Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Beurscrash

Beurscrash
Bij een beurscrash is er sprake van een plotselinge en snelle koersdaling. Dit betreft het merendeel van de aandelen op de aandelenbeurs. In oktober 1929 vond de beurscrash van New York plaats. Dit was de eerste crash met wereldwijde gevolgen. Hierop volgde de crisis van de jaren '30.

Een crash moet niet verward worden met een bearmarkt. In dit laatste geval dalen de beurskoersen enige tijd. Soms gaat een bearmarkt vooraf aan een beurscrash, in andere gevallen beweegt de markt zich juist eerst opwaarts. Een beurscrash is te omschrijven als een sterke daling van 10 procent of meer binnen enkele dagen.

Oorzaken van een beurscrash
Een beurscrash kan zeer plots ontstaan. Er is eerst sprake van speculeren of een bubbel: er wordt verwacht dat een bepaald product of bedrijf de gouden toekomst in handen heeft. Voorafgaande aan een beurscrash is er enige tijd sprake van onrust binnen de aandelenmarkt. Eerder oorzaken waren een economische recessie, hoogconjunctuur, oplopende kapitaalmarktrente en kredietcrisis.

Kenmerkend voor een beurscrash zijn de paniekverkopen. Bij een snelle daling van aandelenkoersen raken veel beleggers in paniek. Aandelen worden massaal van de hand gedaan. Dit drukt de prijs nog verder naar beneden.

De gevolgen
Voor speculanten dreigt er na een beurscrash een faillissement en daarmee armoede. Dit is van invloed op de koopkracht, die daarmee daalt. Een laagconjunctuur is bijna altijd het gevolg. Er ontstaat een hogere werkloosheid. Veel burgers houden de knip op de beurs. Hierdoor daalt de economische groei. De beurscrash van 1912 leidde tot grote armoede in diverse landen.

Wapenen tegen een beurscrash
Sinds 1950 zijn er al meer dan 55 beurscrashes geweest. Dit betreft crashes op een of meerdere grote beursindices. Een naderende beurscrash kan soms al goed voorspeld worden. De aandelenkoersen stijgen al langere tijd en de koersen liggen ver boven de nominale waarde. Bij een beurscrash zijn de gevolgen vaak groot. Vaak valt hier niet veel aan te veranderen. Burgers worden ongewild meegesleurd. Beurshandelaren en beleggers kunnen zich enigszins indekken door het kopen van edelmetalen als goud en zilver. Voor sommige beleggers loont het om tijdens een beurscrash het tegenovergestelde te doen: om positie in te nemen. Dit heet ook wel contrair beleggen.

De overheid zal vaak met maatregelen komen om de economie na een beurscrash weer gezond te krijgen. Hier kan enige maanden tot jaren overheen gaan. Het vertrouwen bij burgers moet terugkeren.

 • Beurscrash door Babyboomers?

  Veertien jaar geleden heeft Amerikaanse auteur en beursgoeroe Robert Kiyosaki voorspeld dat de ergste beurscrash in de geschiedenis zou plaatsvinden in het jaar 2016. Dit zou namelijk samenvallen met het bereiken van 70-jarige leeftijd van de eerste golf Amerikaanse babyboomers. En zou mede komen doordat zij massaal hun individuele pensioen-regelingen (IRA’s) dit jaar zullen gaan aanspreken. Met alle gevolgen van dien.

  76 miljoen Amerikaanse babyboomers Babyboomers, degenen die tussen 1946 en 1964 zijn geboren, vertegenwoordigen bijna een kwart van de gehele bevolking van de Verenigde Staten. Op het moment dat zij 70 ½ worden, moeten zij beginnen met de verplichte jaarlijkse onttrekkingen aan hun belasting-uitgestelde pensioen rekeningen. Doordat deze generatie hun pensioenpotjes voornamelijk hebben opgebouwd met aandelen, is volgens Kiyosaki de verwachting dat dit als effect zal hebben dat een deel van hun kapitaal uit de markt zal verdwijnen op het moment dat zij hun aandelen omzetten in inkomen om hun levensonderhoud te bekostigen. lees verder ...

 • Val van de Chinese beurzen: Wat is er aan de hand?

  Afgelopen maandagochtend 24 augustus zijn de Chinese beurzen flink ineengestort. Sommige analisten spreken van een correctie. Deze deskundigen verwachten een spoedig herstel van de markt en zij denken dat centrale banken een nog meer stimulerend beleid zullen gaan voeren dan zij nu al doen. Andere kenners voorspellen juist het tegenovergestelde. Zij denken dat de bodem van de crisis op de aandelenmarkten nog niet in zicht is, en dat we in een neerwaartse spiraal zitten. Sommige analisten waarschuwen er dan ook voor dat we in Nederland meer moeten kijken naar wat er gebeurt in China. De situatie in Griekenland houdt de gemoederen bezig, en zo zou ook de situatie in China veel meer bekeken moeten worden.

  Oorzaken van de beurscrash in China Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de crash van de beurzen in China. Ten eerste gaat het met de productie in China steeds minder goed. Datzelfde geldt voor de dienstverlenende sector. De zogenaamde "huizenbubbel" doet in dit geval ook geen goed: er is veel te veel gebouwd voor de vraag en vastgoedbedrijven zitten diep in de schulden. Hierbij moet echter wel opgemerkt worden dat deze mening niet door alle analisten gedeeld wordt, er zijn namelijk ook analisten die menen dat de "onderliggende economie" van China juist nog prima op orde is en dat een stagnatie of zelfs een recessie voorlopig nog niet aan de orde zal zijn. lees verder ...

 • Is er een beurscrash op komst?

  Het komt regelmatig voor dat wij klanten spreken die hun zorgen uiten over de huidige stand van de economie. Vaak gaat het over de mogelijke komst van een nieuwe beurscrash. Maar wat houdt een beurscrash precies in? En wat zijn de aanwijzingen dat er in 2015 opnieuw een beurscrash gaat plaatsvinden?

  Wat is een beurscrash?
  We spreken van een beurscrash wanneer de koersen op de beurs plotseling sterk dalen. Ook dalen de aandelen op de effectenbeurs in het geval van een beurscrash aanzienlijk. Vaak doet een beurscrash zich onverwachts voor. Een zeer bekende beurscrash is die van 1929, die in New York begon. De laatste grote crash deed zich voor in 2008, en er wordt op dit moment door sommigen gedacht dat de volgende beurscrash dit jaar zal plaatsvinden.
  Lees verder

3 artikel(en)