Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Goudgehalte

Wat betekent goudgehalte?
Goudgehalte is een term die gebruikt wordt om de zuiverheid van het goud aan te duiden. Goud dat niet in zijn puurste vorm wordt gebruikt wordt gelegeerd met andere metalen om het harder te maken. De zuiverheid wordt dan uitgedrukt in karaat. Goud aangeboden in zowel laag gehalte als hoog gehalte. Hoe hoger het aantal karaat des te zuiverder het goud.

Welke goudgehaltes zijn er?
Zuiver goud wordt altijd 24 karaat genoemd. Dit is goud zonder toevoegingen. Daarnaast wordt goud verkocht in de gehaltes 9 karaat, 14 karaat, 18 karaat, 21 karaat en 22 karaat, meestal in de vorm van sieraden. Goud is van nature zacht en buigzaam en wordt daarom met andere (edel)metalen gemengd om zodat het in vorm blijft en minder slijt.

Hoe is een goudgehalte te herkennen?
Een goudgehalte is in de meeste gevallen te herkennen aan een keurmerk. Dit is een stempel in het object waarop het gehalte wordt weergeven door middel van een afbeelding en of cijfers. Keurmerken kunnen per land verschillen, maar vaak ziet men in het geval van 14-karaats goud een stempel met “14 K” of de cijfers “585”. Bij 18-karaats goud is dit meestal “18 K” of de cijfers “750”. Het kan ook voorkomen dat een voorwerp geen stempel bevat. Dit is vaak het geval met handgemaakte items of goud uit het buitenland. In Nederland moeten alle gouden voorwerpen een keurmerk bevatten.

Wat is de waarde van de verschillende goudgehaltes?
Hoe meer puur goud een sieraad of voorwerp bevat, hoe hoger de waarde van het edelmetaal. Hoeveel dit precies oplevert bij een eventuele verkoop is altijd afhankelijk van de actuele goudkoers. Goud wordt namelijk verhandeld op basis van gehalte en gewicht.