Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Europese verkiezingen: wat is de stemming in Nederland en Europa?

Elke vijf jaar worden er in de Europese Unie verkiezingen voor een nieuw Europees parlement georganiseerd in alle EU landen. De vorige Europese verkiezingen zijn in 2014 gehouden, dus ook dit jaar hebben er weer Europese verkiezingen plaatsgevonden. De Europese verkiezingen van 2019 vonden plaats in de periode van 23 tot en met 26 mei. Nederland en het Verenigd Koninkrijk trapten de Europese verkiezingen af. Traditiegetrouw is Nederland altijd het eerste land waar de Europese verkiezingen worden gehouden, maar voor dit jaar waren het voor het Verenigd Koninkrijk heel bijzondere verkiezingen. Het land was lange tijd in de verwachting dat het omstreeks mei geen deel uitmaakte van de EU, maar wegens alle strubbelingen en de uitstel van de Brexit, was het land toch genoodzaakt Europese verkiezingen te organiseren.

De EU in de afgelopen vijf jaar
Sinds de laatste verkiezingen in 2014 heeft de Europese Unie behoorlijk wat stormen moeten doorstaan. Dit begon al met de slechte economische situatie in Griekenland. Het land stond aan de rand van de afgrond en mede dankzij de kapitaalinjecties en extra leningen van de EU en de Wereldbank klimt het land nu langzaam weer uit het dal. Daarop volgde de immigrantencrisis. In Syrië ontstond een burgeroorlog tussen IS en de regering van de Syrische president Assad en allerlei andere groeperingen. Een vluchtelingenstroom richting Europa was het gevolg. In de periode 2014 t/m 2016 zijn honderdduizenden vluchtelingen in bootjes de Middellandse Zee overgevaren, om hun weg verder in Europa voort te zetten. Er kwamen hevige protesten en grensafsluitingen van Oost-Europese landen. Ook in West-Europese landen behaalden mede door de migrantencrisis, de Eurosceptische partijen in de nationale politiek grote winsten. En dan was er nog de Brexit. De Britten besloten na een referendum in 2016 om uit de Europese Unie te stappen. Nadat er eind 2018 eindelijk een scheidingsdeal lag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, is de deal in het Britse parlement driemaal weggestemd. Uiteindelijk is de Brexit uitgesteld naar uiterlijk oktober 2019 en zal de Britse premier May op 7 juni aftreden.

De uitslagen in Nederland
Pp basis van de exitpolls kwam al snel een verrassende grote winnaar naar voren, namelijk de PvdA. Van de 26 Nederlandse zetels heeft de PvdA 6 zetels behaald. De verwachting was dat de Europese verkiezingen een nek aan nek race zouden worden tussen de VVD en FvD, maar hier gold uiteindelijk het spreekwoord: 'als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen.' De VVD heeft 4 zetels behaald en FvD 3 zetels. D'66 verloor de helft van haar zetels en heeft er nog maar 2 over. Ook de eurosceptische partij PVV verloor flink en ging naar 0 zetels. Hetzelfde geldt voor de SP die ook naar 0 zetels gaat..

Wat is de conclusie van de Nederlandse uitslag?
Hoewel de uitslag in sommige gevallen verrassend is, vooral de winst van de PvdA, kan er een duidelijke conclusie getrokken worden. Nederlanders zijn weliswaar kritisch op de EU, maar ze willen de EU nog wel een kans geven. Frans Timmermans, de lijsttrekker van de PvdA heeft tijdens de verkiezingscampagne constant een hechter, maar wel een ander Europa naar voren gebracht. Het lijkt dat de vraag van in of uit de EU, die tijdens de vorige Europese verkiezingen nog speelde niet meer van toepassing is. Nederlanders willen in de EU blijven, maar de EU zal nog wel drastisch moeten veranderen.

De uitslagen in het Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk spreekt men van één zeer opvallende uitslag. De pas opgerichte Brexit Party van Nigel Farage wordt de grootste en veegt de beide traditionele grote Britse partijen de Conservatives en Labour volledig weg. De Conservatives zijn de huidige regeringspartij van het Verenigd Koninkrijk en is nu de vijfde partij worden.

Wat is de conclusie van de Britse uitslag?
De conclusie is duidelijk: de Britten zijn het getreuzel over de Brexit zat. Zo zat zelfs dat waarschijnlijk ook veel Britten die niet voor een harde Brexit waren, nu op de Brexit Party hebben gestemd en ook een harde Brexit willen accepteren. Een harde Brexit kan grote gevolgen hebben. Vooral voor de Britse Pond. De verwachting is dan ook, dat als de definitieve uitslag bekend wordt en de Brexit Party blijkt de grootste, dat de waarde van de Britse Pond naar beneden duikelt. Voor de koers van de Euro zullen er op korte termijn geen dalingen te verwachten zijn, tenzij de Brexit echt een chaos wordt. Maar dan nog blijft het ten opzichte van de Britse Pond een sterke Europese munt en zal de koers van de Pond meer afhankelijk zijn van de wijze waarop de Brexit verloopt dan de koers van de Euro.

En de rest van Europa?
Naast de opvallende resultaten in Nederland en Engeland, is in andere EU-landen ook sprake van bijzondere uitslagen. De NOS spreekt zelfs van een “historische machtsverschuiving in Europa” doordat de  christendemocraten en de sociaaldemocraten voor het eerst hun meerderheid in het Europees Parlement kwijt zijn. Grote winnaars zijn de Liberalen en de Groenen alsook de Eurosceptici partijen en Rechts-populisten.

Bronnen: Trouw; NOS; Business Insider, AD

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.