Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: De Nederlandsche Bank (DNB)

De Nederlandsche Bank (DNB)
De Nederlandsche bank is de enige Centrale Bank van Nederland. Op 25 maart 1814 werd deze opgericht door Willem 1. De Nederlandsche Bank gold als kredietinstelling. Het bedrijfsleven kon hier leningen afsluiten. Daarnaast had de Nederlandsche bank als taak om bankbiljetten uit te geven. Hiermee werd DNB dan ook een circulatiebank genoemd. In die periode kon iedereen aandelen van DNB kopen.

De Nederlandsche Bank kon veel kredieten verstrekken dankzij een ruime voorraad edelmetalen. Na 1850 was de Nederlandse economie sterk in groei. DNB was uitgegroeid tot een Nationale Bank. In 1863 werden er agentschappen door het gehele land geopend. Al snel ontstonden er particuliere banken die de klanten bij DNB weghaalden. De rol van DNB veranderde al snel in die van toezichthouder. Ze kregen inzage in de financiële posities van diverse banken.

Toezicht op kredietinstellingen, pensioenfondsen en verzekeraars
Sinds 1952 houdt DNB toezicht op kredietinstellingen. In de jaren '80 raakte 5 banken in twee jaar tijd in grote problemen. Hierdoor werd er getwijfeld aan de kwaliteit van De Nederlandsche bank. In 1978 werd een depositoverzekering geïntroduceerd.

Het Europees stelsel van centrale banken

Het ESCB bestaat uit de Europese Centrale Bank en alle centrale banken van de 28 Europese lidstaten. In 1999 werd De Nederlandsche Bank hier onderdeel van. Dit ging niet zonder slag of stoot. Zo moest De Nederlandsche Bank onafhankelijk worden van de Nederlandse staat. Toch is de Nederlandse staat nog steeds enige aandeelhouder van de Nederlandsche bank.

Door toetreding tot de ESCB kan Nederland de gelduitgifte niet meer zelf regelen. Een begrotingstekort kan alleen gefinancierd worden door uitgifte van obligaties en schatkistpapier. Financiële instellingen, pensioenfondsen en particulieren zijn verantwoordelijk voor het verschaffen van krediet aan de Nederlandse staat. De Nederlandse staat moet hiermee schulden aangaan om de economie te voorzien van een ruimere geldhoeveelheid.

Taken van De Nederlandsche Bank

De Nederlandsche Bank heeft als belangrijkste taak de welvaart in Nederland te stimuleren. Dit gebeurt door toezicht te houden op banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast wordt het betalingsverkeer gereguleerd en betrouwbaar afgewikkeld. De Nederlandsche Bank werkt samen met andere nationale centrale banken die binnen het Eurosysteem vallen. Hierbij ligt de doelstelling op een lage inflatie. Daarnaast is De Nederlandsche bank verantwoordelijk voor economisch advies.

Winst uit goudverkopen

De Nederlandsche Bank heeft een hoge goudreserve. Dit is een opslag van waarde en wordt (gedeeltelijk) bewaard in de kluizen van De Nederlandsche Bank. Eind 2014 had Nederland een goudreserve van 612 ton.