Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Tag Archives: Beurs

Beurs
Effecten zijn rechten met een onderliggende financiële waarde. Deze rechten kunnen op de effectenbeurs verhandeld worden. De meest bekende effecten zijn aandelen, opties en obligaties. Een bedrijf kan naar de beurs gaan door de uitgifte van aandelen. Een aandeel is een klein stukje recht op een vennootschap (NV voor Nederland). Met de uitgifte van aandelen op de effectenbeurs komen er financiële middelen vrij. De opbrengst wordt geïnvesteerd in de onderneming. Wanneer het bedrijf winst maakt, wordt dit verdeeld onder de aandeelhouders. Dit heet het dividend.

Bij een optie bestaat er het recht om een onderliggende waarde binnen een bepaalde periode te kopen of te verkopen. Soms wordt hier vooraf een prijs voor vastgelegd. Er zijn callopties (recht tot kopen tegen een afgesproken prijs) en putopties (recht van verkopen). Bij het kopen van een calloptie wordt gegokt op een koersstijging van de onderliggende waarde, bij een putoptie wordt uitgegaan van een koersdaling.

Een obligatie is een schuldbewijs van de overheid of een bedrijf. De obligatie bestaat uit een lening die de koper van de obligatie aan de overheid/ bedrijf geeft. Hiertegenover staat een rente. Sommige obligaties kunnen later ingewisseld worden tegen aandelen van het bedrijf. Dit zijn de convertibele obligaties.

De handel in beurseffecten
Om in beurseffecten te handelen is een notering aan de beurs nodig. Een beursgang is mogelijk wanneer een onderneming minimaal 5 jaar bestaat en een eigen vermogen van minimaal 5 miljoen bezit. Bovendien moet er in de afgelopen 5 jaar minimaal 3 maal winst zijn gemaakt.

De handel in beurseffecten verloopt voor de Nederlandse aandelenmarkt via de Amsterdamse effectenbeurs. Voor buitenlandse effecten kan worden uitgeweken naar Europese of andere effectenbeurzen. Zowel hedgefonds-dealers als individuele aandelenhandelaren handelen in beurseffecten. Een beurseffect wordt aangekocht en verkocht via een broker, dit is de beurshandelaar. Tegenwoordig verloopt de handel hierin voornamelijk online. Met het openen van een effectenrekening kan er gehandeld worden in aandelen, opties, obligaties en andere effecten.

De beurskoers
De koers van een beurseffect wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe meer vraag voor een bepaald beurseffect, hoe hoger de koers wordt opgedreven. Bij paniekverkopen ontstaat er vaak een snelle daling van de beurskoers. Een plotseling scherpe daling wordt een beurscrash genoemd. Dit heeft betrekking op een groot deel van de effecten. Als gevolg van de kredietcrisis ontstond er in 2008 een beurscrash. De Amsterdamse effectenbeurs daalde in één week tijd met ruim 25 procent.

 • Hoe profiteert goud van een zwakke aandelenbeurs?

  Volatiliteit op de beurzen kan goud weer doen opleven. Want na een zwak kwartaal op de aandelenmarkt, lijkt het edelmetaal in de lift te zitten en stijgt de goudprijs voor een derde kwartaal op rij. Maar wat is nou echt het verband tussen de goudprijs en aandelenkoersen?

  Eeuwenoude veilige haven Goud is niet alleen een eeuwenoud populair ruilmiddel, maar ook een interessant investeringsgoed. omdat de goudprijs weliswaar kan dalen, maar goud nooit waardeloos kan worden. Waar een munt door hyperinflatie of politieke omstandigheden verloren kan gaan en aandelen als gevolg van een faillissement of crisis waardeloos kunnen worden, blijft goud altijd bestaan. Verder is de voorraad goud op aarde beperkt en hoewel er altijd nieuw goud gevonden kan worden, kan er niet meer bijgemaakt worden dan wat er nu op aarde aanwezig is. In die zin is goud totaal anders dan de nieuwe razend populaire trend van cryptocurrency, zoals Bitcoin. lees verder ...

 • 2016 was het jaar van goud – de goudprijs bleef stijgen

  In tegenstelling tot voorgaande jaren steeg de goudprijs in 2016 aanzienlijk. Voor het eerst in drie jaar tijd eindigde goud het jaar met 8,6% winst. Dit werd ongetwijfeld mee bepaald door de veranderende economische en politieke realiteit. De laatste evoluties op dit vlak doet men dan ook vermoeden dat de goudprijs in 2017 dezelfde stijgende lijn zal aanhouden.

