Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Future

Future
Een future of termijncontract is een financiële verbintenis tussen twee partijen. Deze verbintenis betreft een toekomstige transactie van een product of financieel instrument. Vooraf wordt het tijdstip en de hoeveelheid bepaald. Een future is een bindende verplichting.

De onderliggende waarde
Een future is een beleggingsinstrument wat zijn waarde ontleent aan de prijs van het onderliggend product of financieel instrument. Deze onderliggende waarde wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid en de dan geldende waarde of koers. .

Financiële instrumenten
Er bestaan verschillende futures. Binnen de financiële instrumenten zijn er termijncontracten voor aandelen, valuta, rente of een aandelenindex. Bij een aandelenfuture gaat het om een termijncontract met een hoeveelheid van 100 aandelen. Het soort aandelen bepaalt de onderliggende waarde van de aandelenfuture.

Een aandelenfuture is verhandelbaar op de effecten- en goederen termijnbeurs. De aandelenfuture omschrijft de afspraken wanneer en tegen welk bedrag een bepaalde hoeveelheid wordt verhandeld. De prijs hiervoor is vooraf bepaald en dus bindend. Een aandelenfuture kan voor kopers interessant zijn wanneer de koers van de onderliggende aandelen hoger komt te liggen dan de afgesproken prijs in het termijncontract. Een future kent dan ook een hefboomwerking.

De valuta futures worden ingezet om risico’s af te dekken bij internationale handel, maar ook om te speculeren binnen de valutamarkt. Hetzelfde geldt voor indices futures en rentefutures.

Een van de bekendste futures in Nederland is de AEX Index future. Deze staat ook wel bekend als de FTI.

Future op producten en grondstoffen
Grondstoffen en agrarische producten worden veel verhandeld via termijncontracten. Dit betreft agrarische producten als aardappelen, granen of vee, maar ook grondstoffen als olie of koper. Daarnaast is er het future contract voor edelmetalen waaronder goud of zilver. Deze futures worden verhandeld om de prijsschommelingen van edelmetalen te dekken. Zo staat de waarde van een goud-termijncontract gelijk aan 100 keer de koerswaarde van één ons goud. Ook bij termijncontracten in grondstoffen en agrarische producten geldt een plicht tot verhandeling.

Bij het verhandelen van een future maakte de koper winst wanneer de koersen stijgen. De verkoper maakt juist winst wanneer de koersen dalen. Winsten en verliezen worden elke dag bijgehouden en afgerekend aan de hand van de slotkoers van het termijncontract. Het handelen in futures is speculatief en kent de nodige risico’s. De winst kan groot zijn, hetzelfde geldt voor het verlies.