Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Diamant

Wat is een diamant?
De naam diamant stamt af van het Griekse woord adamas. Dat betekent onoverwinnelijk of ontembaar. Diamant is dan ook het hardste materiaal dat er in de natuur voorkomt. Diamant bestaat uit koolvloeistof en is onder hoge druk en temperatuur gekristalliseerd. Diamanten zitten diep weggestopt in de grond. Ze komen vooral aan de oppervlakte bij vulkaanuitbarstingen. Elk jaar wordt er wereldwijd voor 100 miljoen aan karaat gewonnen. Daarvan is slecht 20% bruikbaar om in juwelen verwerkt te worden. Het is daarom een kostbaar gesteente. Het is een belangrijk symbool voor luxe en schoonheid. Het heeft een belangrijke aantrekkingskracht op zowel mannen als vrouwen.

Waar komen diamanten vandaan?
Diamanten spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in het leven van mensen. Ze komen niet voor niets voor in vele legendes en verhalen. Er worden niet alleen magische krachten aan de diamant toegeschreven, ook is een diamant een symbool voor status en macht. Tot ongeveer de 18e eeuw werd de diamant vooral gewonnen in India. In 1714 werd de diamant voor het eerst ontdekt in Brazilië. Al snel volgde ook Zuid-Afrika. De diamant werd steeds belangrijker. Vandaag de dag komen de meeste diamanten uit landen zoals Australië, Rusland, Botswana en Zuid-Afrika. Een land dat diamanten verkoopt haalt daarmee een schat van inkomsten binnen. Er zijn duizenden mensen werkzaam in de diamantindustrie. Londen en Antwerpen zijn de belangrijkste steden waar de diamant verhandeld wordt.

De waardebepaling van een diamant
Er zijn talloze redenen op te noemen waarom een diamant zo bijzonder is. Het is een kostbaar geschenk dat door de aarde zelf gecreëerd is. Geen enkele diamant is gelijk en is daarom uniek. Bij de waardebepaling van een diamant spelen 4 belangrijke zaken een rol. De slijpvorm, kleur, zuiverheid en het gewicht. Een echte diamant is iets van blijvende waarde. Wanneer een diamant goed geslepen is, dan fonkelt en schittert deze. Het model waarin een diamant geslepen is, heeft meer te maken met de persoonlijke voorkeur van mensen. Een perfecte diamant heeft een volmaakte prisma werking. Licht kan daardoor getransformeerd worden tot alle kleuren van de regenboog. Het gewicht van een diamant is bepalend voor de waarde er van.

Van ruwe diamant tot sieraad
Een ruwe diamant kan niet zomaar gedragen worden als sieraad. Deze moet eerst bewerkt worden. Een ruwe diamant is namelijk dof en is daarnaast is ook de vorm van de diamant onregelmatig. Om een diamant te laten schitteren, is het belangrijk dat de onzuiverheden verwijderd worden. Alleen dan bestaat de kans dat een diamant gaat schitteren. Dit kan door middel van kloven en zagen. De grondvorm van een diamant ontstaat wanneer er in gesneden wordt. De laatste bewerking die wordt toegepast bij het bewerken van een ruwe diamant is slijpen. Dit gebeurt met behulp van een draaischijf. Er worden kleine vakjes geslepen aan de diamant. Dit worden ook wel facetten genoemd. Deze zorgen ervoor dat een diamant gaat schitteren.

 • Bijzondere vondst: diamant van 910 karaat

  Een recordvondst in het Afrikaanse koninkrijk Lesotho. Daar is een mega diamant van maar liefst 910 karaat uit de grond gehaald. De ruim 180 gram wegende steen is de grootste ooit in deze mijn gevonden en heeft ook nog eens “juwelenkwaliteit” zuiverheid. Zodra geslepen, is het de verwachting dat de diamant te koop zal worden aangeboden. Maar deze bijzondere steen ook echt bemachtigen? Dat is alleen weggelegd voor de rijken der aarde.

  Bronnen: AD.nl lees verder ...

 • Grootse goudklomp. Duurste diamant.

