Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Goudreserve

Wat is een goudreserve?
Een goudreserve is het goud dat door bepaalde instellingen, inclusief overheden en centrale banken, in opslag wordt gehouden. Goudreserves worden in kluizen van banken over de hele wereld bewaard en de omvang van een reserve wordt uitgedrukt in ton (1000 kilo).

Waarom hebben landen een goudreserve?
Veel landen in de wereld hebben een goudreserve. Het land met de grootste goudreserve is de Verenigde Staten. Volgens een lijst van de World Gold Council heeft het land een voorraad van ruim 33.465 ton. Vroeger was de hoeveelheid goud in de reserves direct gelinkt aan de waarde van de munt van desbetreffende land. Tegenwoordig worden goudreserves aangehouden als een waardereserve; mocht het papierengeld waarde verliezen, kan een land in ieder geval terugvallen op het goud in de kluizen om de valuta in te dekken en om te gebruiken voor het aankopen van goederen. Niet alle landen in de wereld hebben een goudreserve. Dit zijn vaak landen die al beschikken over waardevolle grondstoffen als olie, of landen die heel arm zijn.

Hoe groot is de Nederlandse goudreserve? ?
Nederland beschikt over een goudreserve van ruim 612 ton. Dit was vroeger veel meer, maar in de jaren negentig heeft De Nederlandsche Bank ongeveer 1100 ton aan goudstaven verkocht. Niet al het goud wordt in Nederland bewaard; meer dan de helft van de voorraad ligt verspreid in bankkluizen in de Verenigde Staten, Canada en Engeland.

  • Chinese goudreserves groeien

    De Chinezen gaan door met het aanvullen van hun goudreserves. Het land is sinds het jaar 2000 bezig  om haar goudvoorraad aan te vullen en heeft in april voor de vijfde maand op rij 15 ton goud aan de reserves toegevoegd. Zo behoort China momenteel tot de top zes van landen met de grootste goudreserves ter wereld.

    Naast China, zijn wereldwijd de goudaankopen van de centrale banken de laatste jaren toegenomen. Onder andere Rusland, India en Turkije zijn bezig geweest goud aan te kopen. lees verder ...

  • Record hoeveelheid goud aangekocht door Centrale Banken in 2018

    Er gebeurt iets op de goudmarkt. Dat blijkt uit cijfers van de centrale banken met betrekking tot goudaankopen in het jaar 2018. Brancheorganisatie World Gold Council (WGC) meldde vorige maand dat de aankopen van vorig jaar met maar liefst 74 procent zijn gestegen ten opzichte van het jaar 2017.

    In totaal is er 651,1 ton goud  aangekocht en daarmee is dit de grootste hoeveelheid goud sinds 1967. Opmerkelijk is dat Rusland met ruim 40 procent van het totaal de grootste opkoper is. Daarnaast hebben centrale banken uit onder andere India, Turkije, Kazachstan en Polen aankopen gedaan. Met het oog op verdere Amerikaanse sancties wil Rusland zich losmaken van de dollar en lijkt weer naar goud te grijpen . Volgens WGC hebben de toenemende aankopen verband met economische en geopolitieke onrust. Bronnen:  Forbes lees verder ...

2 artikel(en)