gaat uit van een koersdoel voor het edelmetaal wat onder de 500 US dollar per troy ounce ligt. Ook ABN AMRO voorspelde aan het begin van dit jaar nog daling van goud naar een bodemprijs van rond de 800 dollar. Toch laat de verwachte daling op zich wachten waardoor de bank hun koersdoel nu naar een “aannemelijker” 1300 dollar per troy ounce heeft moeten bijstellen. lees verder ...

5 artikel(en)