Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Edelmetaal

Wat is edelmetaal?
Edelmetaal is een bijzonder metaal omdat het niet kan worden aangetast door oxidatie. Dat wil zeggen dat deze metalen er altijd mooi blijven uitzien. Voorbeelden van edelmetaal zijn bijvoorbeeld goud, zilver en platina. Edelmetaal wordt veel verwerkt in sieraden. Een zuiver edelmetaal kan niet zomaar gebruikt worden om een sieraad van te maken. Ze worden daarom vaak gecombineerd met zink, koper en zilver. Dit wordt ook wel legering genoemd. Wanneer er een sieraad van edelmetaal wordt gemaakt, dan is het belangrijk dat het edelmetaal zijn vorm en sterkte behoudt. Edelmetaal is erg populair onder zowel mannen als vrouwen. Er kunnen namelijk schitterende sieraden mee worden gemaakt.

Een kostbare en zeldzame grondstof
Edelmetaal is een metaal dat al eeuwenlang erg gewild is. Het is niet alleen erg kostbaar en zeldzaam, het glimt ook vooral. Edelmetaal heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op mensen. Ook vandaag de dag wordt edelmetaal gezien als een belangrijke grondstof om in te handelen. Wanneer de beurzen het niet goed doen vanwege onrust in de economie, of er spanningen ontstaan door de dreiging van oorlogen, dan doet een edelmetaal als goud het uitstekend op de internationale markt. Beleggen in edelmetaal is erg populair, omdat edelmetaal een grote economische waarde heeft. Het is niet alleen schaars, het beschikt ook over fysieke eigenschappen die erg gunstig zijn. De waarde van edelmetaal is niet afhankelijk van inflatie, of het succes of falen van een onderneming. Het geeft rust en zekerheid in roerige tijden.

De waarde van edelmetaal
Edelmetaal heeft een belangrijke waarde. Goud en platina blijven er bijvoorbeeld altijd mooi uitzien. Bij zilver is dat iets minder het geval. Door zilver te poetsen kan het echter ook weer zijn oorspronkelijke glans terug krijgen. Goud is het populairste edelmetaal dat er is en wordt in veel elementen gebruikt. Zo is goud veel terug te vinden in sieraden zoals ringen, oorbellen, kettingen en armbanden. Goud is duur en kostbaar. Datzelfde geldt ook voor platina. In de 26e eeuw voor Christus werd goud al gebruikt als ruilmiddel bij de Egyptenaren. Zilver werd ruim 4.000 voor Christus voor het eerst gebruikt.

Edelmetaal en keurmerken
Het is eenvoudig en gemakkelijk om er achter te komen of er edelmetaal in de sieraden is gebruikt. Edelmetaal is namelijk niet-magnetisch. Wanneer sieraden naar een magneet worden toegetrokken dan is de kans groot dat er weinig tot geen edelmetaal in de sieraden aanwezig is. Daarnaast is echt edelmetaal ook te herkennen aan een keurmerk. In de meeste landen is dit keurmerk verplicht. In Nederland is dit keurmerk sinds 1986 verplicht. Naast dit nationale keurmerk zijn er ook nog internationale keurmerken die worden gebruikt om aan te tonen of iets echt van edelmetaal is. Maar soms worden ook echte edelmetalen sieraden niet gekenmerkt. Er zijn veel valse sieraden van edelmetaal in de omloop die wel een keurmerk hebben, maar die geen edelmetaal in zich hebben.

 • Recordprijs palladium gaat goud voorbij

  Palladium is een edelmetaal dat normaal gesproken misschien niet direct in het oog springt, maar de afgelopen maanden heeft het ondubbelzinnig de spotlight gegrepen. Na een indrukwekkende rally van enkele maanden tikte de palladiumprijs zelfs even de grens van 1400 dollar per troy ounce aan en is het edelmetaal inmiddels meer waard dan goud. Waar komt deze plotselinge stijging vandaan?

  Toepassingen van palladium Hoewel het niet ongebruikelijk is dat palladium wordt gebruikt in sieraden, zijn toepassingen vooral industrieel van aard. Zo kun je palladium bijvoorbeeld terugvinden in veel electronica en kan het gebruikt worden in legeringen. Primair wordt palladium echter gebruikt in de automobielindustrie, in zogeheten driewegkatalysatoren. Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem dat ertoe dient om giftige en schadelijke gassen zo veel mogelijk uit de uitlaatgassen te verwijderen. Meer dan 80 procent van alle palladium wordt hiervoor gebruikt. lees verder ...

 • Slinkende voorraden bepalen stijgende koers palladium

  Palladium. De afgelopen weken steeg dit edelmetaal harder dan zijn belangrijkste concurrent: platina. Deze edelmetalen worden gebruikt in katalysatoren voor auto's. De prijs voor platina staat al sinds het sjoemelsoftware schandaal onder druk. Daar profiteert palladium van. Maar de stijging van de prijs voor palladium wordt vooral gedreven door de grondbeginselen van de markt, namelijk vraag en aanbod.

