Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Recordprijs palladium gaat goud voorbij

Palladium is een edelmetaal dat normaal gesproken misschien niet direct in het oog springt, maar de afgelopen maanden heeft het ondubbelzinnig de spotlight gegrepen. Na een indrukwekkende rally van enkele maanden tikte de palladiumprijs zelfs even de grens van 1400 dollar per troy ounce aan en is het edelmetaal inmiddels meer waard dan goud. Waar komt deze plotselinge stijging vandaan?

Toepassingen van palladium
Hoewel het niet ongebruikelijk is dat palladium wordt gebruikt in sieraden, zijn toepassingen vooral industrieel van aard. Zo kun je palladium bijvoorbeeld terugvinden in veel electronica en kan het gebruikt worden in legeringen. Primair wordt palladium echter gebruikt in de automobielindustrie, in zogeheten driewegkatalysatoren. Dit is een onderdeel van het uitlaatsysteem dat ertoe dient om giftige en schadelijke gassen zo veel mogelijk uit de uitlaatgassen te verwijderen. Meer dan 80 procent van alle palladium wordt hiervoor gebruikt.

Emissieschandalen en CO2-reductie stuwen prijs
Het is vooral het gebruik van palladium in de driewegkatalysator die verantwoordelijk is voor de stijgende prijzen. Met steun in de rug van de emissieschandalen omtrent dieselmotoren, wordt Europese regelgeving omtrent de uitstoot van uitlaatgassen steeds stringenter. Steeds meer steden weren de meest vervuilende dieselauto’s al uit hun binnenstad en de verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar toe zal nemen. De verkoop van dieselauto’s is dan ook al enige tijd in vrije val. Aangezien de driewegkatalysatoren in dieselauto’s vooral gebruik maken van platinum, wordt de prijs van palladium omhoog gedreven door de toegenomen vraag naar benzineauto’s, die vooral palladiumkatalysatoren gebruiken. Ook in China zit er regelgeving in de pijplijn met emissie-eisen voor voertuigen, die naar verwachting vergelijkbaar zullen zijn met de Europese normen. Daardoor is er ook vanuit China, de grootste automarkt ter wereld, steeds meer vraag naar palladium voor driewegkatalysatoren.

Moeizame productie
De stijging van de palladiumprijs komt bovendien niet helemaal uit de lucht vallen. De vraag naar palladium is al jaren groter dan de productie. Tot op heden is dit tekort steeds aangevuld vanuit bovengrondse voorraden, maar deze zijn uiteraard niet oneindig en de verwachting is dat die voorraden inmiddels op hun einde lopen. De winning van palladium is bovendien erg lastig en geschiedt vooral als bijproduct bij de winning van platinum en nikkel. Het Russische Nornickel, de grootste producent van palladium, heeft weliswaar aangegeven forse investeringen te zullen doen om de productie te verhogen, maar het zal nog jaren duren voor de effecten daarvan merkbaar zullen zijn. Ongeveer 80 procent van alle palladium wordt bovendien gewonnen in Rusland en Zuid-Afrika, waardoor geopolitieke risico’s de productie kunnen beïnvloeden: zo legde stakingen in Zuid-Afrika de productie daar al eens enige tijd stil.

Is the sky the limit?
Aangezien de prijs van palladium vooral drijft op de automobielindustrie, is het substitutie risico echter significant. Experts wijzen er op dat als de palladiumprijs langere tijd zo hoog blijft, autofabrikanten er voor kunnen kiezen om over te stappen op platinum voor hun driewegkatalysatoren. Dit zou de nodige aanpassingen vergen in hun productieproces, maar is wel mogelijk. Ook een sneller dan verwachte transitie naar elektrische auto’s kan een risico vormen, aangezien deze geen driewegkatalysator nodig hebben. Experts wijzen er dan ook op dat een te hoge palladiumprijs op de lange termijn zomaar eens zijn eigen ergste vijand kan worden.

Bronnen: FD, Forbes, FT, New York Times,

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.