  Goud, de traditionele zekerheid Goud biedt in principe de zekerheid zijn waarde minstens te houden en wordt dan ook al eeuwenlang beschouwd als de absolute verzekering tegen inflatie of ander verlies. Het mag dan ook geen wonder heten dat goud vooral aan populariteit wint op kantelmomenten in de economische geschiedenis. De laatste jaren werd en wordt deze reflex in hoge mate versterkt door de nieuwe Europese bankregels, die bepalen dat in extreme crisissen het geld dat bij een bepaalde bank werd ondergebracht, gebruikt mag worden om die bank te redden. Dit betekent concreet dat, zelfs onder strikt toezicht en binnen de heersende regelgeving, uw vroeger absoluut gegarandeerde bescherming van minimaal 100.000 euro per rekening en per bank, niet langer zo absoluut is al ze lijkt. lees verder ...

 • Beurscrash door Babyboomers?

  Veertien jaar geleden heeft Amerikaanse auteur en beursgoeroe Robert Kiyosaki voorspeld dat de ergste beurscrash in de geschiedenis zou plaatsvinden in het jaar 2016. Dit zou namelijk samenvallen met het bereiken van 70-jarige leeftijd van de eerste golf Amerikaanse babyboomers. En zou mede komen doordat zij massaal hun individuele pensioen-regelingen (IRA’s) dit jaar zullen gaan aanspreken. Met alle gevolgen van dien.

  76 miljoen Amerikaanse babyboomers Babyboomers, degenen die tussen 1946 en 1964 zijn geboren, vertegenwoordigen bijna een kwart van de gehele bevolking van de Verenigde Staten. Op het moment dat zij 70 ½ worden, moeten zij beginnen met de verplichte jaarlijkse onttrekkingen aan hun belasting-uitgestelde pensioen rekeningen. Doordat deze generatie hun pensioenpotjes voornamelijk hebben opgebouwd met aandelen, is volgens Kiyosaki de verwachting dat dit als effect zal hebben dat een deel van hun kapitaal uit de markt zal verdwijnen op het moment dat zij hun aandelen omzetten in inkomen om hun levensonderhoud te bekostigen. lees verder ...

 • Val van de Chinese beurzen: Wat is er aan de hand?

  Afgelopen maandagochtend 24 augustus zijn de Chinese beurzen flink ineengestort. Sommige analisten spreken van een correctie. Deze deskundigen verwachten een spoedig herstel van de markt en zij denken dat centrale banken een nog meer stimulerend beleid zullen gaan voeren dan zij nu al doen. Andere kenners voorspellen juist het tegenovergestelde. Zij denken dat de bodem van de crisis op de aandelenmarkten nog niet in zicht is, en dat we in een neerwaartse spiraal zitten. Sommige analisten waarschuwen er dan ook voor dat we in Nederland meer moeten kijken naar wat er gebeurt in China. De situatie in Griekenland houdt de gemoederen bezig, en zo zou ook de situatie in China veel meer bekeken moeten worden.

  Oorzaken van de beurscrash in China Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de crash van de beurzen in China. Ten eerste gaat het met de productie in China steeds minder goed. Datzelfde geldt voor de dienstverlenende sector. De zogenaamde "huizenbubbel" doet in dit geval ook geen goed: er is veel te veel gebouwd voor de vraag en vastgoedbedrijven zitten diep in de schulden. Hierbij moet echter wel opgemerkt worden dat deze mening niet door alle analisten gedeeld wordt, er zijn namelijk ook analisten die menen dat de "onderliggende economie" van China juist nog prima op orde is en dat een stagnatie of zelfs een recessie voorlopig nog niet aan de orde zal zijn. lees verder ...

 • Beurzen kleuren rood. Euro toch aangesterkt.

  Eindelijk een keerpunt voor de Euro: de munteenheid is begin deze week voor het eerst in zeven maanden tot het niveau van 1,17 dollar gestegen. Deze stijging vindt plaats op een zeer onrustig moment op de valutamarkten – zo hebben recente economische ontwikkelingen in Europa, China en Amerika allemaal een rol gespeeld.

  Lagere cijfers uit de eurozone, maar Duitsland onverwachts positief Waar analisten een 2% groei van het BNP in de eurozone hadden verwacht, werd vorige week duidelijk dat deze iets te optimistisch was ingeschat – het gaat slechts om een groei van slechts 1,3%. Vooral Frankrijk en Italië hebben slechter gepresteerd. Maar uit Duitsland klinken positievere berichten: volgens het maandrapport van de Duitse centrale bank is er in het tweede kwartaal sprake van 0,4 groei van de Duitse economie. Dit is vooral te danken aan een gunstige arbeidsmarkt en de stijgende lonen, wat de consumentenbestedingen blijven stimuleren. lees verder ...

Artikelen 1 tot 5 van 6 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2