  Het nieuwe goud? Qua beleggingen in edelmetalen is goud het bekendst. De beweging van de goudprijs is vaak een indicatie voor volatiliteit op de financiële markten. Lopen geopolitieke spanningen op, zoals recent tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea? Dan stijgt de goudprijs als zogenoemde 'veilige haven'. Zodra de spanningen weer afnemen en het fundament voor aandelen goed is, dan heeft de goudprijs daar last van. Beleggers die dan toch in een edelmetaal willen beleggen, kunnen overwegen hun geld te investeren in palladium. Maar wat is het eigenlijk? lees verder ...

 • Waarom blijft Rusland goud kopen?

  Van alle centrale banken ter wereld heeft geen enkele de laatste jaren zo veel goud gekocht als de Russische. In de voorbije twee jaar werd méér dan 400 ton aan goud toegevoegd aan de bestaande reserves en in die trend zal waarschijnlijk nog niet meteen verandering komen - althans volgens een onderzoek onder diverse economen van Thomson Reuters GFMS.

  Geen reden om geen goud te kopen De laatste jaren kreeg het land met verscheidene tegenslagen te maken op economisch vlak. Een daling van de roebel en de olieprijs zijn daar enkele voorbeelden van. Ondanks deze tegenslagen bleef de centrale bank toch maar goud kopen. Het gevolg? 1.654,7 ton goud in de reserves, goed voor een zesde plaats op de lijst met landen met het meeste goud. Enkel de Verenigde Staten, Italië, Duitsland, China en Frankrijk hebben een nog grotere reserve aan goud op papier staan. lees verder ...

 • Rhodium: de overweging waard

  Naast goud, zilver, platina en palladium is er ook nog het zeldzame edelmetaal rhodium. Zo zeldzaam dat het niet wordt verhandeld op de beurs, maar is sinds een aantal jaar wel fysiek verkrijgbaar voor beleggers wereldwijd. Wat is rhodium precies? En waarom is het edelmetaal de overweging waard?

  Wat is rhodium? Rhodium is een zeer zeldzame edelmetaal . Indien het erts zuiver is, heeft rhodium een zilverwitte kleur. Het werd in 1803 ontdekt door William Hyde Wollaston, vlak na zijn ontdekking van palladium. Rhodium behoort binnen het periodiek systeem tot de platinagroep, deze groep bestaat onder meer uit de volgende edelmetalen: platina, palladium, iridium en osmium. Het is extreem corrosie bestendig, meer dan palladium en platina. Rhodium wordt voornamelijk gewonnen in Zuid-Afrika (80% van de totale opbrengst in 2010), gevolgd door Rusland en de Verenigde Staten. De hoeveelheid gedolven zuiver rodium ligt op ongeveer 30.000 kilogram per jaar. Rhodium is moeilijk te extraheren uit het gewonnen erts vanwege de complexe vermenging met andere edelmetalen zoals palladium, zilver, platina en goud. Het extraheren is tijdrovend en de opbrengst na extractie is laag, hierdoor is de waarde van rhodium zeer hoog. lees verder ...

 • Politieke onrust doet de goudprijs stijgen

  Goud is traditioneel een veilige haven voor investeerders, zodat het edelmetaal het extra goed doet bij heftige politieke onrust. Niet voor niets werd tijdens het uitbreken van de Arabische lente meerdere malen het record voor de hoogste goudprijs ooit verbroken, culminerend in een goudprijs van $ 1.917,90 per ons op 23 augustus 2011 – tot op de dag van vandaag de hoogste goudprijs aller tijden. Volgens menig analist staan we nu aan de vooravond van opnieuw ongekende politieke onrust die zich bovendien niet beperkt tot het Midden-Oosten, maar ook onder meer Europa, de Verenigde Staten, Rusland en Noord- en Zuid-Korea raakt. Wat is er aan de hand en hoe gaat dit de goudprijs beïnvloeden?

  Buitenlandbeleid van de VS In zijn verkiezingscampagne beloofde Donald Trump dat de Verenigde Staten zich internationaal terughoudend zou opstellen. Oorspronkelijk leek hij zich aan deze verkiezingsbelofte te houden. Geheel onverwacht bracht de Amerikaanse president hier echter op 7 april verandering in met het bombardement van een Syrische luchtmachtbasis. Hoewel Trump hierna beweerde dat dit een eenmalige reactie was op (vermeend) gebruik van chemische wapens door de Syrische president Assad, zijn analisten niet gerustgesteld. Op 13 april zette Trump vervolgens de grootste niet-nucleaire bom aller tijden in ('the Mother of All Bombs') om een Afghaans tunnelnetwerk van de Islamitische Staat te vernietigen. Medio april is Trump bovendien op ongekend felle wijze de (tot nog toe alleen verbale) strijd aangegaan met Noord-Korea. Wat analisten het meest verontrust, zijn niet eens zozeer de losse besluiten van de Amerikaanse president, maar het totale gebrek aan lijn in zijn buitenlandbeleid, de eenvoud waarmee Trump met weinig aanleiding drastische besluiten neemt en de scherpe toon die de Amerikaanse president hanteert tegenover eveneens onvoorspelbare regimes zoals het Noord-Koreaanse. De vrees is dat hierdoor zomaar een conflict volledig kan escaleren. lees verder ...

Artikelen 1 tot 5 van 10 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2