Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Britse pond

Britse pond
Het Britse Pond of Pond Sterling is de officiële munteenheid van het Verenigd Koninkrijk. Een Pond bestaat uit 100 pence. Het Britse Pond kent een geschiedenis die tot 1158 terugvoert. Hendrik 2 van Engeland introduceerde deze munteenheid. Schotland en Noord-Ierland hanteren eigen biljetten. Toch is het mogelijk om met Pond Sterling in heel het Verenigd Koninkrijk te betalen. Het Verenigd Koninkrijk heeft de Euro nooit geaccepteerd als nationale munt.

Van oorsprong stond een Pond gelijk aan de waarde van een pond zilver. De valuta komt dan ook van de gewichtseenheid Troy pound. Vanaf 1844 was het Britse Pond gekoppeld aan de goudprijs. Tot 1971 werd de goudstandaard gehanteerd, waaronder het systeem van Bretton Woods. Daarna was het Britse Pond onderhevig aan een zwevende wisselkoers.

Introductie van de new pence
Tot 1971 was een Pond onderverdeeld in 20 shilling. Een shilling werd weer onderverdeeld in 12 pence. Naast het Britse Pond, de shilling en de penny bestonden er nog andere munten. De rekeneenheid van de Guinea heeft een waarde van 21 shilling. In 1663 werd deze ingevoerd als gouden munt met een waarde van 20 shilling of een pond. Vanaf 1717 werd de waarde van de Guinea vastgelegd op 21 shilling. Nog steeds maken sommige bookmakers gebruik van de Guinea als eenheid.

Vanaf 1971 werd het huidige decimale stelsel ingevoerd. 1 Pond staat gelijk aan 100 new pence. De munten 1 penny en twee pence zijn in 1971 geïntroduceerd. In 1990 kwam hier de vijf pence bij. Daarnaast zijn de 10, 20 en 50 pence in omloop. In muntgeld is ook de 1 Pond en 2 Pond in omloop. Bankbiljetten zijn verkrijgbaar in 5, 10, 20, en 50 Pond. De 5 pond biljetten uit 2016 bestaan gedeeltelijk uit plastic.

Het Britse Pond als sleutelvaluta
Een sleutelvaluta of ankervaluta wordt internationaal geaccepteerd binnen het betalingsverkeer. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geldt de Amerikaanse dollar als sleutelvaluta. Sinds 1999 concurreert de Amerikaanse dollar met de Euro. Sinds de 18e en 19e eeuw gold het Britse Pond als sleutelvaluta.

Het Britse Rijk wordt als een van de machtigste handelslanden ter wereld gezien. Oude en bijzondere munten uit het Verenigd Koninkrijk zijn erg geliefd bij muntenverzamelaars. De Britannia zilveren munt wordt uitgegeven door de Britse Royal Mint vanaf 1997. Het zilvergehalte bedraagt 95,8% voor de eerste Britannia munten, maar is tegenwoordig 99,9%. Het is een geldig betaalmiddel binnen het Verenigd Koninkrijk, maar is vooral geliefd als verzamelmunt en beleggingsmunt.

  • Europese verkiezingen: wat is de stemming in Nederland en Europa?

    Elke vijf jaar worden er in de Europese Unie verkiezingen voor een nieuw Europees parlement georganiseerd in alle EU landen. De vorige Europese verkiezingen zijn in 2014 gehouden, dus ook dit jaar hebben er weer Europese verkiezingen plaatsgevonden. De Europese verkiezingen van 2019 vonden plaats in de periode van 23 tot en met 26 mei. Nederland en het Verenigd Koninkrijk trapten de Europese verkiezingen af. Traditiegetrouw is Nederland altijd het eerste land waar de Europese verkiezingen worden gehouden, maar voor dit jaar waren het voor het Verenigd Koninkrijk heel bijzondere verkiezingen. Het land was lange tijd in de verwachting dat het omstreeks mei geen deel uitmaakte van de EU, maar wegens alle strubbelingen en de uitstel van de Brexit, was het land toch genoodzaakt Europese verkiezingen te organiseren.

    De EU in de afgelopen vijf jaar Sinds de laatste verkiezingen in 2014 heeft de Europese Unie behoorlijk wat stormen moeten doorstaan. Dit begon al met de slechte economische situatie in Griekenland. Het land stond aan de rand van de afgrond en mede dankzij de kapitaalinjecties en extra leningen van de EU en de Wereldbank klimt het land nu langzaam weer uit het dal. Daarop volgde de immigrantencrisis. In Syrië ontstond een burgeroorlog tussen IS en de regering van de Syrische president Assad en allerlei andere groeperingen. Een vluchtelingenstroom richting Europa was het gevolg. In de periode 2014 t/m 2016 zijn honderdduizenden vluchtelingen in bootjes de Middellandse Zee overgevaren, om hun weg verder in Europa voort te zetten. Er kwamen hevige protesten en grensafsluitingen van Oost-Europese landen. Ook in West-Europese landen behaalden mede door de migrantencrisis, de Eurosceptische partijen in de nationale politiek grote winsten. En dan was er nog de Brexit. De Britten besloten na een referendum in 2016 om uit de Europese Unie te stappen. Nadat er eind 2018 eindelijk een scheidingsdeal lag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, is de deal in het Britse parlement driemaal weggestemd. Uiteindelijk is de Brexit uitgesteld naar uiterlijk oktober 2019 en zal de Britse premier May op 7 juni aftreden. lees verder ...

  • Naar welke kant valt het Britse kwartje?

    Het Britse pond staat na de Brexit stevig onder druk. In vergelijking met de koers voor de Brexit, is het Britse pond ongeveer zeventien procent in waarde gedaald. Veel economen hadden dit vooraf voorspeld, samen met mogelijke rampscenario`s voor de Britse economie. Nu die een half jaar later zijn uitgebleven is het mogelijk om een voorlopige balans op te maken. Wat zijn de gevolgen van de waardedaling van het Britse pond voor de Britten zelf? En wat staat hen wellicht nog te wachten?

    Duurdere orders Bij een forse waardedaling van een munt liggen er altijd meerdere risico`s op de loer. Één van de grote gevaren voor een land, is dat hun betalingspositie onder druk komt te staan. Iets wat bijvoorbeeld momenteel in Turkije dreigt. Vrijwel alle internationale betalingen gaan in dollars. Op het moment dat bedrijf A uit het Verenigd Koninkrijk een inkooporder doet bij bedrijf B uit Duitsland in dollars, moet bedrijf A ineens veel meer gaan betalen als de volgende dag het pond ten opzichte van de dollar met zeventien procent daalt. Een mogelijke financiële strop dus, die het vertrouwen van beleggers in een munt doet verminderen. lees verder ...

2 artikel(en)