Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Geld

Wat is geld?
Geld is niet meer weg te denken uit de samenleving. Het wordt gebruikt als ruilmiddel om bepaalde goederen en/of diensten mee te kopen. Het is duizenden jaren geleden ontstaan. Mensen hadden behoefte aan een ruilmiddel, aangezien het het soms lastig was om goederen tegen goederen te ruilen en zo de waarde ergens van te bepalen. Deze problemen konden worden voorkomen door gebruik te maken van een ruilmiddel. Men begon in eerste instantie met schelpen, stenen en goud als ruilmiddel. Ze werden in kleine porties verdeeld en de waarde werd er op geschreven. Zo zijn de eerste munten ontstaan. Later ontstonden ook de banken toen steeds meer geld moest worden opgeslagen. Inmiddels draait de gehele economie op geld. Door middel van de productie van goederen of het verlenen van diensten wordt geld verdiend. Zo kunnen weer andere zaken aangekocht of betaald worden door middel van geld.

De belangrijkste functies van geld
De drie belangrijkste functies van geld zijn: geld als ruilmiddel, geld als rekeneenheid en geld als oppotmiddel. Wanneer geld als ruilmiddel ingezet wordt kunnen er goederen en diensten mee aangeschaft worden. Geld is daarnaast ook een rekeneenheid. Hiermee worden de waarde en kosten bepaald van een dienst of product. Winst, verlies, activa, passiva en schuld zijn begrippen die hier bij horen. Geld kan eveneens als oppotmiddel worden gebruikt. Dat betekent dat geld ergens wordt bewaard, omdat het niet direct nodig is. Mocht het geld in de toekomst nodig zijn, dan kan het weer tevoorschijn gehaald worden. Geld kan daarnaast ook verstrekt worden als lening aan derden. De partijen die het geld hebben uitgeleend moeten er echter wel op kunnen vertrouwen dat de hoofdsom ook weer wordt terugbetaald. Daarom wordt ook er over het algemeen rente in rekening gebracht omdat er sprake is van krediet.

Chartaal geld en giraal geld
Geld is verkrijgbaar in chartale vorm en in girale vorm. Wanneer er gesproken wordt over chartaal geld, dan worden daar bankbiljetten en munten mee bedoeld. Wanneer er gesproken wordt over giraal geld, dan wordt daar elektronisch geld mee bedoeld. Naast het feit dat giraal geld op een bankrekening staat, is het ook mogelijk om giraal met geld te betalen. Dit betekent dat er online een betaling gedaan kan worden aan iemand anders. Het is daarnaast ook mogelijk giraal geld om te zetten in chartaal geld. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door naar de bank te gaan en een bepaald bedrag van een bankrekening te pinnen.

Waarom geld belangrijk is
Geld is belangrijk omdat het de conjunctuur beïnvloedt. Is er bijvoorbeeld teveel geld, dan gaan consumenten meer besteden dan dat er geproduceerd kan worden. Dat heeft als gevolgen dat de prijzen stijgen en er inflatie optreedt. Het kan daarnaast ook de andere kant opgaan. Wanneer er heel weinig geld is, dan kan er ook weinig besteedt worden. De werkloosheid kan daarnaast gaan stijgen, waardoor de economie achteruit gaat en er recessie optreedt. Daarom heeft de bank een belangrijke rol hierin. Dit wordt ook wel het monetaire beleid genoemd en wordt uitgeoefend door de centrale bank. Dit betekent dat rentetarieven omhoog gaan wanneer de inflatie toeneemt. De rentetarieven gaan omlaag wanneer de economie verslechterd. De balans of het evenwicht hierin is erg belangrijk.

 • Is blockchain ook de toekomst van ons goud?

  Het afgelopen jaar wordt beschouwd als het jaar van de cryptovaluta. Toen de Bitcoin een explosieve groei doormaakte en eind december zelfs de grens van 20.000 dollar passeerde. Alles wijst er nu op dat ongeacht of de cryptovaluta stijgen of dalen, de blockchain technologie waar deze valuta op draaien de toekomst voorgoed gaat veranderen. Ook de toekomst van de goudhandel.

  De technologie achter Bitcoin en blockchain Hoe werkt Bitcoin precies? Misschien wel de meest gestelde vraag van 2017. De beginselen van Bitcoin en de bijbehorende blockchain technologie zijn in 2008 bedacht door Satoshi Nakamoto – een pseudoniem voor een of meerdere personen. Heel simpel gezegd is blockchain een manier om digitale informatie te verspreiden zonder dat het zich laat kopiëren. Blockchain werkt als een gedecentraliseerd kasboek waarin transacties in blokken worden opgeslagen. Deze blokken zijn aan elkaar gekoppeld met een unieke code die altijd correspondeert aan de voorgaande blok. Samen vormen deze blokken een keten. Voor een uitgebreide introductie van dit proces, kijkt u eens naar dit filmpje. lees verder ...

 • Met goud betalen via de app: geniaal of gek?

  's Werelds oudste en wellicht meest vertrouwde valuta gaat digitaal. Via de Glint app kan er straks betaald worden met een heus stukje goud. Maar of dit een revolutie ontketent zoals de Bitcoin? Dat valt nog te zien.

