Skip to Store Area:

Goudpensioen

Veel producten uit voorraad leverbaar SNELLE LEVERING
 Veel producten uit voorraad leverbaar WINKEL IN AMSTERDAM

 Veel producten uit voorraad leverbaar ALTIJD ACTUELE PRIJZEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar VEILIG BETALEN

 Veel producten uit voorraad leverbaar GROOTSTE ASSORTIMENT

Aangifte inkomstenbelasting 2018: goud aangeven bij de Belastingdienst

Het is weer zover: vanaf deze maand kunt u uw aangifte inkomstenbelasting indienen. Wanneer u beleggingsgoud bezit, geeft u dit aan in de aangifte inkomstenbelasting 2018. Wanneer u goud en zilver bezit geeft u dit op als vermogen in Box 3. Om u op weg te helpen, nemen wij in dit artikel de belangrijkste zaken met u door.

Aangifte inkomstenbelasting 2018: goud als vermogen opgeven
Edelmetalen die u in fysieke vorm koopt worden normaliter tot uw bezittingen gerekend. Dit kan fysiek goud zijn, maar bijvoorbeeld ook zilver, platina en palladium in de vorm van munten en/of baren. De waarde van deze edelmetalen noteert u als bezittingen in box 3: sparen en beleggen. U betaalt inkomstenbelasting over een deel van uw inkomen. Uw vermogen is de waarde van uw bezittingen na aftrek van uw schulden. Over een vast bedrag van uw vermogen hoeft u geen belasting te betalen – ook wel het heffingsvrij vermogen genoemd. In 2018 is dit heffingsvrij vermogen vastgesteld op: €30.000 zonder fiscale partner en €60.000 met fiscale partner (bron: Belastingdienst).

Aangifte inkomstenbelasting 2018: belasting betalen over uw goud
De waarde van uw vermogen op 1 januari van het jaar van aangifte – in dit geval 1 januari 2018 – min uw heffingsvrij vermogen wordt de ‘grondslag sparen en beleggen’ genoemd. Er worden drie schijven gebruikt om het fictief rendement te bereken. En het is over het berekende fictieve rendement dat u 30% inkomstenbelasting betaalt. Wilt u weten welke schijf voor u van toepassing is? Op de website van de Belastingdienst staat een overzicht en wordt dit verduidelijkt met een voorbeeldberekening – klik hier.

Aangifte inkomstenbelasting 2018: de waarde van uw goud in 2018
Om de waarde van uw goud of andere edelmetalen te bepalen, kijkt u, als particuliere goudkoper, naar de slotkoersen op peildatum 1 januari 2018. In uw aangifte neemt u de slotkoersen van die peildatum over. Hieronder ziet u een overzicht van de slotkoersen van goud, zilver, platina en palladium.

EDELMETAALNOTERINGEN 01-01-2018 (prijs per KG)

GOUD: 34.768
ZILVER: 452
PLATINA: 24.965
PALLADIUM: 28.994

Bron: LBMA

NB: Dit artikel is uitsluitend ter informatie. Aan de inhoud van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Goudpensioen raadt u aan om u altijd te laten informeren door uw belastingconsulent.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.