Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Centrale Bank

Centrale Bank
De Centrale Bank heeft verschillende taken. Dit betreft het bevorderen van het betalingsverkeer, toezicht houden op financiële instellingen en het in circulatie brengen van bankbiljetten. Daarnaast behoort het beheersen van inflatie tot een van de taken. Een van de belangrijkste punten is het uitvoeren van de monetaire politiek. De waarde van de eigen valuta wordt hiermee stabiel gehouden. In sommige landen oefent De Centrale Bank invloed uit op de economische groei.

De Europese Centrale Bank
De meeste centrale banken uit aan de Euro deelnemende landen vertrouwen op de Europese Centrale Bank. Veel van hun taken hebben ze aan deze bank overgedragen. De Europese Centrale Bank heeft als doelstelling het in stand houden van de prijsstabiliteit binnen de eurozone. De Europese Centrale Bank bevindt zich in Frankfurt am Main in Duitsland.

De Nederlandse Bank
De Centrale Bank van Nederland heet de Nederlandse bank NV of DNB. Deze is in 1814 door Koning Willem 1 opgericht. Sinds 1948 is de Nederlandse staat aandeelhouder van de Nederlandse bank. Hierbuiten zijn er geen andere aandeelhouders. De Nederlandse staat ontvangt als enige aandeelhouder jaarlijks een dividend. De Nederlandse Bank is als enig Nederlands bedrijf verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten.

Andere taken van de Nederlandse bank zijn een samenwerking met Nationale centrale banken binnen de eurozone. Doel is prijsstabiliteit en lage inflatie. Daarnaast houdt De Nederlandse Bank toezicht op financiële instellingen. Ze controleren of pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen voldoende vermogen hebben voor een gezonde bedrijfsvoering. De afwikkeling van het betalingsverkeer wordt door DNB gereguleerd en gecontroleerd. Daarnaast geeft het economisch advies ten goede van nationale en internationale besluiten.

Onderdeel van het Europees Stelsel van Centrale Banken
In 1898 werd de bankwet gewijzigd. Hiermee is De Nederlandse Bank onafhankelijk geworden van de Nederlandse staat. De Nederlandse Bank kon hierdoor toetreden tot het Europees Stelsel van Centrale Banken. Gevolg is dat Nederland de economie niet meer kan voorzien van een ruimere geldhoeveelheid. Gebeurt dit toch, dan staan hier schulden tegenover.

Toezicht op Nederlandse banken In het verleden had de Nederlandse Centrale Bank toezicht op Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. In november 2014 is het toezicht van 7 Nederlandse banken overgedragen aan de Europese Centrale Bank. Deze bank hanteert een nauwe samenwerking met de Nederlandse Centrale Bank. Kleinere Nederlandse banken staan nog steeds onder toezicht van DNB. Wanneer een bank in de problemen raakt worden maatregelen getroffen door DNB of ECB. Zo kunnen aandeelhouders en crediteuren verplicht worden om mee te betalen aan de financiële schade.

 • Record hoeveelheid goud aangekocht door Centrale Banken in 2018

  Er gebeurt iets op de goudmarkt. Dat blijkt uit cijfers van de centrale banken met betrekking tot goudaankopen in het jaar 2018. Brancheorganisatie World Gold Council (WGC) meldde vorige maand dat de aankopen van vorig jaar met maar liefst 74 procent zijn gestegen ten opzichte van het jaar 2017.

  In totaal is er 651,1 ton goud  aangekocht en daarmee is dit de grootste hoeveelheid goud sinds 1967. Opmerkelijk is dat Rusland met ruim 40 procent van het totaal de grootste opkoper is. Daarnaast hebben centrale banken uit onder andere India, Turkije, Kazachstan en Polen aankopen gedaan. Met het oog op verdere Amerikaanse sancties wil Rusland zich losmaken van de dollar en lijkt weer naar goud te grijpen . Volgens WGC hebben de toenemende aankopen verband met economische en geopolitieke onrust. Bronnen:  Forbes lees verder ...

 • Centrale banken blijven goudreserves aanvullen

  De cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar zijn nu bekend. Het rapport van de World Gold Council brengt de vraag naar goud in kaart en concludeert het volgende: beleggers zijn enigszins afgekoeld, maar de centrale banken blijven hun reserves juist aanvullen.

  Wie is de World Gold Council? De World Gold Council is de marktontwikkelingsorganisatie voor de goudindustrie. De organisatie zet zich in om de vraag naar goud te stimuleren en brengt alle delen van de industrie in kaart, van goudwinning tot goudhandel. Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de positie van goud en aan de hand daarvan data gepubliceerd. lees verder ...

 • Duitsland haalt 674 ton goud terug

  De Duitse centrale bank heeft eind vorige maand goud teruggehaald uit de kluizen van de Federal Reserve in New York en van de Banque de France in Parijs. De zo’n 54.000 goudstaven, ieder met een gewicht van 12,5 kilo, zijn ten tijde van de Koude Oorlog naar Amerika verscheept om ze ver van de Sovjet Unie vandaan te houden.

  Deze repatriëring zorgt er voor dat Duitsland haar voorraad goud in buitenlandse reserves verkleint. In totaal kent het land een totale goudvoorraad van rond de 3400 ton, waarvan de helft van het goud nu in Frankfurt ligt opgeborgen. lees verder ...

 • Waarom blijft Rusland goud kopen?

  Van alle centrale banken ter wereld heeft geen enkele de laatste jaren zo veel goud gekocht als de Russische. In de voorbije twee jaar werd méér dan 400 ton aan goud toegevoegd aan de bestaande reserves en in die trend zal waarschijnlijk nog niet meteen verandering komen - althans volgens een onderzoek onder diverse economen van Thomson Reuters GFMS.

  Geen reden om geen goud te kopen De laatste jaren kreeg het land met verscheidene tegenslagen te maken op economisch vlak. Een daling van de roebel en de olieprijs zijn daar enkele voorbeelden van. Ondanks deze tegenslagen bleef de centrale bank toch maar goud kopen. Het gevolg? 1.654,7 ton goud in de reserves, goed voor een zesde plaats op de lijst met landen met het meeste goud. Enkel de Verenigde Staten, Italië, Duitsland, China en Frankrijk hebben een nog grotere reserve aan goud op papier staan. lees verder ...

 • Onze spaarrente richting nul: wordt het straks betalen om te sparen?

  Begin jaren 90 was het nog normaal om rond de zes procent rente op je spaargeld te ontvangen, maar sindsdien is de spaarrente vrij constant steeds verder afgenomen. Inmiddels is het punt bereikt waarop de eerste Nederlandse bank, Triodos, de spaarrente zowaar tot nul procent heeft verlaagd. In Zwitserland hanteren banken zelfs al negatieve spaarrentes. Dat wil zeggen dat spaarders betalen om hun geld bij de bank te mogen stallen. Wat is er aan de hand? Waarom zijn spaarrentes nu zo laag, terwijl ze nog niet zo heel lang geleden veel hoger waren?

  Hoe spaarrentes worden bepaald In essentie, wordt de spaarrente, zoals elke prijs, bepaald door vraag en aanbod. In dit geval vraag naar en aanbod van spaargelden. Wanneer bijvoorbeeld een spaarrekening in populariteit toeneemt, dan stijgt het aanbod van spaargelden en dus daalt de spaarrente. De populariteit van spaarrekeningen is echter relatief constant. Zodoende worden schommelingen in spaarrentes vooral bepaald door veranderingen in de vraag naar spaargeld. Dit wil zeggen, hoe liever banken spaargelden ontvangen, des te hoger is de spaarrente. lees verder ...

5 artikel(en)