  Deze maand waren er twee bijzondere gebeurtenissen waar de goud- en diamantwereld van smulde. Zo werd er een zeer grote blauwe diamant geveild voor het recordbrekende bedrag van 51 miljoen euro, én werd er bekend gemaakt dat er een goudklomp werd gevonden die de grootste vondst was tot nu toe in Groot-Brittannië.

  Blauwe diamant In Genève werd een zeer zeldzame blauwe diamant geveild die ook nog eens uitzonderlijk groot was. Veilinghuis Christie's liet weten dat er nog nooit zo'n grote blauwe diamant was geveild. Maar liefst (omgerekend) bijna 51,3 miljoen euro werd er geboden voor de 'Oppenheimer Blue', zoals de diamant gedoopt was. Dit was overigens veel meer dan het veilinghuis zelf voor ogen had. Zij gingen uit van 'slechts' een bedrag tussen 33,9 en 40,1 miljoen euro. lees verder ...

 • Londen diamantroof UPDATE

  In april hebben wij bericht over de roof die tijdens het paasweekend in het Londense diamantdistrict Hatton Garden heeft plaatsgevonden. Inmiddels zijn er vorderingen in de zaak en zijn er in totaal negen mannen gearresteerd. Zij moeten volgende week voor de rechter verschijnen.

  De dieven zijn waarschijnlijk via een liftschacht naar binnen geklommen om vervolgens door de 2 meter dikke kluismuur te boren. Ook blijkt dat de Londense politie niet de juiste procedures hebben opgevolgd toen zij gealarmeerd werden over een mogelijke indringer in het gebouw ten tijde van de roof. Zij hebben zich verontschuldigd hiervoor. lees verder ...

 • Grootste diamantroof ooit in Londen

  Klassieke heist-films zoals Ocean’s 11, The Italian Job of Heat worden meestal bekeken met een mengeling van bewondering en geamuseerd misprijzen. Zoiets kan alleen in films denken we stilletjes. Maar voor de getroffenen van de diamantroof dit paasweekend was er geen reden voor amusement. Integendeel, zij konden de film, die na afloop op een nachtmerrie bleek te zijn uitgelopen, met geen mogelijkheid afzetten. Uit het gerenommeerde Londense opslagbedrijf Hatton Garden, waar talloze particulieren en bedrijven waardevolle spullen hadden opgeslagen, bleek namelijk 200 miljoen pond aan juwelen en andere kostbaarheden te zijn ontvreemd. Hatton Garden heeft een van de meest geavanceerde kluiscomplexen in Groot-Brittannië, en vormt al decennia een veilige haven voor plaatselijke juweliers, dus hoe hebben de dieven zich toegang weten te verschaffen tot dit goed beveiligde complex? The old fashioned way, zo blijkt uit politierapporten. Lees verder

 • Beleggen in diamanten; is dat nu een briljante investering?

  De wat ‘aaibaardere’ beleggingen doen het altijd goed in tijden van crisis en onzekerheid, het geldt voor zowel goud als voor diamanten. Beleggers willen in dat soort periodes namelijk niet alleen een belegging met een financiële bedoeling, ze kiezen ook voor psychologisch: het menselijke gevoel dat je echt iets van waarde in handen hebt. De oorzaken zijn complex en lastig in één zin uit te leggen, maar diamanten volgen vaak in grote lijnen de dagkoers van goud. Net als goud al heel erg lang, want ‘Diamonds are Forever’, niet alleen omdat het hardste materiaal op aarde is. Populair zijn ze ook al heel lang.

  Hoe kun je het beste beleggen in diamanten? Sieraden zijn mooi, maar je kunt je afvragen of dat beter is dan losse stenen van een courante kwaliteit. Bij juwelen gaat namelijk een flink deel van de aankoopprijs in de ‘toegevoegde waarde’ zitten: het ontwerp van de sieradenontwerper en alle arbeidsuren die het precisiewerk van edelsmid en juwelier nu eenmaal vergen. Niet te vergeten de winstmarge bij de sieraden die in de etalage liggen. Of je die investering weer terugkrijgt bij verkoop, is nog maar de vraag; sieraden zijn bovendien ook sterk aan mode onderhevig, smaken veranderen ook weer. lees verder ...

Artikelen 1 tot 5 van 7 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2