  Wat doet de Glint app? Glint is een fintech bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk die samen met de Britse grootbank Lloyds Banking Group en de Amerikaanse creditcardmaatschappij MasterCard een applicatie heeft ontwikkeld waarmee gebruikers krediet op een betaalpas kunnen zetten in verschillende valuta en daarmee vervolgens een stukje van een daadwerkelijke goudstaaf kunnen kopen. Dat stukje goud wordt fysiek opgeslagen in een verzekerde kluis in Zwitserland maar de digitale waarde ervan wordt geregistreerd via de betaaldienst van Glint. Zo kan er vervolgens goud naar anderen worden gestuurd, maar het biedt ook de mogelijkheid om zelf aankopen te doen met goud. Hierbij wordt de waarde van het stuk goud omgerekend naar valuta op basis van de interbancaire wisselkoersen. De Glint app is in eerste instantie alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en Europa maar wordt in 2018 ook in de Verenigde Staten en Azië uitgerold. lees verder ...

 • Is de Europese Centrale Bank te ver gegaan?

  Het Duitse Constitutionele Hof zet vraagtekens bij de omstreden crisisaanpak van de Europese Centrale Bank (ECB) . Het is dan ook de vraag of die aanpak, die vooral bekend staat om het feit dat men reeds meer dan 2 biljoen euro schulden heeft opgekocht, al snel afgeweerd zal worden. De beslissing van het Duitse Constitutionele Hof is duidelijk en de bedenkingen van de hoogste rechter van het land bij de aanpak van het ECB, reëel. Deze laatste probeert de crisis die in de eurozone op gang is in toom te houden door obligaties op te kopen van eurolanden, al sinds het begin van 2015. Centrale banken bezitten intussen al voor meer dan 1,600 miljard euro aan schulden. Als daarbij ook nog eens de overige schuldaankopen worden geteld, waaronder die van multinationals, dan bedraagt de som al snel meer dan 2 biljoen euro.

  ECB als reddende engel van Europa Mario Draghi, president van de ECB, beweert dat deze strategie Europa in zekere zin heeft gered. Spanje, Italië en nog vele andere landen kunnen tegenwoordig weer veel gemakkelijker leningen aangaan, ondernemingen investeren veel meer en creëren veel meer banen. De critici voorspellen echter dat dit succes van korte duur zal zijn. Zo is het voor bedrijven, huizenkopers en zelfs de overheid mogelijk om geld te lenen tegen extreem lage interesten. Hoewel dit natuurlijk een positieve zaak is, verhoogt het ook de kans dat men leningen aangaat die helemaal niet noodzakelijk of zelfs slim zijn. lees verder ...

 • Het nieuwe goud? De bitcoin bubbel uitgelegd

  Één bitcoin is op dit moment van schrijven net zoveel waard als 2659 Amerikaanse Dollar (omgerekend zo'n 2385 Euro). Dat is een groot bedrag voor een paar regels code. Het doet ook de vraag rijzen of dit wel een realistische prijs is. Of zal de bitcoin uiteindelijk een hype blijken die vroeg of laat ten onder zal gaan?

  Die andere digitale hype Het is misschien een beetje vreemde vergelijking, maar in de jaren `90 was er ook een hype. Die heette het internet. Een nieuw fenomeen dat stormenderhand de hele wereld dreigde te veranderen en dat uiteindelijk ook zou doen. Zeker in Amerika begon vrijwel iedereen een bedrijfje dat iets met internet deed. Beleggers waren er dol op en de koersen stegen tot ongekende hoogte. Totdat… iemand er achter kwam dat je helemaal geen geld kon verdienen met internet. De internet bubbel klapte als een zeepbel uiteen en liet een spoor van gedupeerde bedrijven en beleggers achter. lees verder ...

 • Politieke onrust doet de goudprijs stijgen

  Goud is traditioneel een veilige haven voor investeerders, zodat het edelmetaal het extra goed doet bij heftige politieke onrust. Niet voor niets werd tijdens het uitbreken van de Arabische lente meerdere malen het record voor de hoogste goudprijs ooit verbroken, culminerend in een goudprijs van $ 1.917,90 per ons op 23 augustus 2011 – tot op de dag van vandaag de hoogste goudprijs aller tijden. Volgens menig analist staan we nu aan de vooravond van opnieuw ongekende politieke onrust die zich bovendien niet beperkt tot het Midden-Oosten, maar ook onder meer Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Noord- en Zuid-Korea raakt. Wat is er aan de hand en hoe gaat dit de goudprijs beïnvloeden?

  Buitenlandbeleid van de VS In zijn verkiezingscampagne beloofde Donald Trump dat de Verenigde Staten zich internationaal terughoudend zou opstellen. Oorspronkelijk leek hij zich aan deze verkiezingsbelofte te houden. Geheel onverwacht bracht de Amerikaanse president hier echter op 7 april verandering in met het bombardement van een Syrische luchtmachtbasis. Hoewel Trump hierna beweerde dat dit een eenmalige reactie was op (vermeend) gebruik van chemische wapens door de Syrische president Assad, zijn analisten niet gerustgesteld. Op 13 april zette Trump vervolgens de grootste niet-nucleaire bom aller tijden in ('the Mother of All Bombs') om een Afghaans tunnelnetwerk van de Islamitische Staat te vernietigen. Medio april is Trump bovendien op ongekend felle wijze de (tot nog toe alleen verbale) strijd aangegaan met Noord-Korea. Wat analisten het meest verontrust, zijn niet eens zozeer de losse besluiten van de Amerikaanse president, maar het totale gebrek aan lijn in zijn buitenlandbeleid, de eenvoud waarmee Trump met weinig aanleiding drastische besluiten neemt en de scherpe toon die de Amerikaanse president hanteert tegenover eveneens onvoorspelbare regimes zoals het Noord-Koreaanse. De vrees is dat hierdoor zomaar een conflict volledig kan escaleren. lees verder ...

Artikelen 1 tot 5 van 26 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6